Dodaj do ulubionych

do miszama -pierogi z soczewicą ??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:37
Brzmi smakowicie - a mógłbyś coś wiecej??

pozdrawiam przedświątecznie i wegetariańsko:)
Obserwuj wątek
    • Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:21
      Mogłabym;)

Podaję przepis na super łatwe ciasto (i pyszne) na pieczone pierogi lub
      kulebiak z"Kuchni Neli":

1 szkl. mąki (140 gr)
      1/4 łyżeczki soli
      1 łyżeczka cukru
      125 gr dobrze schłodzonego masła
      125 gr schłodzonego serka homogenizowanego (np. Twój Smak)
      1 jajko do posmarowania wierzchu

Całość dobrze i szybko zagnieść,włożyć do lodówki na 2 godz. Później
      rozwałkować, wykrawać koła jak na pierogi (albo inne kształty, ciasto jest
      bardzo plastyczne), nałożyć farsz i dokładnie zalepić. Posmarować na wierzchu
      rozmąconym jajem, posypać solą gruboziarnistą i ulubionymi ziołami. Nakłuć w
      paru miejscach wykałaczką.

Szczegółowy opis, jak zrobić farsz z soczewicy znajdziesz tu:

uczta.wege.pl/
      Do masy z soczewicy dodać podsmażoną na złocisto cebulę, ulubione przyprawy,
      pieczarki albo fetę rozdrobnioną widelcem. Nadziewać, piec.

W Galerii albo w Almanachu znajdziesz też wspaniały przepis Dziuuni na ciasto
      krucho-drożdżowe doskonale nadające się na pierogi pieczone właśnie.

Również serdecznie pozdrawiam (prawie) wegetariańsko:)
      • Gość: taka jedna Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:30
        sorki za androcentryzm, nawet feministkom czasem się przytrafia:)
        próbowałam wejść na podaną stronkę ale tam się włącza enternetowy sklep dla
        wegetarian i niestety nic poza tym:(, jakbyś mogla bardziej szczegółowo o tym
        farszu - bo straszna chęć mnię wzięła na w/w pierożki

z góry dziękuję:)
    • nobullshit Można farsz prosić? 24.03.05, 14:30
      Link otwiera się nie nie tam, gdzie trzeba.
    • Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:44
      Może teraz się uda:

uczta.vege.pl/
      Jeśli nie, wpiszę farsz wieczorem, teraz nie dam rady. Są tam inne ciekawe
      propozycje na pierogi i paszteciki.
      A przepraszać mnie za androcentryzm nie trzeba, ten nick z założenia miał być
      mylący. Założenia zostały jednak z czasem zrewidowane a nick pozostał;)
      • Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:50
        Na dole tej strony wegetariańskiej trzeba kliknąć na Przepisy. W Przepisach
        odnaleźć Sposoby na farsz (nr 6). Mnie się wszystko otwiera:)
        • allexamina O Kuchni Neli 24.03.05, 18:54
          Niniejszym zawiadamiam, ze zakupilam sobie w amazonii ksiazke Neli. Tyle
          przepisow z niej podajesz, ze doszlam do wniosku - musze miec.

Miszam, Rubinstein Estate powinno Ci placic za zywa reklame. Jak zdecydujesz
          sie wystapic po wynagrodzenie - ofiaruje zeznania jako swiadek... :o)
          • Gość: miszam Re: O Kuchni Neli IP: *.chello.pl 24.03.05, 19:54
            :O)))
            W sumie chyba rzeczywiście powinnam się o jakiś procencik upomnieć:)
            Ja tę książkę bardzo lubię, odnajduję w niej smaki z dzieciństwa, moja
            nieżyjąca przyszywana prababka z Odessy gotowała bardzo podobnie.
            A Nela Rubinstein podaje nawet przepis na leguminę karmelową (w książce nazywa
            się to mus karmelowy Barbarki), którą uwielbiam i której nie znalazłam nigdzie
            indziej (ja robię z mlekiem, Nela podaje przepis na leguminę na wodzie).
            Są świetne przepisy z kuchni staropolskiej, litewskiej, francuskiej.
            Są kołduny, suflety, tarta cytrynowa, jeden z najlepszych przepisów na kruche
            ciasto i creme brulee.
            Mam nadzieję, że nie pożałujesz, choć są oczywiście i słabsze działy (np
            sałatki i surówki).

• baky Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? 24.03.05, 14:48
      Tutaj:

kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5744015,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      • baky PS. 24.03.05, 14:51
        Generalnie soczewica lubi cząber, miętę, pietruszkę, czosnek.

Możesz do farszu dodać grzyby przesmażone - shitake, mun, boczniaki, pieczarki.
        Kombinuj :O))
        • Gość: miszam PS do PS IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:54
          I jeszcze lubi kmin rzymski, kolendrę i kurkumę. A feta lubi chilli :O)
          • baky Re: PS do PS 24.03.05, 15:11
            Gość portalu: miszam napisał(a):

> A feta lubi chilli :O)

I lubi być zapiekana. Wyobraź sobie teraz taką zapiekankę kalafiorową z
            suszonymi pomidorami, grzybami, czosnkiem i przyprawami, a na to feta...
            Eeeeech...
            • baky Zapomniałem jeszcze... 24.03.05, 15:20
              ... o sosie chilli z imbirem do tej zapiekanki. Konieczny jest :O))
              • Gość: miszam Re: Zapomniałem jeszcze... IP: *.chello.pl 24.03.05, 15:43
                Wyobraziłam sobie tę zapiekankę. Wirtualnie bardzo mi smakowała. Zrobię
                niebawem. Tylko zamiast kalafiora dam ziemniaki, bo ja kalafiora tylko na
                surowo jem albo w zupie:)
    • Gość: MONIKA Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: 82.177.97.* 24.03.05, 15:14
      dla mnie to też brzmiało smakowicie, tydzień temu zrobiłam ale takie pierogi
      smakują po prostu jak przyprawione trociny...
      • Gość: Miki Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 15:27
        To źle zrobiłaś
        • Gość: Monika Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: 82.177.97.* 24.03.05, 18:00
          Argument nie do odparcia;-))

Gość portalu: Miki napisał(a):

> To źle zrobiłaś

• baky Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? 24.03.05, 19:28
            Gość portalu: Monika napisał(a):

> Argument nie do odparcia;-))
            >
            > Gość portalu: Miki napisał(a):
            >
            > > To źle zrobiłaś

Bo to zła soczewica była...
            • Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 19:56
              :DDDD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka