Gość: Taka jedna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:37 Brzmi smakowicie - a mógłbyś coś wiecej?? pozdrawiam przedświątecznie i wegetariańsko:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:21 Mogłabym;) Podaję przepis na super łatwe ciasto (i pyszne) na pieczone pierogi lub kulebiak z"Kuchni Neli": 1 szkl. mąki (140 gr) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 125 gr dobrze schłodzonego masła 125 gr schłodzonego serka homogenizowanego (np. Twój Smak) 1 jajko do posmarowania wierzchu Całość dobrze i szybko zagnieść,włożyć do lodówki na 2 godz. Później rozwałkować, wykrawać koła jak na pierogi (albo inne kształty, ciasto jest bardzo plastyczne), nałożyć farsz i dokładnie zalepić. Posmarować na wierzchu rozmąconym jajem, posypać solą gruboziarnistą i ulubionymi ziołami. Nakłuć w paru miejscach wykałaczką. Szczegółowy opis, jak zrobić farsz z soczewicy znajdziesz tu: uczta.wege.pl/ Do masy z soczewicy dodać podsmażoną na złocisto cebulę, ulubione przyprawy, pieczarki albo fetę rozdrobnioną widelcem. Nadziewać, piec. W Galerii albo w Almanachu znajdziesz też wspaniały przepis Dziuuni na ciasto krucho-drożdżowe doskonale nadające się na pierogi pieczone właśnie. Również serdecznie pozdrawiam (prawie) wegetariańsko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:30 sorki za androcentryzm, nawet feministkom czasem się przytrafia:) próbowałam wejść na podaną stronkę ale tam się włącza enternetowy sklep dla wegetarian i niestety nic poza tym:(, jakbyś mogla bardziej szczegółowo o tym farszu - bo straszna chęć mnię wzięła na w/w pierożki z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Można farsz prosić? 24.03.05, 14:30 Link otwiera się nie nie tam, gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:44 Może teraz się uda: uczta.vege.pl/ Jeśli nie, wpiszę farsz wieczorem, teraz nie dam rady. Są tam inne ciekawe propozycje na pierogi i paszteciki. A przepraszać mnie za androcentryzm nie trzeba, ten nick z założenia miał być mylący. Założenia zostały jednak z czasem zrewidowane a nick pozostał;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:50 Na dole tej strony wegetariańskiej trzeba kliknąć na Przepisy. W Przepisach odnaleźć Sposoby na farsz (nr 6). Mnie się wszystko otwiera:) Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina O Kuchni Neli 24.03.05, 18:54 Niniejszym zawiadamiam, ze zakupilam sobie w amazonii ksiazke Neli. Tyle przepisow z niej podajesz, ze doszlam do wniosku - musze miec. Miszam, Rubinstein Estate powinno Ci placic za zywa reklame. Jak zdecydujesz sie wystapic po wynagrodzenie - ofiaruje zeznania jako swiadek... :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: O Kuchni Neli IP: *.chello.pl 24.03.05, 19:54 :O))) W sumie chyba rzeczywiście powinnam się o jakiś procencik upomnieć:) Ja tę książkę bardzo lubię, odnajduję w niej smaki z dzieciństwa, moja nieżyjąca przyszywana prababka z Odessy gotowała bardzo podobnie. A Nela Rubinstein podaje nawet przepis na leguminę karmelową (w książce nazywa się to mus karmelowy Barbarki), którą uwielbiam i której nie znalazłam nigdzie indziej (ja robię z mlekiem, Nela podaje przepis na leguminę na wodzie). Są świetne przepisy z kuchni staropolskiej, litewskiej, francuskiej. Są kołduny, suflety, tarta cytrynowa, jeden z najlepszych przepisów na kruche ciasto i creme brulee. Mam nadzieję, że nie pożałujesz, choć są oczywiście i słabsze działy (np sałatki i surówki). Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? 24.03.05, 14:48 Tutaj: kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5744015,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
baky PS. 24.03.05, 14:51 Generalnie soczewica lubi cząber, miętę, pietruszkę, czosnek. Możesz do farszu dodać grzyby przesmażone - shitake, mun, boczniaki, pieczarki. Kombinuj :O)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam PS do PS IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:54 I jeszcze lubi kmin rzymski, kolendrę i kurkumę. A feta lubi chilli :O) Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: PS do PS 24.03.05, 15:11 Gość portalu: miszam napisał(a): > A feta lubi chilli :O) I lubi być zapiekana. Wyobraź sobie teraz taką zapiekankę kalafiorową z suszonymi pomidorami, grzybami, czosnkiem i przyprawami, a na to feta... Eeeeech... Odpowiedz Link Zgłoś
baky Zapomniałem jeszcze... 24.03.05, 15:20 ... o sosie chilli z imbirem do tej zapiekanki. Konieczny jest :O)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: Zapomniałem jeszcze... IP: *.chello.pl 24.03.05, 15:43 Wyobraziłam sobie tę zapiekankę. Wirtualnie bardzo mi smakowała. Zrobię niebawem. Tylko zamiast kalafiora dam ziemniaki, bo ja kalafiora tylko na surowo jem albo w zupie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONIKA Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: 82.177.97.* 24.03.05, 15:14 dla mnie to też brzmiało smakowicie, tydzień temu zrobiłam ale takie pierogi smakują po prostu jak przyprawione trociny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 15:27 To źle zrobiłaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: 82.177.97.* 24.03.05, 18:00 Argument nie do odparcia;-)) Gość portalu: Miki napisał(a): > To źle zrobiłaś Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? 24.03.05, 19:28 Gość portalu: Monika napisał(a): > Argument nie do odparcia;-)) > > Gość portalu: Miki napisał(a): > > > To źle zrobiłaś Bo to zła soczewica była... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: do miszama -pierogi z soczewicą ?? IP: *.chello.pl 24.03.05, 19:56 :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś