Dodaj do ulubionych

Baba gotowana - pomocy !

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.05, 10:32
Pomocy !!!
Do jakiej wody wkłada się formę z babą - pewnie do wrzącej ?
A ile ciasta wlać do formy - pod samą górę, to chyba nie ?

Przepis mam podobno dobry, bo sprawdzony, ale nie mam kogo zapytać o sposób
wykonania...... ;(


Obserwuj wątek
    • saurapl Re: Baba gotowana - pomocy ! 25.03.05, 12:15
      skonsultowałam temat z babcią która właśnie taka babę gotuje i twierdzi,że woda
      ma byc gorąca a ciasto może nawet z foremki wystawać.Mam nadzieję,że jakoś Ci
      to pomoże i babka wyjdzie dobra.Pozdrawiam
    • Gość: ania Re: Baba gotowana - pomocy ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.05, 12:33
      Babkę gotowaną robiębardzo często. Formę odziedziczylam po babci i przepis też.
      Zawsze się udaje.
      5 jaj
      1 szkl. mąki pszennej (babcia używała wrocławskiej ja tortowej)
      1 szkl. mąki ziemniaczanej
      1 szkl. cukru 1 margaryna wcześniej roztopiona i wystudzona (ja używam Kasi)
      2 płaskie łużeczki proszku do pieczenia
      aromat (ja najbardziej lubie śmietankowy)

      Gotuje się równiutko 1 godzinę i 15 minut
      Wkładam do gotującej się wody (wody musi być tak mniej niż do połowy foremki bo
      jak jest za dużo to foremka nie stoi stabilnie).
      Ciasto wlewam całe które wychodzi z tego przepisu a jest go ponad połowa formy,
      może 3/4 formy. Po ugotowaniu jest pod samą pokrywkę. No i po ostudzeniu
      przekrawam tę babę na dwie babki bo jest bardzo wysoka (ale to nie jest
      konieczne) i polewam własnej roboty polewą czekoladową.
      Pycha, polecam.
      Pozdrawiam
      • eight Re: Baba gotowana - pomocy ! 25.03.05, 15:13
        Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, nigdy czegoś takiego nie robiłam, a i moja
        babcia czy mama też nie. Mam więc pytanie. Czy do tego nadaje się zwykła forma
        na babkę, taka blaszana lub ze szkła żaroodpornego (taką akurat mam)? Zaczęłam
        wertować internet i natknęłam się na przepis z formą zamykaną (???):
        www.gotowanie.wkl.pl/przepis7559.html
        Ale z Twojego opisu wynika, że nie musi taka być "Po ugotowaniu jest pod samą
        pokrywkę."
        Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrwaiam świątecznie.
        Asia
        • Gość: kasia Re: Baba gotowana - pomocy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 18:47
          Do babki gotowanej musi być specjalna forma z przykrywką. Ja mam metalową
          jeszcze po mojej babci, która nie żyje już 12 lat, a foremka jest nie do
          zdarcia.
          Ja już dzisiaj zrobiłam te babkę, a jutro rano polewę czekoladową.
          Jeżeli chodzi o przepis to mam identyczny, tylko margarynę dodaję
          nierozpuszczoną, cukier puder zamiast zwykłego cukru i zapach rumowy lub 2
          kieliszki mocnego alkoholu.
          Jest pyszna:}
        • Gość: ania Re: Baba gotowana - pomocy ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.05, 19:12
          Tak, napisałam pod samą pokrywkę....ale własnie pokrywkę od foremki miałam na
          myśli:-) Forma musi być specjalna, zamykana, metalowa. Ja jak już pisałam mam
          foremkę po babci. Babcia już nie żyje od 7 lat, ja uzywam tej formy bardzo
          często a i babcia korzystała z niej przez ponad 30 lat!!! Jest chyba
          niezniszczalna:-) Moja mama kupiła jakieś 15 lat temu taka samą formę i ta moja
          po babci jest może bardziej matowa.
          Pozdrawiam.
            • Gość: ania Re: Baba gotowana - pomocy ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.05, 19:38
              Ja foremke smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Baba później pięknie z
              formy wychodzi. Woda w garnku musi się gotować wyraźnie, to znaczy bardziej niż
              rosół na pewno ale tez nie bulgotać jak szalona. Tak średnio. Jeśli chodzi o
              wyjmowanie ciasta z foremki to powiem tak. Ja wyjmuję zawsze od razu i jeszcze
              nigdy nic się nie stało, ale moja babcia zawsze czekała aż woda w garnku po
              wyłączeniu gazu zupełnie się uspokoi. No i potem tez czekała aż trochę
              przestygnie i dopiero otwierała. Babcia mówiła, że jak za szybko się otworzy to
              baba może opaść, ale ani mi ani babci nigdy się to nie zdarzyło więc myśle ze
              nie ma to znaczenia. Ja polecam wyjmowanie od razu, wtedy baba sobie na talerzu
              pieknie odparuje.
              Pozdrawiam
      • Gość: limba Re: Baba gotowana - pomocy ! IP: *.mos.gov.pl 29.03.05, 18:08
        Mam dodatkowe pytania, bo żaden przepis nie podaje: czy garnek, w którym się
        babka gotuje musi być wyższy od formy?
        Doczytałam się tylko, że wody ma być do połowy formy, więc może i garnek może
        być od niej niższy niższy?

        I drugie pytanie związane z poprzednim: czy garnek, w którym gotuje się babka,
        musi być przykryty pokrywką?

        A pytam dlatego, ponieważ taką formę mam od dawna – kupiłam ją jako „Formę do
        gotowania budyniu”. Ale nie mam takiego garnka, który by przewyższał formę.
        Kupić go nietrudno, lecz będę miała kłopot z przechowywaniem dodatkowego
        garnka, gdyż mam już wiele innych naczyń do gotowania, smażenia, pieczenia
        potraw, itd.
        Oczywiście, po zakupieniu formy, eksperymentowałam z gotowaniem w niższym od
        formy garnku [o jakieś 2 cm]. Z tego powodu nie mogłam go przykryć pokrywką.
        Pamiętam, że babka - mimo 2 godzin gotowania - nie ugotowała się [przy
        sprawdzeniu patyczkiem ciągnęło się surowe, rzadkie ciasto] i musiałam ją
        dokończyć w piekarniku. Ale to już nie było to, bo zakalca wprawdzie nie było,
        ale babka była wysuszona > mimo w dalszym ciągu zamkniętej formy.
        Nieudany eksperyment przypisałam temu, że garnek nie był przykryty. Czy to
        prawda, czy miałam rację???
        Od tamtej pory forma zalega gdzieś głęboko schowana, bo oczywiście
        stwierdziłam, że będę miała kłopot dodatkowo z przechowywaniem garnka,
        kupionego tylko do tego ciasta.
        A z drugiej strony trochę mi żal, bo pamiętam, że ciasto było wspaniałe >
        delikatne i wilgotne.
        Pozdrawiam!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka