Dodaj do ulubionych

młody bigosik!

19.06.02, 10:22
...sobie wczoraj ugotowałam! Zszatkowałam główkę młodej kapusty, podlałam wodą
i dusiłam. Osobno na patelni podsmażyłam na oliwie pokrojoną w kostkę niedużą
polędwiczkę wieprzową i kawałek kiełbasy podwawelskiej (też w kostkę). Jak się
ładnie przyrumieniło, wrzuciłam do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zeszkliłam
dwie pokrojone cebule. Do tego dorzuciłam dwa pokrojone pomidory obrane ze
skóry i pestek. Jeszcze chwilę podusiłam - i dowaliłam do kapusty. Dodałam
łyżkę przyprawy Kamisu "do bigosu i potraw z kapusty", wymieszałam i jeszcze z
pół godziny sobie pyrkotało na małym gazie. Do tego młode ziemniaki i chłodne
piwo - mój mąż był zachwycony ! Taki bigos to kompromis pomiędzy ciężkim
tradycyjnym bigosem, a różnymi ratatujami, które bardzo lubię, a on nie znosi.
Większość facetów jednak musi mieć trochę "ścierwa" ;) w pożywieniu.
Obserwuj wątek
      • default Re: młody bigosik! 20.06.02, 10:47
        Gość portalu: kluba1 napisał(a):

        > Prawie czuje ten aromat!!! Mam tylko pytanie : nie dodalas ani kwaszonej
        > kapusty, ani przecieru - czy te dwa pomidorki dostarczyly
        > wystarczajaco "bigosowego" kwasku ? Slyszalam ze kilka suszonych sliwek dodaje
        > kolorku, kwasku i fajnego smaczku. SMACZNEGO !!!

        Oczywiście to kwestia indywidualnych upodobań, jak kto chce, to może sobie dać
        więcej pomidorów albo dokwasić przecierem czy choćby odrobiną soku z cytryny.
        Moja babcia dokwaszała młodą kapustę agrestem albo kwaśnymi jabłkami. Kiszona
        kapusta i śliwki bardziej mi pasują do klasycznego bigosu, a tu chodzi o
        ten "wiosenny" smak. Tak samo z dodatkami mięsnymi - można mniej, można więcej,
        ja akurat "dopasowywałam się" do gustu męża - mniej kwasku, więcej mięska.
        Poza tym dużo daje ta przyprawa Kamisu - jest naprawdę fantastyczna. Z tej serii
        są jeszcze inne: do potraw z ziemniaków, z fasoli, do flaków - wszystkie są
        bardzo dobre. No ale to tylko w Polsce chyba dostępne....

        • Gość: max7760 Re: młody bigosik! IP: *.CHCGILGM.covad.net 20.06.02, 22:38
          default napisał(a):

          > Gość portalu: kluba1 napisał(a):
          >
          > ... Poza tym dużo daje ta przyprawa Kamisu - jest naprawdę fantastyczna. Z tej
          seri
          > i
          > są jeszcze inne: do potraw z ziemniaków, z fasoli, do flaków - wszystkie są
          > bardzo dobre. No ale to tylko w Polsce chyba dostępne....
          >

          Przypraw Kamisa ci u nas (w Chicago) dostatek - do wyboru do koloru. I
          rzeczywiscie sa niezle. Sam czesto kupuje i uzywam, mam ich dosc sporo.

          Ale mi smaka narobilyscie ta mloda kapustka, mniammmmmm !!!!!!!!!!

          Pozdr,

          Max
    • roseanne Re: młody bigosik! 19.06.02, 20:36
      z mlodej kapustki tylko na slodko

      kapuste poczatkowac, zalac szklanka wody, dodac lyzeczke masla i szczypte soli.
      Poddusic pod przykrywka ok 20 min.
      Dodac pol peczka siekanego koperku i ewentualnie dosolic,
      • Gość: bef Re: młody bigosik! IP: *.chello.pl 20.06.02, 08:09
        A koperek?
        Grubsze części łodyżek drobno krojone do garnka na początku, a reszta po
        ugotowaniu. Dobrze jest ten młody bigosik na słodko lekko podkwasić 1-2
        łodyżkami rabarbaru (drobno pokroić).
        A może (dziękuję, Kluba1) zamiast rabarbaru na koniec krojone pomidorki?
    • Gość: magada Re: młody bigosik! IP: *.waw.cdp.pl 20.06.02, 09:55
      co prawda bigosik to nie jest ale też pyszne

      KAPUCHA PO WIEJSKU
      młoda kapustka poszatkowana (dość grubo)
      do gara i zalać wrzątkiem
      dodać troszkę masła, margaryny, planty - kto co uzywa
      młoda marchewka pokrojona w talarki lub półtalarki
      dodać do kapuchy
      i jeszcze cebulę posiekaną
      dodać duże kwaśne jabłko pkrojone na ćwiarteczki
      ogonki koperku związać nitką i też do gara
      sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku
      jak się ugotuje raczej na chrupko to mozna trochę jeszcze trochę zakwasić (ocet
      winny, kwasek cytrynowy)
      wyciągnąć koperkowe ogonki
      sowicie posypać pokrojonym koperkiem
      no i teraz są dwa sposoby wykończenia
      - oprószyć mąką i zamieszać i zagotować
      - albo zrobic "zaklepkę" z mąki i śmietany

      można dodać przesmażoną kiełbaskę lub wędzony boczek ale nie za dużo tak na
      okrasę no i wtedy to juz bez śmietany
      a niektórzy dodaję jeszcze zielnoą cebulkę

      duża pyszota!
      smacznego

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka