Dodaj do ulubionych

List otwarty o MASLE do marketow i 3 ministerstw

03.04.05, 13:55
List otwarty o MASLE do marketow operujacych w Polsce i do trzech ministrow:
Zdrowia, Rolnictwa i Gospodarki

Tekst jest przygotowany tutaj
parisvarsovie.blox.pl/html/1310721.html
Prosze popierac (wystarczy wyslac "popieram" do tego watku), a takze poslac
go calego do kancelarii 3 ministerstw i zaniesc do marketu, kazdy swojego
(niestety markety nie podaja nigdy poczty elektronicznej, wiec nie ma jak
powiadowic je o tym liscie inaczej jak zanoszac go wydrukowanego do wlasnego
marketu).

Jesli nazbieramy troche podpisow, to poprosimy Gazete Wyborcza by nam pomogla.
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 13:57
      Pomysl listu zaczal sie na watku Sagity_74 na Forum Kuchnia
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22193645
      W sprawie nieuczciwych producentów raz jeszcze. (57) sagita_74
    • izabelski Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 14:00
      nie,zebym krytykowala, bo pomysl podoba mi sie,ale jesli ma byc drukowany to
      przydaloby sie uzupelnic ogonki :-)
    • kasiunia-bt Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 14:10
      popieram
      • jottka ela 03.04.05, 14:16
        zajrzyj do skrzynki:)

a przy okazji tak jest, bardzo dobry pomysł
    • malaszaramysz Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 14:42
      Popieram!!!!!! Mam dość zabawy w detektywa i spędzania pół godziny przy półce
      z... no właśnie, z czym??????
    • Gość: Sambady Wodeczka tylko 40 vol, maslo wylacznie 82 % :) IP: *.echostar.pl 03.04.05, 16:28
      Jestem z wami !!!
      Strasznie utrudnia zycie to wyszukiwanie, sprawdzamie nazwy, zawartosci tl,
      skladu itp. Ja chce masla ktore jest maslem.
      Gorzałka tylko 40 vol, maslo wylacznie 82% :)
    • crow.jane Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 17:00
      Popieram.
      • m1z Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 17:01
        Popieram.
    • nobullshit Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 17:11
      Popieram.
    • Gość: qd Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister IP: *.16. / *.gryfnet.szczecin.pl 03.04.05, 18:06
      Popieram
    • Gość: dakusia popieram IP: *.h.pppool.de 03.04.05, 18:07
      popieram !!!
      i moze standaryzacje kostki masla na 250 gram!!! jak jest to np. normalne w
      ue...
      marzeniem moim jest kupno masla... o 82% zawartosci tluszczu i magicznej wadze
      250 gram.. ech :)))
      pozdrawiam i jeszcze raz popieram ten cudny pomysl Eli :)
      • Gość: dambo Re: popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 18:50
        Popieram. Wczoraj po raz pierwszy w życiu kupiłem "masło" śmietankowe (dotąd
        uważałem tylko przy maśle extra). Wyjąłem je z lodówki pół godziny przed
        śniadaniem, żeby zmiękło. Niepotrzebnie. Skład: 90 proc. tłuszcze roślinne, 10
        proc. - mleczne.
    • kikkera Popieram 03.04.05, 18:54
    • Gość: nesca Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister IP: *.block.alestra.net.mx 03.04.05, 20:15
      kupuje maslo irlandzkie i nie mam tych problemow.
    • Gość: Ursynka Popieram. IP: *.acn.waw.pl 03.04.05, 20:53
      Bardzo popieram.
    • babeczkaa Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 21:54
      popieram
    • e._ Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 22:40
      Popieram.
      • giga28 Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 22:54
        Popieram
        • miroslawa_potrzeba Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 03.04.05, 23:10
          sennie, popieram
    • frunia Re: Ktoś czytał uważnie ten list? 03.04.05, 23:39
      Elu tam i z powrotem. Cel może jest i szczytny, ale w odróżnieniu od
      reszty "popieraczy", nie godzę się na poparcie błędów ortograficznych,
      stylistycznych, dennej składni i braku logiki. Przepraszam jeśli to Cię ubodło,
      ale w tej formie Twój protest wygląda jak zabawa nastolatki, co za tym idzie
      jest zbliżony formą i treścią do przedmiotu tego protestu: masła maślanego ze
      sztucznymi składnikami. Przeredaguj to może i popraw błędy bo w tym kształcie -
      NIE POPIERAM.
    • kohol Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 04.04.05, 09:05
      Popieram.
      Tylko najpierw zróbcie coś z tym tekstem, jakąś korektę albo cóś :)
      • jswm Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 04.04.05, 09:36
        popieram
    • apolka popieram 04.04.05, 09:35

• reni_b Re: popieram 04.04.05, 10:20
        Czy ktoś juz pomógł Eli zrobić korektę?
    • 1012ja Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister 04.04.05, 13:06
      popieram
    • Gość: czegie Re: List otwarty o MASLE do marketow i 3 minister IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 16:33
      popieram-od miesięcy nie mogę dostać dobrego masła....
    • slotna POPIERAM IDEE, NIE POPIERAM LISTU. 04.04.05, 17:40
      Jak w temacie - fatalnie napisany.
      • babeczkaa Re: POPIERAM IDEE, NIE POPIERAM LISTU. 04.04.05, 17:57
        pamiętajmy, że Ela pisze z Francji i zapewne tam nie ma klawiatury z polskimi literami typu ą, ę....
    • Gość: dosia Re: krew mnie zalewa IP: *.fbx.proxad.net 04.04.05, 20:45
      Ela mieszka we Francji od ponad dwudziestu lat i jest rzecza zrozumiala, ze
      zrobila kilka bledow stylistycznych. Nie rozumiem tylko dlaczego w tak chamski
      sposob niektorzy ja krytykuja, zamiast po prostu wziac sprawe w swoje rece i
      poprawic list.
      Dziewczyna wykazala sie inicjatywa, poswiecila swoj wolny czas, zeby napisac
      list i prosze jak jej coniektorzy dziekuja.
      Tylko nie placzcie potem, ze hipermarkety (w domysle obcy kapitalisci) oszukuja
      biednych Polakow. Jezeli sami sobie nie pomozecie nikt wam nie pomoze.

Przepraszam z gory za bledy stylistyczne, bardzo rzadko pisze po polsku.
    • emka_1 oj purimo, 05.04.05, 00:01
      pięknie potępiasz, teraz może potępisz siebie:) formułować, nie "formuować".
      poprawna polszczyzna obejmuje też poprawną interpunkcję, więc jeśli chcesz
      rzucać kamieniem, pierwszy upuść sobie na stopę.

ela ma słuszność, w innych krajach normy zawartości "masła w maśle" są
      regulowane, oznakowanie opakowań także. nie wzbudza to śmieszności, za to
      ułatwia życie.
      możesz pomysłu nie popierać, to jest wolny kraj.

pomysł eli oczywiście popieram.
    • giezik redakcja (z braku czasu, tak na szybko) 05.04.05, 06:55
      List otwarty dotyczący Masła do marketów działających w Polsce i do trzech ministrów: Zdrowia, Rolnictwa i Gospodarki, Inspekcji handlowej oraz Federacji Konsumentów

niedziela, 03 kwiecień 2005

My, grono Polaków którzy zwyczajowo i od lat dyskutujemy o żywności na Forum Kuchnia Gazety Wyborczej, apelujemy do wszystkich supermarketów w Polsce o wprowadzenie rzetelnej informacji o maśle i wykorzystywania "masło" i jego pochodnych wyłącznie do produktu wyrabianego tylko z krowiego mleka.
      Zależy nam na jednoznacznym potępieniu wytępienie producentów-oszustów nadużywających słowo "masło"do sprzedaży produktów, które zawierają znaczące domieszki tłuszczy roślinnych lub margaryny. Nadmieniamy uprzejmie ze nie mamy absolutnie nic przeciwko margarynie sprzedawanej jako margaryna.

Wiele sklepów, zwłaszcza supermarketów wprowadza klientów w błąd kładąc na półkach sklepowych w tym samym miejscu masło, oraz produkty, których producenci świadomie wykorzystują podobne wzornictwo lub sformułowania (np. „śmietankowe”), zwłaszcza że produkty te są znacznie tańsze.
      Zgodnie z definicją „Masło to nazwa zastrzeżona wyłącznie dla tłuszczu mlecznego. Dlatego mieszanki, np. masła i olejów roślinnych, tłuszczu mlecznego i roślinnego muszą być wyraźnie i jednoznacznie określone zgodnie ze szczegółowymi zasadami podanymi w rozporządzeniu” (źródło: www.Federacja-Konsumentow.org.pl)

Domagamy się jednoznacznego wprowadzenia zasad wyróżniających miejsca, w których znajdują się produkty będące masłem, czyli posiadające min. 82% tłuszczu (z mleka krowiego), bez żadnych dodatków.
      Zgodnie z uregulowaniami są z Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (DzU nr 220, poz.1856 ze zmianami: z 2004 r. DzU nr 58, poz. 563; nr 162, poz. 1703; nr 257, poz. 2577) znakowanie produktu nie może:
      „Wprowadzać konsumenta w błąd w zakresie charakterystyki środka spożywczego, w szczególności co do rodzaju, właściwości, składu, ilości, źródła, miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji”.
      Dotychczasowe działania marketów a przede wszystkim producentów powodują, że zasada ta jest nagminnie łamana. Wystarczy dokładnie obejrzeć kilka produktów na półkach sklepowych, gdzie informacja o zawartości i rodzaju tłuszczu bardzo często jest mocno ukryta.

Widoczne jest to zwłaszcza w przypadku wyrobów producentów, którzy używają słowa "masło" oraz słowa pochodne (masełko, maślany, itp.) na opakowaniach tłuszczów, które nie są masłem według normy europejskiej 82%. Jedynym wyjątkiem jest tzw. masło śmietankowe, czyli masło rozwodnione, pod warunkiem ze jest dokładnie oznaczone jako takie.
      Zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej produkty będące pochodną margaryny, nie mogą być nazywane „masłem”, nawet jeśli masło stanowi większość składu.

My, grono Polaków którzy zwyczajowo i od lat dyskutujemy o żywności na Forum Kuchnia Gazety Wyborczej, będziemy publikować w specjalnym wątku regularnie informacje o marketach, które realizują kampanie "masło" podając ich nazwy i adresy, a także daty w którym akcja trwa. Będziemy także dawać opinie konsumentów (czyli nas) o przebiegających akcjach.
      • lunatica Dzięki Gieziku za kawał dobrej roboty! nt. 05.04.05, 10:10

• giezik PS. Dobry przyklad tego, ze nie bardzo jestesmy 05.04.05, 07:28
      spoleczenstwem obywatelskim. Co wiecej, zawsze najwiecej maja do powiedzenia Ci, dla ktorych cos tam nie jest problemem.
      • alcoola Re: PS. Dobry przyklad tego, ze nie bardzo jestes 05.04.05, 10:18
        Trochę niedoróbek jednak w tej dobrej robocie chyba:

"i wykorzystywania "masło" i jego pochodnych wyłącznie do
        produktu wyrabianego tylko z krowiego mleka".
        Czegoś tu brakuje, zdanie jest bezsensowne i niezrozumiałe.

"Zależy nam na jednoznacznym potępieniu wytępienie producentów-oszustów
        nadużywających słowo "masło"do sprzedaży produktów,
        które zawierają znaczące domieszki tłuszczy roślinnych lub margaryny".
        zwłaszcza że produkty te są znacznie tańsze."
        "Potępieniu wytępienie"??????? "Nadużywających słowo masło"??????

No i ten akapit - zwłaszcza z bezsensowną powtórką "my...itd." - jest jakiś
        niezgrabny.
        "My, grono Polaków którzy zwyczajowo i od lat dyskutujemy o żywności na Forum
        Kuchnia Gazety Wyborczej, będziemy publikować w
        specjalnym wątku regularnie informacje o marketach, które realizują
        kampanie "masło" podając ich nazwy i adresy, a także daty
        w którym akcja trwa. Będziemy także dawać opinie konsumentów (czyli nas) o
        przebiegających akcjach."

A tak w ogóle to akcja może fajna i potrzebna, ale nie prościej, zamiast robić
        zadymę, spokojnie sobie poczytać na opakowaniu co się kupuje?
        • lunatica Alcoola - nie lepiej poprawić cały tekst? 05.04.05, 10:23
          niż wskazywać błędy? Zaproponuj swoją wersję całości. Giezik napisał, że to na
          szybko. Większość psioczy, ale nikt całego tekstu nie obrobił...
          • alcoola Re: Alcoola - nie lepiej poprawić cały tekst? 05.04.05, 13:01
            Wskazałam błędy, te najbardziej rażące. Nie czuję się na siłach obrabiać
            tekstu, który generalnie nie podoba mi się w całości i wolałabym go napisać od
            nowa, ale nie zrobię tego, przynajmniej na razie, bo jestem w robocie i piszę
            akurat na zaupełnie inny temat - to raz, a dwa - nie przekonuje mnie ta cała
            akcja aż do tego stopnia. Jak napisałam powyżej - chyba prościej wziąć okulary
            do sklepu i poczytać napisy na opakowaniach. Ponadto można ustalić raz na
            zawsze markę, która nam odpowiada i szukać tylko tej, a nie łapać każdy nowy
            wynalazek.
            • lunatica Alcoola - no tak :-) 05.04.05, 13:08
              to tak jak ze mną, ja nie odczuwam takiego problemu, bo za każdym razem kupuję
              to samo masło i za każdym razem udaje mi się trafić, co nie znaczy, że inni
              mogą mieć kłopoty tego typu ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka