Gość: Sara IP: 212.150.140.* 10.04.05, 11:28 Mam male plasterki poledwicy. Co moge z nich zrobic? Cos bez grzybow, bo puchne po nich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Buba Carpaccio! IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.04.05, 12:03 Przymrozic w zamrazalniku, ale nie na kosc, tylko tak, by mozna bylo pokrajac w bardzo cieniutkie plasterki. Ulozyc na plaskim talerzu. Posypac cieniutko posiekanym szczypiorkiem. Posolic, popieprzyc. Skropic cytryna (lub dobrym octem malsamicznym) i dobra oliwa pierwszego tloczenia (t.zw. dziewicza). Po wierzchu poukladac wiorki (scinane nozem do obierania ziemniakow) dojrzalego, twardego sera (parmezanu, pecorino albo podsuszonym oscypkiem). Podawac z zielona salata, Dobrej poledwicy szkoda na cokolwiek innego niz carpaccio. No, jesscze tatar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Carpaccio! IP: 212.150.140.* 10.04.05, 13:07 Dziekuje. Nigdy nie jadlam Carpaccio.Brzmi smakowicie. Problem w tym, ze to juz sa takie plastry niezbyt grube, przygotowane do pieczenia czy czegos tam innego. Nie wiedzialam co z nich zrobic, wiec je zamrozilam na kosc. Teraz musze je rozmrozic ( to nie problem) i ....no wlasnie i co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: Carpaccio! IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.04.05, 14:06 Nie odmrazaj do konca - tylko na tyle aby mnozna bylo kroic bardzo cienko (prawie na przezroczysto). Jak mieso bedzie sie skrecalo w zaokraglone platki, to bardzo dobrze. Rozmrozi sie szybko na talerzu. Zakladam, ze poledwica jest bardzo swieza.... Carpaccio jest boskim dankiem. Mozna dodawac co sie chce - tak naprawde. Idea jest, ze mieso marynuje sie (krotko) w oliwie i occie balsamicznym (lub cytrynie). Kombinacja cienkich platkow poledwicy z dobrym twardym serem jest znakomita. Mozna dodac kapary, jak kto lubi ( i ma sloik w lodowce). Kapary sprzedawne w sloiku z sola, nalezy wymoczyc pare minut w zimnej wodzie, az kwiatki sie rozwina. Osuszycw papierowym reczniku i wtedy dodac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Carpaccio! IP: 212.150.140.* 10.04.05, 14:19 Przekonalas mnie:)) Wydrukowalam i wloze do mojej teczki z przepisami. Ja jestem taka strasznie tradycyjna i zbieram do teczki to co wydaje mi sie, ze jest warte tego. Dzisiaj po pracy zabieram sie do robienia Carpaccio. Serdeczne dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś