Dodaj do ulubionych

Co zrobic z plasterkow poledwicy?

IP: 212.150.140.* 10.04.05, 11:28
Mam male plasterki poledwicy. Co moge z nich zrobic?
Cos bez grzybow, bo puchne po nich.
Obserwuj wątek
    • Gość: Buba Carpaccio! IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.04.05, 12:03
      Przymrozic w zamrazalniku, ale nie na kosc, tylko tak, by mozna bylo pokrajac w
      bardzo cieniutkie plasterki.
      Ulozyc na plaskim talerzu. Posypac cieniutko posiekanym szczypiorkiem. Posolic,
      popieprzyc. Skropic cytryna (lub dobrym octem malsamicznym) i dobra oliwa
      pierwszego tloczenia (t.zw. dziewicza). Po wierzchu poukladac wiorki (scinane
      nozem do obierania ziemniakow) dojrzalego, twardego sera (parmezanu, pecorino
      albo podsuszonym oscypkiem).
      Podawac z zielona salata,
      Dobrej poledwicy szkoda na cokolwiek innego niz carpaccio.
      No, jesscze tatar!
      • Gość: Sara Re: Carpaccio! IP: 212.150.140.* 10.04.05, 13:07
        Dziekuje. Nigdy nie jadlam Carpaccio.Brzmi smakowicie. Problem w tym, ze to juz
        sa takie plastry niezbyt grube, przygotowane do pieczenia czy czegos tam innego.
        Nie wiedzialam co z nich zrobic, wiec je zamrozilam na kosc. Teraz musze je
        rozmrozic ( to nie problem) i ....no wlasnie i co dalej.
        • Gość: Buba Re: Carpaccio! IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.04.05, 14:06
          Nie odmrazaj do konca - tylko na tyle aby mnozna bylo kroic bardzo cienko
          (prawie na przezroczysto). Jak mieso bedzie sie skrecalo w zaokraglone platki,
          to bardzo dobrze. Rozmrozi sie szybko na talerzu.
          Zakladam, ze poledwica jest bardzo swieza....
          Carpaccio jest boskim dankiem. Mozna dodawac co sie chce - tak naprawde. Idea
          jest, ze mieso marynuje sie (krotko) w oliwie i occie balsamicznym (lub
          cytrynie). Kombinacja cienkich platkow poledwicy z dobrym twardym serem jest
          znakomita. Mozna dodac kapary, jak kto lubi ( i ma sloik w lodowce). Kapary
          sprzedawne w sloiku z sola, nalezy wymoczyc pare minut w zimnej wodzie, az
          kwiatki sie rozwina. Osuszycw papierowym reczniku i wtedy dodac.
          • Gość: Sara Re: Carpaccio! IP: 212.150.140.* 10.04.05, 14:19
            Przekonalas mnie:)) Wydrukowalam i wloze do mojej teczki z przepisami. Ja
            jestem taka strasznie tradycyjna i zbieram do teczki to co wydaje mi sie, ze
            jest warte tego.
            Dzisiaj po pracy zabieram sie do robienia Carpaccio.
            Serdeczne dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka