magda_paw 12.04.05, 18:55 Witajcie... Poszukuję sprawdzonego i rzecz jasna najlepszego przepisu na "parówki na ostro". Jakie dodatki do tego pasują? Jakaś surówka? Pozdrawiam i czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zosiulka Re: PARÓWKI NA OSTRO 12.04.05, 21:04 Mój mąż uwielbia tak: parówki zawinięte w plaster boczku (posypany ostrą papryką), to do piekarnika, a jak dochodzi to plaster sera żółtegoposypanego ziołami prowansalskimi aż się rozpuści. Do tego sos pomidorowy, ostry na zimno lub ketchup. Pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb z curry 13.04.05, 00:06 U koleżanki modna przed laty była przystawka: pokrojone w plasterki parówki, podsmażone na oleju, do tego dodana kukurydza z puszki i znaczne ilości ostrego curry. W czasach, gdy jadałam mięso, zażerałam się wręcz takimi parówkami (prawie biliśmy się z innymi gośćmi o miskę z potrawą :-)) Wspomnienie przepisu podsunęło mi pomysł, by spróbować tego samego, w wersji z parówkami sojowymi, mniam mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
teq3 Re: PARÓWKI NA OSTRO 13.04.05, 16:15 Ja robie takie danie jak nam sie juz kasa konczy :) 1. parowki wieprzowe (z Grota sa wedlug mnie najlepsze) kroje w plasterki. 2. cebule kroje w piorka 3. przesmazam cebule na maselku po czym wrzucam do 1/2 litra wody +kostka rosolowa 4. na tej samej patelni smaze parowki (najlepiej na teflonie, bo nie trzeba tluszczu) 5. jak cebula zmieknie porzadnie to dodaje czosnek(duzo), chilli albo najlepiej papryczke czeresniowa (Rolnika), pieprz, kukurydze lub groszek z puszki 6. dodaje koncentrat pomidorowy (Valfrutta) 7. sok z cytryny i sos sojowy albo przyprawe do zup - kilka kropli, zeby smak nie byl taki "plaski" 8. Na sam koniec wrzucam parowki i bulbam to przez chwilke na malym gazie Jemu taki sosik z ziemniakami lub kasza jeczmienna. Odpowiedz Link Zgłoś