poughkeepsie 14.04.05, 09:59 po pierwsze primo: jak technicznie nadziać? po drugie primo ;-) czym? no to czekam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f troche tu: 14.04.05, 10:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15175743&a=15193388 1. Sa dwa sposoby: - ciac w pół jak piers z kurczaka, lekko rozplaszczyc dlonią, nadziewac srodek, zlozyc, spiac wykalaczkami lub obwiazac. Pracochlonne i trroche szkoda jedrnej poledwiczki na taki filecik:-(; - Jak schab - w środek. Ostry wąski nóż w środek i delikatnie ciąć. Lekko obrocic nożem. Potem z pomocą palca lub łyżeczki małej nadziewać w ten otwor. I juz; 2. Tam masz podane serowe, owocowe.. ale mozesz czym chcesz - szpiankiem z feta, innymi warzywkami, sama cebulką, grzybowym farszem... Mieszankami powyzszych skaldnikow. Ja proponuje (tak ostatnio zrobilem schab) morelami, grzybami suszonymi i śliwkami. Tylko ze schab, to calymi namoczonymi nadziewalem, a tu po namoczeniu morele i śliwki potnij na kawałki i odciśnij dobrze z namaczanki (porto-slodkie wino bedzie znakomite). Grzyby obgotuj. Potem po kolei palcem lub końcem łyżeczki nadziewaj w otwor te trzy nadzienia. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie mam jeszcze jedno pytanie: 14.04.05, 12:47 a takie nadziewane to szybko mi się usmażą/uduszą? Bo muszę dzisiaj dość szybko spreparować obiad :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: mam jeszcze jedno pytanie: 14.04.05, 12:54 1. 30 minut piec w 180 stopniach albo 2. w 220 10 minut jedna strona, i jakies 8 druga strona albo 3. smazyc jedynie na patelni okolo 10 minut obracajac rownomiernie albo podsmazyc(jak naprzyklad marynataka byla jakas, podlac i polaczyc z krotszym czasem pieczenia... Zawiaz jakos konce poledwiczek, jesli ser itp nadzienie, bo moze wyplywac, a jak owocowe, to zatkaj konce wiekszym kawalkiem owoca:-) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie na to wpadałam, aż 14.04.05, 12:57 taki lajkoniek to ze mnie nie jest :P Ale dzięki za pamięć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiolla Re: na to wpadałam, aż IP: 205.156.117.* 14.04.05, 13:36 ja ostatnio zrobilam tak, ze nadzialam poledwiczki pokrojone juz w kawalki, sliwkami namoczonymi w winie, zawinelam w plaster boczku wedzonego każdy z kawałkow tak zeby obwinac miejsce w ktore wepchnelam owoc, podsmazylam z obu stron chwilubnie i n jakies pol godzinki 180 stopni do piekarnika smakowalo... Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: nadziewane polędwiczki wieprzowe 14.04.05, 14:18 Jak na szybko to sugeruje zamarynowac poledwiczki w winie na 30 min co najmniej i olwie. Pokroic w grube plastry (grubosc meskiego palucha) i piachą rozmiazdzyc. Wrzucic je na sklarowane maslo albo na olej slonecznikowy, i smazyc prawa - lewa w sumie ze 2 min. Podlac winem i poddusic leciutko. Przlozyc na talerzu gorace plastry poledwicy plastrami mozarelli ktora sie pod wplywem ciepla ladnie rozpusci. Mozna tez cala poledwice tak usmazyc w ten sposo z tym ze troszke dluzej, potem oblozyc mozarelle i pod przykryciem jeszcze z minutkem potrzymac na ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: nadziewane polędwiczki wieprzowe 14.04.05, 14:26 Polędwiczki wieprzowe nadziewane gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Nie robiłam osobiście, ale jadłam przyrządzone przez kogoś. Poezja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: nadziewane polędwiczki wieprzowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:38 suszonymi pomidorami i boczkiem kaparami (i do tego sos tuńczykowy) fetą z ziołami fetą i suszonymi pomidorami boczkiem mozarellą i czarnymi oliwkami jak widzisz moje farsze mają raczej "stałą" konsystencję plasterków, kawałków itp. ja po prostu nacinam plędwiczkęwzdłuż dość głęboko, ale nie rozklepujęjej i nie związuję potem, jak pisze jacek, tylko po prostu wkładam wszystko do środka i zamykam jak kanapkę z nie do końca rozciętej bagietki piekę w folii więc nic się nie rozwala tylko, że dla mnie 30 minut to za krótko, zwykle trzymam jeszcze z 10 więcej już o tym była tu dyskusja i wyszłam na dziwaka... Odpowiedz Link Zgłoś