Gość: renia IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:40 Mam do zrobienia kiełbasę typu zwyczajna na obiad.Czy macie jakieś pomysły.I jaka surówka do tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Kiełbasa na "gorąco" jako danie obiadowe IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 12:55 do kiełbasy lubię ziemniaczaną sałatkę - no i mam 2 w jednym - i ziemniaki i zielsko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
discrepantia Re: Kiełbasa na "gorąco" jako danie obiadowe 17.04.05, 13:25 troche to tuczące może byc ale dobre: kiełbaskę pokrój na podłużne kawałki, podsmaż razem z cebula pokrojona w piórka, dodaj pare pieczarek. jak sie juz ładnie podsmaży zetrzyj na to żółty ser, przykryj patelnią i zostaw na parę minut niech sie roztopi. podawaj z pieczywem i sałatką np. z pomidoróe, ogórka, papryki. Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: Kiełbasa na "gorąco" jako danie obiadowe 17.04.05, 15:14 u mnie sie robi tak: do gara maslo, nie spalic bron boze, i na to ziemniaki i cebula w talarki, duzo duzo pieprzu i troche soli, przykryc i dusic, i od czasu do czasu wstrzasnac garkiem dla rownowagi, 15 min przed koncem dodajemy kielbase w calosci ale pokrojona ukosnie i w kratke. do tego surowka z papryki, pomidorow, sera zoltego i ogorka kiszonego, sos winegret z cukrem i czosnkiem, na slodko kwasno ma byc obowiazkowo. nam tak bbb smakuje i autochnonom rowniez, bo sie zachwycaja polska kielbasa ktorej w zyciu nie jedli, pozdrawiaski Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kiełbasa na "gorąco" jako danie obiadowe 17.04.05, 16:27 A może w piwie, bardzo polskie: pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=832&Itemid=104 Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Kiełbasa na "gorąco" jako danie obiadowe 17.04.05, 22:58 Ja taką kiełbasę kroję w grubsze plasterki, zesmażam na oliwie z cebulą pokrojoną w piórka. Do tego na ok. 5 minut przed końcem smażenia dodaję świeże ogórki (te wcześniej przekrajam wzdłuż na pół, wyciągam ziarnka i kroję w grubsze plasterki). Teraz sos: śmietana gęsta i sporo soku z cytryny (powinno być lekko kwaśne). Wlewam to do patelni, dodaję sól i biały pieprz oraz dużo świeżego pokrojonego koperki. Podaję z pajdkami bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: Kiełbasa na "gorąco" jako danie obiadowe 17.04.05, 23:54 Zapiekanka Do tego ziemniaki podgotowane, jajka na twardo Naczynie do zapiekania: na dno parę wiórek masła, następnie warstwami plastry ziemniaków, kiełbasa w plasterkach, znów ziemniaki, jajka w plasterkach. Ziemniaki muszą byc na początku i na końcu. Można na wierzch tarty ser, można zalać śmietaną (ale niekoniecznie). Z przypraw pieprz, koniecznie gałka muszkatałowa i co komu w duszy zagra. Zapiekać aż wierzch się zrumieni. Moja babcia robiła to na kuchni węglowej w żeliwnym garnku, pod pokrywką. Spodnia warstwa była rozkosznie brązowa. Odpowiedz Link Zgłoś