Gość: ja! IP: 81.15.254.* 17.04.05, 15:44 Napoleon z czterema gwiazdkami, 1804, z Francji? czy to dobry alkohol, jak drogi? czy nadaje się na prezent? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camomille Re: czy napoleon to dobry koniak? 17.04.05, 15:57 mieszkam we francjii, 120 km od miejscowoci Cognac i nigdzie tu nie widzialam cogniaku o nazwie napoleon, a moze cos mnie zaslepilo? cognaku nie lubie i sie specjalnie nie rozgladam za nim, no ale nigdy nie mozna powiedziec nigdy. ja mysle, ze napoleon to wymysl na potzreby dawnego pewexu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canoe czy to cos takiego? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 16:19 www.mercadolibre.com.mx/jm/item?site=MLM&id=7468249 Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Koniak? 17.04.05, 16:03 Mam dziwne obawy, że na koniak z 1804 r. to nikogo z nas na tym forum nie stać razem czy osobno:-))( wtedy by miał zamiast gwiazdek jakieś tam literki VSOP np.) To coś, to jest chyba kiepskie brandy - warte parę groszy:-))) Raczej nie kupuj i nie pij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja! Re: Koniak? IP: 81.15.254.* 17.04.05, 16:31 on ma literki V.S.O.P i 4 gwiazdki, zielone pudełko...Gó..o? Lepiej nie kupować na prezent? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Koniak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 16:33 To nie koniak tylko zwykła brandy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Koniak? 17.04.05, 17:27 Dobrykoniak to np. Henessy,Courvoisier albo Meukow Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Nie kupować 17.04.05, 17:41 To jest jakieś" coś" :-)))Nie kupować ani na prezent ani dla siebie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: czy napoleon to dobry koniak? IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 17:39 Napoleon to nazwa funkcjonujaca na rynkach slabo obeznanych z koniakami - zwykle to niepijalna brandy (stad przekonanie wielu ludzi, ze koniak jest niesmaczny). Bardzo dobry koniak jest drogi lub... horrendalnie drogi. W kazdym razie: na "Napoleona" szkoda pieniedzy - masz 90% pewnosci, ze nikomu nie bedzie smakowal; chyba ze chcesz butle po prostu wreczyc i juz. Wklejam kompletna liste producentow koniaku - ich portale sa zwykle po francusku i po angielsku. www.bnic.fr/web_bnic_en/asp/negoce_marques_sites.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: czy napoleon to dobry koniak? IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 17:50 Dodam: widzialam w Wawie wysmienita butelke Martella - kosztowala 14 tys zl. We Francji ta sama ok. 5 tys zl. Podkreslam: to doskonala, rzadka jakosc; koniak lezakowal minimum 40 lat w debowej beczce. Dobry koniak mozna kupic za ok. 300 - 400 zl. ( w Polsce cene nalezy pomnozyc razy trzy). Koniaki nie maja oznaczen "gwiazdkowych" - to wymysl oszustow, ktorzy podnosza "prestiz". Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: czy napoleon to dobry koniak? 17.04.05, 18:01 Martell za 400 zł też jest całkiem niezły. W każdym razie ja się dzięki niemu przekonałam do koniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: czy napoleon to dobry koniak? IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 18:09 Oczywiscie! Mozna kupic Martella za mniejsze lub wieksze pieniadze. I warto! To jedna z najlepszych marek :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalasanty2 Re: czy napoleon to dobry koniak? 15.08.18, 16:44 Napoleon to nie nazwa koniaku (brandy), nazwa napoleon oznacza, że brandy leżakuje co najmniej 4 lata. Nazwa cognak jest zastrzeżona dla brandy z okręgu Cognac. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia20000 Re: czy napoleon to dobry koniak? 15.08.18, 17:20 Jak już wykopujesz wątki sprzed czasów prezydentury Obamy, to choć dokładne informacje podawaj. Napoleon to jeszcze do niedawna był odpowiednik 'XO', dużo popularniejszego angielskiego oznakowania wieku koniaków. Oznacza to, że wiek najmłodszej eau de vie, z których komponowany jest koniak musi przekraczać 6 a nie 4 lata. Dla 'XO' od kwietnia tego roku ten wymóg wiekowy wynosi 10 lat, bez zmian dla Napoleona, więc ten będzie klasą wiekową pomiędzy VSOP a XO. Po kupażowaniu koniaku się nie leżakuje, tylko butelkuje do sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: czy napoleon to dobry koniak? 15.08.18, 20:24 Nie znam się na koniakach, od ponad połowy wieku bawię się nalewkami, wiele lat temu, na spotkaniu u Elpadre, dałem naszemu Pinosowi butelkę 20toletniej nalewki wiśniowej, tzw. "pestkowki"; Asia Pinos powiedziała że żaden koniak nie dorównuje mojej wiśniowce, kochany Pinos ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jaka jest różnica między koniem a koniakiem? IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 16.08.18, 13:44 taka sama, jaka jest między rumem a rumakiem. Krysia ma rację. To samo było w moim kalendarzu ściennym, takim z wyrywanymi kartkami. Codziennie jakaś mądrość. Nie potrzebuję nawet internetu, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś