Dodaj do ulubionych

wypieki do piwa

21.04.05, 09:15
Przepis jest prosty:
w równych proporcjach biały ser, mąka i margaryna. Trzeba to szybko zagnieść i
do ciasta dodać różne zioła. Do mojego trafiły - czubrica (Pyńku, wielkie
dzięki!!!), kminek, pokruszony grubo zielony pieprz i sól.
Jak ktoś chce, to mógłby dać przeciśnięty czosnek, paprykę, zmieloną kolendrę,
czarnuszkę, suszoną bazylię - pełna dowolność.
Ciasto rozwałkować na ok. 1/2 cm i po wycięciu kółek, ciastka włożyć do
gorącego piekarnika na 20 min. Najsmaczniejsze są ciepłe :)
Obserwuj wątek
    • Gość: antycyponek Re: wypieki do piwa IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.04.05, 15:34
      Ja kiedyś robiłam z tego przepisu takie ciasteczka z marmoladą w środku, tylko
      masło dawałam zamaist cukru :-) Pyszne byly, smak dzieciństwa
      • monia_77 Re: wypieki do piwa 21.04.05, 15:38
        Ale ta marmelada to nie do piwka. Hmm ciekawe czy z anchois by byly dobre te
        ciacha?
    • allexamina Re: wypieki do piwa 21.04.05, 19:55
      Co to takiego czubrica? Czy to nie to samo co czaber?
      • jottka Re: wypieki do piwa 21.04.05, 19:57
        czubrica to cząber górski, u nas popularny jest ogrodowy
        • allexamina Re: wypieki do piwa 21.04.05, 20:01
          Dzieki - czaber gorski (winter savory) rosnie mi w ogrodku, wlasnie go
          podgladalam. ;o) Hurra! Bede mogla sprobowac przepis! Dzieki za wyjasnienie! U
          mnie duzo piwnych zgromadzen (prawie co mecz...). Przepis sie przyda...
          • Gość: lisa Re: wypieki do piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 20:09
            ta margaryna mi się bardzo nie podoba :( z masłem to to nie wyjdzie?
            • Gość: gretawm Re: wypieki do piwa- watpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 21:16
              A proszku do pieczenia się nie dodaje? Bo ja tak jakoś nie wiem,jaką to ciasto
              ma mieć konsystencję...
              • brunosch Re: wypieki do piwa- watpliwości 22.04.05, 08:47
                nie dodaje się ani jajek, ani proszku, sam tylko ser, mąka i margaryna.
                Konsystencja taka jak ciasto na pierogi - do wałkowania na stolnicy
                można oczywiście użyć masła.
                • kropka8 Re: wypieki do piwa- watpliwości 25.04.05, 13:04
                  pyszne zrobilam z ziolami prowansalskimi i kminkiem podzielilam na dwie czesci
                  z jednej upieklam placuszki swietnie pasowaly na cieplo do salatki ggreckiej na
                  kolacje a z drugiej czesci na drugi dzien upieklam paszteciki w formie pierogow
                  nadziewane kaczka i pieczarkami wyborne i takie proste w przygotowaniu dzieki
                  za przepis
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka