Gość: Madzia.W IP: 213.17.227.* 22.04.05, 13:50 Czy wiecie jak go mozna dobrze zjeść? Jak w ogóle sie go robi? Mam torebke kuskusa i nie wiem do czego go wykorzystać. Dodam, że jest on drobny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Kuskus 22.04.05, 13:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21823537&a=22892584 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kuskus 22.04.05, 13:54 Mój ulubiony - najbanalniejszy zalac osolonym wrzatkiem, odstawić jak wchłonie wodę.. podziobac widelacem, wcisnac naprawde duzo cytryny, wkroic ogórka i pomidora..ew,. sporo natki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditka Re: Kuskus IP: 217.79.151.* 22.04.05, 13:55 przepis zapożyczony- nie pamiętam skąd :( składniki (do wyboru): kuskus kurczak (np. podsmażone kawałki piersi, albo inne elementy) papryka (kolory dowolne) pomidor cebula (biała, czerwona) czosnek rodzynki suszone śliwki kapusta pekińska szynka cukinia oliwki sok z cytryny natka pietruszki świeże liście mięty oliwa imbir sól, pieprz koszt ok. 4 porcji: 6-14 zł 1. Suszone śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie. 2. Przygotować kuskus zalewając kaszę wrzątkiem tak, aby woda kryła kuskus na ok. jeden centymetr. Po 5 minutach kasza powinna być gotowa. Dodać kilka łyżek oliwy i trochę soku z cytryny. 3. W tym czasie: podsmażyć na oliwie kurczaka lub szynkę, lub warzywa, lub i to i to i to. Kolejność jest podyktowana logiką - to co jest jadalne na surowo można wrzucić na końcu. A więc zaczynamy od kurczaka, który potrzebuje paru minut, jak jest prawie gotowy - rozdrobnione: cebula, papryka, cukinia itp. Warzywa smażymy na małym ogniu, żeby się nie przypalały, to chyba jasne. Z przypraw dobry czosnek i imbir, można np. wycisnąć i chwileczkę podsmażyć, ew. użyć imbiru w proszku. Można dodać także odrobinę ziół prowansalskich. 4. Pomidory pokrojone dodajemy na patelnię na końcu i zaraz potem zasypujemy wszystko kuskusem i mieszamy, dodajemy odcedzone rodzynki i śliwki i dużo natki pietruszki, ew. świeżą mięte. Sok z cytryny i oliwę jeśli za mało. Gotowe, to tak długo wygląda, ale robi się w 10 minut, nie ma nic szybszego. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Kuskus 22.04.05, 13:56 Do tabule - ostatni przewijał się taki wątek o sałatce, lub na słodko z np. rodzynkami jako deser, lub do dań z mięsem np. zamiast ziemniaków, kaszy lub ryżu... Odpowiedz Link Zgłoś