Dodaj do ulubionych

na czym smażycie?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 17:46
bo ja używałam już smalcu, planty, oleju rzepakowego, arachidowego, teraz
oleju z pestek winogron i jakoś żadne z tych mi nie podchodzi. A moze są
jakieś tajniki smażenia, może to rodzaj patelni?
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: na czym smażycie? 24.04.05, 17:58
      a dlaczego ci nie podchodzi?? masz na mysli smak czy jakos potrawy?

ja smaze tylko na oleju. dziecku robie jajko na masle - szybko, zeby sie nie
      przypalilo.
      smalec i planta odpada, bo nie odpowiada i smak.

patelniA oczywiscie tez ma duze znaczenie.
    • Gość: dr Re: na czym smażycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 18:08
      olej, maslo, smalec - w zaleznosci od tego co smaze

patelnia zeliwna, nierdzewna, teflonowa albo grillowa. to tez zalezy od okazji :)
      • Gość: X Re: na czym smażycie? IP: *.access.telenet.be 24.04.05, 18:13
        Na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek
        Wspieram sie rowniez margaryna np do smazenia jajek , nalesnikow
    • malaszaramysz Re: na czym smażycie? 24.04.05, 18:12
      Na oliwie
    • Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.dsl.pipex.com 24.04.05, 18:18
      glownie na oleju z pestek winogron, niektore rzeczy na masle, czasami tez na ghee.
      • Gość: Bambus Re: na czym smażycie? IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl 24.04.05, 18:24
        zalezy co;jajka zawsze na masle,reszte raczej na oleju.pozdrawiam
    • marcelina1968 Re: na czym smażycie? 24.04.05, 18:25
      zalezy co masło, olej oliwa z oliwek, czsami odrobina boczku
    • baklar Re: na czym smażycie? 24.04.05, 19:16
      olej, olej i olej, jaja-maslo.
    • ampolion Re: na czym smażycie? 24.04.05, 19:31
      Ghee lub oliwa.
      • Gość: natalicja Re: na czym smażycie? IP: *.autocom.pl 24.04.05, 22:58
        Olej, maslo, zalezy od tego co i ile smaze, okazjonalnie boczek. A co to jest ghee? Pierwsdzy raz taka nazwe widze..
        • ampolion Ghee 24.04.05, 23:14
          Podaję link do opisu i przepisu na ghee - po hindusku klarowane masło.
          Jest tam w środku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19947072&a=19963150
          • ampolion Re: Ghee 24.04.05, 23:15
            P.s.: nie przerażaj się, łatwiej zrobić niż opisać.
    • marghe_72 Re: na czym smażycie? 24.04.05, 23:00
      zazwyczaj oliwa extra dziewica
      czasami olej z pestek winogron
      masło od czasu do czasu
    • roseanne Re: na czym smażycie? 26.04.05, 03:12
      jajecznice na masle - najbardziej mi smakuje
      mieso - na oliwie wzbogaconej papryczkami chili, a najczesciej na ruszcie
      jarzyny na oleju slonecznikowym/albo z otrab ryzu/ albo arachidowym
      • 5_monika Re: na czym smażycie? 26.04.05, 08:39
        jajka na maśle, resztę na oliwie extra vergine
        • Gość: Bilala Re: na czym smażycie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.04.05, 10:34
          Każdą potrawę na czym innym! W ogóle nie rozumiem, dlaczego niektórzy WSZYSTKO
          smażą na tym samym, najczęściej na oliwie / oleju. Podobno ze względów
          zdrowotnych (cholesterol), ale na szczęście moja rodzina nie ma tego typu
          problemów. Co innego ryba (olej), co innego kotlet schabowy (moim zdaniem -
          TYLKO na smalcu!). Potrawy śródziemnomorskie itp. - wiadomo, różne oleje i
          oliwy, jajka - boczek albo masło. NICZEGO nie smażę na margarynie (prawdę
          mówiąc, w ogóle jej nie używam, bo uważam, że jest równie tucząca jak masło, za
          to bardziej szkodliwa, jako produkt nienaturalny, sztucznie wykonany w fabryce).
          • Gość: antycyponek Re: na czym smażycie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 10:38
            Podpisuję się ręcyma i nogami (no oprócz smalcu, bo nie używam). Zależy co
            akurat smażę, na co mam smak, do czego później wykorzystam to co się smaży. Np.
            warzywa w ogóle na oliwie, ale do zupy duszę na maśle. Mięso - w niskiej temp.
            na oliwie, w wysokiej na oleju z pestek winogron. Placki, racuchy, naleśniki -
            na oleju słonecznikowym. Rybę - na oleju wymieszanym z masłem. I tak dalej.
            • ewkka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 11:20
              Ja też używam różnych tłuszczy. Ryba rzeczna tylko na maśle, morska na oliwie.
              Naleśniki na oliwie (albo sposobem mamy: kawałek słoninki na widelec i
              delikatnie smarować rozgrzaną patelnię)Schabowe na smalcu, kurczak - na maśle,
              oliwie, oleju z pestek winogron. Leczo tylko na boczku lub słonince ale
              wszystkie misz-masze warzywne typu śródziemnomorskiego tylko na oliwie itd...
              zależy od potrawy i kuchni. ewka
    • greenhills Re: na czym smażycie? 26.04.05, 12:46
      W ogóle nie smażę:)
    • marghot Re: na czym smażycie? 26.04.05, 12:51
      oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron; czasem na maśle (b. sporadycznie)
    • Gość: Remek Re: na czym smażycie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 14:45
      Olej z pestek winogron ma trochę za niską temperaturę wrzenia. Do tego od kiedy
      zrobił się modny ciężko dostać naprawdę dobry. Ale do sałatek jak dla mnie
      nadaje sie nawet bardziej niż oliwa. Ostatnio smażę na arachidowym w puszcze i
      nawet nie jest zły ale jajecznicę tylko na maśle
      • Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.dsl.pipex.com 26.04.05, 15:04
        kupilam kiedys arachidowy, bo wyczytalam ze do smazenia bardzo dobry, jakos go
        wymeczylam, ale nie bylam zachwycona. winogronowego uzywam od pieciu-szesciu
        lat, przetestowalam kilku producentow. na moje potrzeby temperature ma
        wystarczajaca, ale nie smaze frytek i tym podobnych wspanialosci. Podobno do
        takich celow najlepszy jest kokosowy. A przy okazji z ciekawosci zapytam - na
        czym smazycie paczki? czy to prawda, ze najlepiej sprawdza sie tu jednak tluszcz
        zwierzecy (frytura)? Nie smaze paczkow wiec nie wiem.
        • Gość: antycyponek Re: na czym smażycie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 15:08
          Ja smażyłam pączki z przepisu Limby na oleju słonecznikowym "Bartek" i były
          super.
    • mamamuta ghee lub olej kokosowy 26.04.05, 15:09
      od kilku miesięcy TYLKO na ghee. wyjątkowo jak mi zabraknie smażę na oleju
      kokosowym. polecam ghee, nawet zwykłe placki ziemniaczane zyskują super smak,
      naleśniki palce lizać! a do tego ghee i kokosowy są zdrowymi tłuszczami do
      smażenia.
      • marghot Re: ghee lub olej kokosowy 26.04.05, 15:22
        a jak kształtuje się cena 1l oleju kokosowego?
        jakoś nie wpadl mi w oko na półkach sklepowych...
        • mamamuta Re: ghee lub olej kokosowy 26.04.05, 15:31
          kokosowy kupowałam w BOMI, widziałam w lepszych marketach typu Piotr i Paweł,
          Mini Europa itp. w dużych sieciowych supermarketach nie widziałam.
          olej dostępny jest w dwóch pojemnościach, butelka 0,33 ml i puszka 1litr, oba
          kosztują ok. 9zł. z doświadczenia polecam puszke bo łatwiej z niej wydobyć
          olej, który w temperaturze pokojowej lekko twardnieje i żeby wylać go z butelki
          trzeba chwilkę potrzymać pod gorącą wodą (np. z kranu).
          • Gość: gaga Re: ghee lub olej kokosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:23
            Olej kokosowy jest w makro.
            Puszki 20 i 5 litrowe:(.Ale cena znacznie niższa -ok 30 zł (5l),tylko nie wiem,
            czy dobry jakościowo.Nie kupiłam, bo nie mam gdzie trzymać takiej ilości.
    • hania55 To zależy 26.04.05, 21:07
      Ale najczęściej: oliwa, olej z pestek winogron, masło.
      • giezik Re: To zależy 26.04.05, 21:16
        oliwa i masło królują
        w przypadku orientu - olej slonecznikowy
    • jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 21:25
      życzę wam smacznego te wspaniałe schabowe smażone na oleju, czy też świeże mięso
      od szynki smażone na ghee (pfee) a może żeberka smażone na maśle, albo
      jajecznica smażona na oliwie z oliwek. toż to wszystko smakuje jakby smażone jak
      ktoś to już wcześniej wspomniał na oleju silnikowym. ja do smażenia mięs używam
      świeżej lub wędzonej słoniny z pewnego źródła. jajecznica tylko na boczku lub
      wędzonej słoninie ( tłuszcz można zlać na później ale smak zostaje).po prostu
      tłuszcze zwierzęce naturalne są najzdrowsze o ile nie zostaną przegrzane. na
      wyrobach przemysłu olejarskiego smażę tylko placki ziemniaczane i rybę oraz
      frytki ale tylko te mrożone. bo już ziemniaki smażę na normalnym tłuszczu
      wytopionym z podgardla,słoniny,czy też boczku. pozdrawiam
      • giezik kwestia przyzwyczajenia 26.04.05, 21:28
        ja w ub. roku po dluuuuugim czasie smazylem pączki na smalcu.
        zapach mnie zabijal
      • hania55 Kwestia gustu 26.04.05, 21:36
        I kwestia tego, co się gotuje. Wybacz, ale nie zrobię risotto na słoninie,
        podlewając je prasłowiańską żubrówką.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Kwestia gustu 26.04.05, 21:56
          masz rację do każdej potrawy wskazany jest odpowiedni tłuszcz. ja risotto jadłem
          może ze 3 razy ale mi nie smakowało wolę polskie potrawy ale to rzecz gustu jak
          już ktoś wcześniej wspomniał. no ale, żeby wszystko smażyć na oleju bo tak jest
          zdrowiej to już przesada. nie koniecznie zdrowiej i nie konicznie smaczniej.
          pozdrawiam
          p.s nie jestem tym facetem, we flanelowym garniturze, raczej takim sobie
          luzakiem w dżinsach.
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Kwestia gustu 26.04.05, 21:59
            a co do żubrówki to masz rację słuszne spostrzeżenie bardzo ją lubię ( no bez
            przesady) ale chyba już niedługo bo słyszałem, że sprzedają polmos Białystok.
            pozdrawiam. a garnuszek smaluszka dobrze mieć w lodówce na wszelki wypadek
          • hania55 Re: Kwestia gustu 26.04.05, 22:01
            Pączków ani faworków raczej się nie usmaży na oliwie, ale też nie robi się ich
            codziennie (raczej). Akurat tak się składa, że w domu częściej robimy rzeczy,
            do których oliwa czy masło pasuje lepiej niż smalec, ale, kiedy trzeba użyć
            smalcu / słoniny / boczku, nie zastępuję ich olejem słonecznikowym "bo
            zdrowiej"
      • Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.block.alestra.net.mx 26.04.05, 21:58
        > życzę wam smacznego te wspaniałe schabowe smażone na oleju, czy też świeże mięs
        > o od szynki smażone na ghee (pfee) a może żeberka smażone na maśle, albo
        > jajecznica smażona na oliwie z oliwek. toż to wszystko smakuje jakby smażone ja
        > ktoś to już wcześniej wspomniał na oleju silnikowym. ja do smażenia mięs używam
        > świeżej lub wędzonej słoniny z pewnego źródła. jajecznica tylko na boczku lub

lekko szyderczo zabrzmial twoj post.
        zeberka nie sa polskim wynalazkiem, je sie je na calym swiecie i wielu miejscach smazy na oleju. inne
        miesa takze. chcialbys wszystkich nawrocic na slonie i smalec? nikt nie pisal tu o smazeniu zeberek na
        masle, bo wiadomym jest, iz temperatura do jakiej mozna bezpiecznie rozgrzac maslo jest za niska w
        przypadku tego typu miesa. ale juz smazenie jajecznicy na masle (o czym pisalo wiele osob) jest jak
        najbardziej prawidlowe i od wiekow tak jajka w Polsce (i nie tylko) smazono, o ile rzecz jasna kogos
        bylo na to maslo stac.

• jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:09
          masz 100% racji już niedługo wróci nowe przy tej ilości supermarketów które
          pompują zyski na zachód już niewielu Polaków będzie stać na smażenie jajecznicy
          na maśle (już dzisiaj cena oscyluje w granicach 4 zł ) widząc co się dzieje na
          polskim rynku gdzie ludzie nie mają pieniędzy zarobki syoją w miescu a ceny
          rosną, to Twoje prognozy mogą się spełnić jeszcze w tym roku. pozdrawiam
          • Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.block.alestra.net.mx 26.04.05, 22:15
            mam nadzieje, ze troszke "kraczesz" i te prognozy sie nie sprawdza, bo na jajecznice na boczku tym
            bardziej nikogo nie bedzie stac, a to by bylo fa-tal-nie ;)
            rowniez pozdrawiam
            nesca
          • dupekzoledny Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:19
            wszystko zawsze i wszedzie na smalcu/czasem mowie szmalec/.
            macko z bogdańca żarł miche jajecznicy z tłuszczykiem z świnki/.
            • dupekzoledny Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:20
              jedyna rzecz na masełku-jajecznica.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:40
      tak jak wcześniej krakałem o jakości wędlin i nikt mi nie wierzył,(okazało się
      constar i albert) tak jak krakałem o maśle już jest masło o zawartości tłuszczu
      48%, i inne pododne afery kilkadziesiąt postów wyżej. przewiduję jeszce afery z
      żółtym serem, pieczywem, a co do nabiału to właśnie polscy producenci zbuntowali
      się i nie wstawiają do marketów i chwała im za to. pozdrawiam
    • Gość: X Re: na czym smażycie? IP: *.access.telenet.be 27.04.05, 00:59
      Na Zachodzie swinie nie maja tluszczu wiec nie ma i smalcu (jest boczek)
      Widzialam taka swinie przekrojona - byla skora i mieso , sloniny nie widzialam .
      jak takie normy dojda do Polski to skwarki beda tylko wspomnieniem z
      przeszlosci , smalec rowniez , a poza tym jest bardzo niezdrowy - co do smaku
      to rzecz gustu i przyzwyczajenia ja go nie lubie wiec nie cierpie z powodu
      braku .
      • ampolion Re: na czym smażycie? 27.04.05, 02:02
        Nie wiem co dla ciebie "Zachód" znaczy, ale w Stanach lard wciąż jest znany,
        dostępny w marketach i ceniony.
        www.hormel.com/templates/knowledge/knowledge.asp?catitemid=42&id=570
        • ampolion Re: na czym smażycie? 27.04.05, 02:12
          W dodatku słonina (pork fat) też jest wszędzie.
          • jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 27.04.05, 12:02
            mam nadzieję,że do Polski nie dotrą te odmiany świnek bez tłuszczu, no bo jak
            wyglądałby świat bez smaluszka. a co do szkodliwości tłuszczów zwierzęcych to
            czytałem wypowiedzi naukowców którzy mówią, że właśnie tłuszcze zwierzęce są
            zdrowsze od roślinnych. czytałem też wypowiedzi innych naukowców którzy sądzą
            odwrotnie i komu tu wierzyć? najlepiej swojemu zmysłowi smaku i nie przejmować
            się jakimiś bzdurnymi opiniami różnych pseudo znawców co jest zdrowe a co nie.
            zdrowe jest to co nam smakuje. pozdrawiam
    • Gość: nisia Re: na czym smażycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:10
      oliwa (do smażenia wcale nie musi być extra virgine.Polecam SENSA di
      oliva),czasem olej,masło tylko do jajek i tartej bułeczki
    • audrey222 Re: na czym smażycie? 27.04.05, 21:55
      Je generalnie na oleju tylko cebulkę do pierogów na meśle,nio oczywiście
      naleśniki i kotlety na margarynce...
      • Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.dsl.pipex.com 28.04.05, 01:33
        ach, do pierogow to nie ma jak skwareczki z chudego boczku. az mi slinka
        poleciala, chyba jutro zrobie :)
    • Gość: iśka Re: na czym smażycie? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 22:25
      używam wszystkich tłuszczów , zależy co smażę , wieprzowinę na smalcu ,
      jajecznice na maśle , ryby na oleju
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka