Gość: ewa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 17:46 bo ja używałam już smalcu, planty, oleju rzepakowego, arachidowego, teraz oleju z pestek winogron i jakoś żadne z tych mi nie podchodzi. A moze są jakieś tajniki smażenia, może to rodzaj patelni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: na czym smażycie? 24.04.05, 17:58 a dlaczego ci nie podchodzi?? masz na mysli smak czy jakos potrawy? ja smaze tylko na oleju. dziecku robie jajko na masle - szybko, zeby sie nie przypalilo. smalec i planta odpada, bo nie odpowiada i smak. patelniA oczywiscie tez ma duze znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: na czym smażycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 18:08 olej, maslo, smalec - w zaleznosci od tego co smaze patelnia zeliwna, nierdzewna, teflonowa albo grillowa. to tez zalezy od okazji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: na czym smażycie? IP: *.access.telenet.be 24.04.05, 18:13 Na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek Wspieram sie rowniez margaryna np do smazenia jajek , nalesnikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.dsl.pipex.com 24.04.05, 18:18 glownie na oleju z pestek winogron, niektore rzeczy na masle, czasami tez na ghee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambus Re: na czym smażycie? IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl 24.04.05, 18:24 zalezy co;jajka zawsze na masle,reszte raczej na oleju.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: na czym smażycie? 24.04.05, 18:25 zalezy co masło, olej oliwa z oliwek, czsami odrobina boczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalicja Re: na czym smażycie? IP: *.autocom.pl 24.04.05, 22:58 Olej, maslo, zalezy od tego co i ile smaze, okazjonalnie boczek. A co to jest ghee? Pierwsdzy raz taka nazwe widze.. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Ghee 24.04.05, 23:14 Podaję link do opisu i przepisu na ghee - po hindusku klarowane masło. Jest tam w środku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19947072&a=19963150 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ghee 24.04.05, 23:15 P.s.: nie przerażaj się, łatwiej zrobić niż opisać. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: na czym smażycie? 24.04.05, 23:00 zazwyczaj oliwa extra dziewica czasami olej z pestek winogron masło od czasu do czasu Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: na czym smażycie? 26.04.05, 03:12 jajecznice na masle - najbardziej mi smakuje mieso - na oliwie wzbogaconej papryczkami chili, a najczesciej na ruszcie jarzyny na oleju slonecznikowym/albo z otrab ryzu/ albo arachidowym Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: na czym smażycie? 26.04.05, 08:39 jajka na maśle, resztę na oliwie extra vergine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: na czym smażycie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.04.05, 10:34 Każdą potrawę na czym innym! W ogóle nie rozumiem, dlaczego niektórzy WSZYSTKO smażą na tym samym, najczęściej na oliwie / oleju. Podobno ze względów zdrowotnych (cholesterol), ale na szczęście moja rodzina nie ma tego typu problemów. Co innego ryba (olej), co innego kotlet schabowy (moim zdaniem - TYLKO na smalcu!). Potrawy śródziemnomorskie itp. - wiadomo, różne oleje i oliwy, jajka - boczek albo masło. NICZEGO nie smażę na margarynie (prawdę mówiąc, w ogóle jej nie używam, bo uważam, że jest równie tucząca jak masło, za to bardziej szkodliwa, jako produkt nienaturalny, sztucznie wykonany w fabryce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: na czym smażycie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 10:38 Podpisuję się ręcyma i nogami (no oprócz smalcu, bo nie używam). Zależy co akurat smażę, na co mam smak, do czego później wykorzystam to co się smaży. Np. warzywa w ogóle na oliwie, ale do zupy duszę na maśle. Mięso - w niskiej temp. na oliwie, w wysokiej na oleju z pestek winogron. Placki, racuchy, naleśniki - na oleju słonecznikowym. Rybę - na oleju wymieszanym z masłem. I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 11:20 Ja też używam różnych tłuszczy. Ryba rzeczna tylko na maśle, morska na oliwie. Naleśniki na oliwie (albo sposobem mamy: kawałek słoninki na widelec i delikatnie smarować rozgrzaną patelnię)Schabowe na smalcu, kurczak - na maśle, oliwie, oleju z pestek winogron. Leczo tylko na boczku lub słonince ale wszystkie misz-masze warzywne typu śródziemnomorskiego tylko na oliwie itd... zależy od potrawy i kuchni. ewka Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: na czym smażycie? 26.04.05, 12:51 oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron; czasem na maśle (b. sporadycznie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remek Re: na czym smażycie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 14:45 Olej z pestek winogron ma trochę za niską temperaturę wrzenia. Do tego od kiedy zrobił się modny ciężko dostać naprawdę dobry. Ale do sałatek jak dla mnie nadaje sie nawet bardziej niż oliwa. Ostatnio smażę na arachidowym w puszcze i nawet nie jest zły ale jajecznicę tylko na maśle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.dsl.pipex.com 26.04.05, 15:04 kupilam kiedys arachidowy, bo wyczytalam ze do smazenia bardzo dobry, jakos go wymeczylam, ale nie bylam zachwycona. winogronowego uzywam od pieciu-szesciu lat, przetestowalam kilku producentow. na moje potrzeby temperature ma wystarczajaca, ale nie smaze frytek i tym podobnych wspanialosci. Podobno do takich celow najlepszy jest kokosowy. A przy okazji z ciekawosci zapytam - na czym smazycie paczki? czy to prawda, ze najlepiej sprawdza sie tu jednak tluszcz zwierzecy (frytura)? Nie smaze paczkow wiec nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: na czym smażycie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 15:08 Ja smażyłam pączki z przepisu Limby na oleju słonecznikowym "Bartek" i były super. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamuta ghee lub olej kokosowy 26.04.05, 15:09 od kilku miesięcy TYLKO na ghee. wyjątkowo jak mi zabraknie smażę na oleju kokosowym. polecam ghee, nawet zwykłe placki ziemniaczane zyskują super smak, naleśniki palce lizać! a do tego ghee i kokosowy są zdrowymi tłuszczami do smażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ghee lub olej kokosowy 26.04.05, 15:22 a jak kształtuje się cena 1l oleju kokosowego? jakoś nie wpadl mi w oko na półkach sklepowych... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamuta Re: ghee lub olej kokosowy 26.04.05, 15:31 kokosowy kupowałam w BOMI, widziałam w lepszych marketach typu Piotr i Paweł, Mini Europa itp. w dużych sieciowych supermarketach nie widziałam. olej dostępny jest w dwóch pojemnościach, butelka 0,33 ml i puszka 1litr, oba kosztują ok. 9zł. z doświadczenia polecam puszke bo łatwiej z niej wydobyć olej, który w temperaturze pokojowej lekko twardnieje i żeby wylać go z butelki trzeba chwilkę potrzymać pod gorącą wodą (np. z kranu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: ghee lub olej kokosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:23 Olej kokosowy jest w makro. Puszki 20 i 5 litrowe:(.Ale cena znacznie niższa -ok 30 zł (5l),tylko nie wiem, czy dobry jakościowo.Nie kupiłam, bo nie mam gdzie trzymać takiej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 To zależy 26.04.05, 21:07 Ale najczęściej: oliwa, olej z pestek winogron, masło. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: To zależy 26.04.05, 21:16 oliwa i masło królują w przypadku orientu - olej slonecznikowy Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 21:25 życzę wam smacznego te wspaniałe schabowe smażone na oleju, czy też świeże mięso od szynki smażone na ghee (pfee) a może żeberka smażone na maśle, albo jajecznica smażona na oliwie z oliwek. toż to wszystko smakuje jakby smażone jak ktoś to już wcześniej wspomniał na oleju silnikowym. ja do smażenia mięs używam świeżej lub wędzonej słoniny z pewnego źródła. jajecznica tylko na boczku lub wędzonej słoninie ( tłuszcz można zlać na później ale smak zostaje).po prostu tłuszcze zwierzęce naturalne są najzdrowsze o ile nie zostaną przegrzane. na wyrobach przemysłu olejarskiego smażę tylko placki ziemniaczane i rybę oraz frytki ale tylko te mrożone. bo już ziemniaki smażę na normalnym tłuszczu wytopionym z podgardla,słoniny,czy też boczku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
giezik kwestia przyzwyczajenia 26.04.05, 21:28 ja w ub. roku po dluuuuugim czasie smazylem pączki na smalcu. zapach mnie zabijal Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Kwestia gustu 26.04.05, 21:36 I kwestia tego, co się gotuje. Wybacz, ale nie zrobię risotto na słoninie, podlewając je prasłowiańską żubrówką. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Kwestia gustu 26.04.05, 21:56 masz rację do każdej potrawy wskazany jest odpowiedni tłuszcz. ja risotto jadłem może ze 3 razy ale mi nie smakowało wolę polskie potrawy ale to rzecz gustu jak już ktoś wcześniej wspomniał. no ale, żeby wszystko smażyć na oleju bo tak jest zdrowiej to już przesada. nie koniecznie zdrowiej i nie konicznie smaczniej. pozdrawiam p.s nie jestem tym facetem, we flanelowym garniturze, raczej takim sobie luzakiem w dżinsach. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Kwestia gustu 26.04.05, 21:59 a co do żubrówki to masz rację słuszne spostrzeżenie bardzo ją lubię ( no bez przesady) ale chyba już niedługo bo słyszałem, że sprzedają polmos Białystok. pozdrawiam. a garnuszek smaluszka dobrze mieć w lodówce na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kwestia gustu 26.04.05, 22:01 Pączków ani faworków raczej się nie usmaży na oliwie, ale też nie robi się ich codziennie (raczej). Akurat tak się składa, że w domu częściej robimy rzeczy, do których oliwa czy masło pasuje lepiej niż smalec, ale, kiedy trzeba użyć smalcu / słoniny / boczku, nie zastępuję ich olejem słonecznikowym "bo zdrowiej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.block.alestra.net.mx 26.04.05, 21:58 > życzę wam smacznego te wspaniałe schabowe smażone na oleju, czy też świeże mięs > o od szynki smażone na ghee (pfee) a może żeberka smażone na maśle, albo > jajecznica smażona na oliwie z oliwek. toż to wszystko smakuje jakby smażone ja > ktoś to już wcześniej wspomniał na oleju silnikowym. ja do smażenia mięs używam > świeżej lub wędzonej słoniny z pewnego źródła. jajecznica tylko na boczku lub lekko szyderczo zabrzmial twoj post. zeberka nie sa polskim wynalazkiem, je sie je na calym swiecie i wielu miejscach smazy na oleju. inne miesa takze. chcialbys wszystkich nawrocic na slonie i smalec? nikt nie pisal tu o smazeniu zeberek na masle, bo wiadomym jest, iz temperatura do jakiej mozna bezpiecznie rozgrzac maslo jest za niska w przypadku tego typu miesa. ale juz smazenie jajecznicy na masle (o czym pisalo wiele osob) jest jak najbardziej prawidlowe i od wiekow tak jajka w Polsce (i nie tylko) smazono, o ile rzecz jasna kogos bylo na to maslo stac. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:09 masz 100% racji już niedługo wróci nowe przy tej ilości supermarketów które pompują zyski na zachód już niewielu Polaków będzie stać na smażenie jajecznicy na maśle (już dzisiaj cena oscyluje w granicach 4 zł ) widząc co się dzieje na polskim rynku gdzie ludzie nie mają pieniędzy zarobki syoją w miescu a ceny rosną, to Twoje prognozy mogą się spełnić jeszcze w tym roku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.block.alestra.net.mx 26.04.05, 22:15 mam nadzieje, ze troszke "kraczesz" i te prognozy sie nie sprawdza, bo na jajecznice na boczku tym bardziej nikogo nie bedzie stac, a to by bylo fa-tal-nie ;) rowniez pozdrawiam nesca Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:19 wszystko zawsze i wszedzie na smalcu/czasem mowie szmalec/. macko z bogdańca żarł miche jajecznicy z tłuszczykiem z świnki/. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:20 jedyna rzecz na masełku-jajecznica. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 26.04.05, 22:40 tak jak wcześniej krakałem o jakości wędlin i nikt mi nie wierzył,(okazało się constar i albert) tak jak krakałem o maśle już jest masło o zawartości tłuszczu 48%, i inne pododne afery kilkadziesiąt postów wyżej. przewiduję jeszce afery z żółtym serem, pieczywem, a co do nabiału to właśnie polscy producenci zbuntowali się i nie wstawiają do marketów i chwała im za to. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: na czym smażycie? IP: *.access.telenet.be 27.04.05, 00:59 Na Zachodzie swinie nie maja tluszczu wiec nie ma i smalcu (jest boczek) Widzialam taka swinie przekrojona - byla skora i mieso , sloniny nie widzialam . jak takie normy dojda do Polski to skwarki beda tylko wspomnieniem z przeszlosci , smalec rowniez , a poza tym jest bardzo niezdrowy - co do smaku to rzecz gustu i przyzwyczajenia ja go nie lubie wiec nie cierpie z powodu braku . Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: na czym smażycie? 27.04.05, 02:02 Nie wiem co dla ciebie "Zachód" znaczy, ale w Stanach lard wciąż jest znany, dostępny w marketach i ceniony. www.hormel.com/templates/knowledge/knowledge.asp?catitemid=42&id=570 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: na czym smażycie? 27.04.05, 02:12 W dodatku słonina (pork fat) też jest wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: na czym smażycie? 27.04.05, 12:02 mam nadzieję,że do Polski nie dotrą te odmiany świnek bez tłuszczu, no bo jak wyglądałby świat bez smaluszka. a co do szkodliwości tłuszczów zwierzęcych to czytałem wypowiedzi naukowców którzy mówią, że właśnie tłuszcze zwierzęce są zdrowsze od roślinnych. czytałem też wypowiedzi innych naukowców którzy sądzą odwrotnie i komu tu wierzyć? najlepiej swojemu zmysłowi smaku i nie przejmować się jakimiś bzdurnymi opiniami różnych pseudo znawców co jest zdrowe a co nie. zdrowe jest to co nam smakuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia Re: na czym smażycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:10 oliwa (do smażenia wcale nie musi być extra virgine.Polecam SENSA di oliva),czasem olej,masło tylko do jajek i tartej bułeczki Odpowiedz Link Zgłoś
audrey222 Re: na czym smażycie? 27.04.05, 21:55 Je generalnie na oleju tylko cebulkę do pierogów na meśle,nio oczywiście naleśniki i kotlety na margarynce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: na czym smażycie? IP: *.dsl.pipex.com 28.04.05, 01:33 ach, do pierogow to nie ma jak skwareczki z chudego boczku. az mi slinka poleciala, chyba jutro zrobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iśka Re: na czym smażycie? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 22:25 używam wszystkich tłuszczów , zależy co smażę , wieprzowinę na smalcu , jajecznice na maśle , ryby na oleju Odpowiedz Link Zgłoś