malaszaramysz 03.05.05, 22:45 Google wyrzucają tylko informacje po niemiecku:-((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 03.05.05, 23:43 na jednej stronie każą sie logować, na drugiej napisali, że to ciastko drożdżowe z rodzynkami i cukrem pudrem, które kształtem przypomina jakoby tiarę, ale trzeba rozwinąć wyobraźnię:) Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 03.05.05, 23:47 W niemieckich tekstach, które wyrzuciły google zrozumiałam tylko słowo: marcepan:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 04.05.05, 00:03 bo zasadniczo pojawia sie info o a/ ulubionych ciastkach nowego papieża, zwłaszcza w jego rodzinnem mieście, i tam sie pojawia wzmianka o jednym z marcepanem i czekoladą oraz drugim z owocami, a także b/ o ciastku, które próbuje sie lansowac jako nową kremówkę, że tak ujmę, i ono ma właśnie przypominać tiarę za chwile będę miała chwilkę, to spróbuje przejrzec te poważniejsze strony:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka no tak 04.05.05, 00:12 w marktl am inn, czyli rodzinnym gnieździe papieża, już na drugi dzien o świcie sprzedawano ciastka papieskie zdobione marcepanem, 1.30 euro:) oprócz tego w/w ciastka a la tiara czy kiełbaski w kształcie lasek biskupich, za to w monachium serwowano koktajl 'papa ratzi' na zdrowy rozum watykan powinien dostawać procent:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: no tak 04.05.05, 00:39 jottka napisała: > na zdrowy rozum watykan powinien dostawać procent:) A konsument odpust zupełny? Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: no tak 04.05.05, 01:05 Wypiłam ostatnio w Monachium parę piw, żeby niejadalnego weisswursta ze slodką musztardą jakoś popchnąć we właściwym kierunku. Może mi to wyższa instacja zaliczy zamiast koktajlu "paparazzi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: no tak IP: 213.17.230.* 04.05.05, 08:48 Tyle kiełbasek w Monachium - a Ty musiałaś trafić na niejadalną?....:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Ona 04.05.05, 10:35 pewnie była jadalna, tylko okazało się, że mi weisswursty nie smakują. :( Ale spróbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 04.05.05, 01:03 Tak wygląda: saintpetersburgtimes.com/2005/04/27/Taste/Proud_of_the_pope.shtml#Anchor-49575 Odpowiedz Link Zgłoś
jottka tzn. 04.05.05, 02:22 to pierwsze to jest ratzingerowa sznytka:) a to na drugim zdjęciu to to drożdżowe z rodzynkami, co ma tiare udawać Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Dzięki wielkie, tych ciastek Ratzingera jest 04.05.05, 09:03 trochę dużo. Byłam ciekawa co to, bo na Forum Kraj oszołomstwo najgorszego sortu rozpoczęło dyskusję na temat wyższości kremówek nad Ratzingertorte lub odwrotnie:-)))))))Jak zwykle nie wiedzieli o czym gadają, bo jak na FK nikt nie wiedział o co chodzi i szukał w necie, to oni tym bardziej nie mieli zielonego pojęcia:-))))))Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.05, 13:44 od wyboru Papieża pojawiło się tego od metra a mają te wszystkie specjały tyle wspólnego z Benedyktem XVI że pochodzą jak on z Niemiec i zawierają domieszkę marcepanu-który podobno on lubi, swoją drogą dobrze że nie dodają do tego kotów- bo też lubi :) Odpowiedz Link Zgłoś