Dodaj do ulubionych

Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się robi

03.05.05, 22:45
Google wyrzucają tylko informacje po niemiecku:-(((
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 03.05.05, 23:43
      na jednej stronie każą sie logować, na drugiej napisali, że to ciastko drożdżowe
      z rodzynkami i cukrem pudrem, które kształtem przypomina jakoby tiarę, ale
      trzeba rozwinąć wyobraźnię:)
      • malaszaramysz Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 03.05.05, 23:47
        W niemieckich tekstach, które wyrzuciły google zrozumiałam tylko słowo:
        marcepan:-))
        • jottka Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 04.05.05, 00:03
          bo zasadniczo pojawia sie info o a/ ulubionych ciastkach nowego papieża,
          zwłaszcza w jego rodzinnem mieście, i tam sie pojawia wzmianka o jednym z
          marcepanem i czekoladą oraz drugim z owocami, a także b/ o ciastku, które
          próbuje sie lansowac jako nową kremówkę, że tak ujmę, i ono ma właśnie
          przypominać tiarę

za chwile będę miała chwilkę, to spróbuje przejrzec te poważniejsze strony:)
          • jottka no tak 04.05.05, 00:12
            w marktl am inn, czyli rodzinnym gnieździe papieża, już na drugi dzien o świcie
            sprzedawano ciastka papieskie zdobione marcepanem, 1.30 euro:) oprócz tego w/w
            ciastka a la tiara czy kiełbaski w kształcie lasek biskupich, za to w monachium
            serwowano koktajl 'papa ratzi'

na zdrowy rozum watykan powinien dostawać procent:)
            • nobullshit Re: no tak 04.05.05, 00:39
              jottka napisała:
              > na zdrowy rozum watykan powinien dostawać procent:)

A konsument odpust zupełny?
              • jottka Re: no tak 04.05.05, 00:57
                to po wypiciu uświęcającej ilości koktajlu
                • nobullshit Re: no tak 04.05.05, 01:05
                  Wypiłam ostatnio w Monachium parę piw, żeby niejadalnego weisswursta ze slodką
                  musztardą jakoś popchnąć we właściwym kierunku.
                  Może mi to wyższa instacja zaliczy zamiast koktajlu "paparazzi".
                  • Gość: zadumana Re: no tak IP: 213.17.230.* 04.05.05, 08:48
                    Tyle kiełbasek w Monachium - a Ty musiałaś trafić na niejadalną?....:)
                    • nobullshit Ona 04.05.05, 10:35
                      pewnie była jadalna, tylko okazało się, że mi weisswursty nie smakują. :(
                      Ale spróbowałam.
    • ampolion Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się 04.05.05, 01:03
      Tak wygląda:
      saintpetersburgtimes.com/2005/04/27/Taste/Proud_of_the_pope.shtml#Anchor-49575
      • jottka tzn. 04.05.05, 02:22
        to pierwsze to jest ratzingerowa sznytka:) a to na drugim zdjęciu to to
        drożdżowe z rodzynkami, co ma tiare udawać
        • malaszaramysz Dzięki wielkie, tych ciastek Ratzingera jest 04.05.05, 09:03
          trochę dużo. Byłam ciekawa co to, bo na Forum Kraj oszołomstwo najgorszego
          sortu rozpoczęło dyskusję na temat wyższości kremówek nad Ratzingertorte lub
          odwrotnie:-)))))))Jak zwykle nie wiedzieli o czym gadają, bo jak na FK nikt nie
          wiedział o co chodzi i szukał w necie, to oni tym bardziej nie mieli zielonego
          pojęcia:-))))))Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
    • Gość: gaga Re: Ratzingertorte? Ktoś wie co to jest i jak się IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.05, 13:44
      od wyboru Papieża pojawiło się tego od metra a mają te wszystkie specjały tyle
      wspólnego z Benedyktem XVI że pochodzą jak on z Niemiec i zawierają domieszkę
      marcepanu-który podobno on lubi, swoją drogą dobrze że nie dodają do tego kotów-
      bo też lubi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka