violadiparma 04.05.05, 11:41 Pytam i przepraszam za ignorancję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: 193.111.166.* 04.05.05, 11:45 hmmm ja tez w weekend zakupilam ocet akurat potrzebny byl do salatki, ale kiedys gotowalam ze znajomymi i uzywali bardzo dobrego octu balsamicznego, glownie do salatek, rewelacja ale tez chetnie sie dowiem do czego ten ocet Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 11:47 do marynat do grilowanych warzyw do truskawek do mięs itp Odpowiedz Link Zgłoś
annarea Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 11:49 ocet balsamiczny ma zastosowanie jak ocet ma tylko inny lagodniejszy smak. Dodaje sie do wszelkiego rodzaju salat - ja dodaje nawet do salatki z makaronu jak rowniez do miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 11:58 Ja kupowalam ocet balsamiczny już kilkakrotnie i za każdym razem jestem rozczarowana jego smakiem. Może dlatego, że nie stać mnie na produkty z najwyższej półki i kupilam taki nie najdroższy. Czy możecie mi polecić jakiś ocet balsamiczny, ktory spełniałby te 3 warunki: - smaczny - niedrogi (no na tyle, żeby cena z nóg nie powalała) - dostępny w hipermarkecie lub ew. delikatesach ? Z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 12:04 a moze Tobie smak balsamicznego nie odpowiada? W supermarketach wybór jest kiepski spobuj poszukac firmy MAzzetti (jest kilka rodzajów.. ja bym sugerowała ten drozszy., z czarną etykieta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: 193.111.166.* 04.05.05, 12:05 a oceto balsamico di Modena??? mi tez jakos nie smakuje, a kiedys jadlam salatke z octem balsamicznym i byl rewelacyjny, ale chyba ten z wyzszej polki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:09 ten ...di Modena to nazwa wlasna? Kiedys taki kupiłam, ale też mi nie zasmakował. Było toto rzadkie i śmierdziało spirytusem. A podobno dobry ocet balsamiczny powinien być gesty i slodkawy i nadaje sie właśnie do truskawek, deserów itp. To, co ja kupiłam, żadnym sposobem by się nie nadawało do polania lodów ani owoców. To teraz spróbuję Mazzetti. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 12:09 aceto balsamico powinno być Di Modena inne to podróbki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:11 wychodzi na to, że muszę zainwestować w butelkę lepszego balsamico, żeby stwierdzić czy to w ogóle mój smak ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 12:13 "di Modena " to z mniejscowości , w której takowy ocet sie produkuj e- czyli z Modeny:)) zerknijcie na ceny..sama jestem ciekawa jak taki ocet smakuje.. www.balsamicvinegar.com/it/prodotti.asp?id_catprodotto=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: 193.111.166.* 04.05.05, 12:29 nie no ja wiem ze di MOdena to z MOdeny, ale na tej samej polce stalo kilka octow balsamicznych di Modena, ja kupilam drozszy , ale i tak kosztowal mnie 10 zl, a nie 200, a te z linku wygladaja naprawde niezle, i przypuszczam ze sa drogie, ale poszukam tam takiego jak ja mamaç= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marc TEN Z LINKU TO PRAWDZIWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 23:51 TO ZNACZY WYPRODUKOWANY ZGODNIE Z TECHNOLOGIA I TRWA TO NIESAMOWICIE DLUGO> Natomiast u nas te tanie sa produkowane w tzw. procesie skroconym.Przeciez za technologie trzeba niestetyy placic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TEN Z LINKU TO PRAWDZIWY IP: *.acn.waw.pl 06.05.05, 23:55 No i ten prawdziwy nie zawiera nic poza octem winnym i moszczem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Do Marghe IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:34 Marghe, a powiedz mi tak szczerze, czy ty kupujesz taki drogi ocet? Ile może kosztować taki powiedzmy w miarę dobry, ale nie rujnujący dla kieszeni? Bo w tej lince drożyzną wieje! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Do Marghe 04.05.05, 12:36 Antycyponku.. ano muszę sie zadowolic takimi po 20 - 30 złotych :( ale swego czasu przywiozłam droższy z Włoch ( u nas pewnie byłby o 100% droższy..) i czuć róznicę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Do Marghe IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:37 No to robię ostatnie podejście do balsamico :-) Odpowiedz Link Zgłoś
domii aceto balsamico - wg Agnieszki Kręglickiej 04.05.05, 13:36 Polcema artykuł A.Kręglickiej o occie balsamicznym. kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54042,5744.html Pozdrawiem, D. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: aceto balsamico - wg Agnieszki Kręglickiej 04.05.05, 13:39 do poczytania www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marc Dokladnie i tu jest tajemnica smaku, ceny, jakosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 23:54 wlasnie w tym linku Odpowiedz Link Zgłoś
nxo Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 13:41 Ja używam do sałatek. Zrobiłam też niedawno schab wg przepisu jacka1f (tak przy okazji - jacek dzieki, świetny przepis, włączam na stałe do swojego repertuaru :o) )forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19208719&a=19209739 , tylko do marynaty dodałam dodatkowo ocet balsamiczny, a potem zrobiłam z niej sosik zagęszczony mąką ziemniaczaną - było pycha! Jadłam też kiedyś w jakiejś knajpie bruschettę z gorgonzolą i świeżą figą namoczoną w occie balsamicznym, bardzo smaczne zestawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 13:43 polecam nieskromnie Wieprzowina z pomidorami i octem balsamicznym: 4 sznycle wieprzowe 50 dag pomidorków koktajlowych lub normalnych pokrojonych na ćwiartki (obrać ze skóry) 1 cebula 3 łyzki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego soł, pieprz... Cebule pokroic w talarki , zeszklić na 2 łyżkach oliwy i przełożyć do miski. Kotlety rozbic, oprószyć solą i pieprzem i smazyc na pozostałej oliwie. Mieso mozna poddusić jelsi okaze sie za twarde (dodając np odrobinę alkoholu). Zdjac z patelni i odstawic w ciepłę miejsce. Cebulę ponownie włozyć na patelnię, dodać pomidory i smazyć kilka minut. Zdjać z ognia wlać ocet. Kotlety mozna podawac obłozone sosem albo pomidory wlac do naczynia, w którym w piekarniku sobie siedzi mieso i jeszcze cjhwilkę podpiekać a reaczej podduszac. Wieprzowinę mozna zastąpić cielęciną Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Nxo! Ciesze sie, to tez dodawal bede balsamic 04.05.05, 13:55 Czytalam kiedys gdziestam, ze Wlosi to pija ten ocet na deser jako poobiedni aperitif. Ciekawe czy to prawda. No i podobno autentyczny ocet baslamiczny mozna kupic w NYC za jedyne 100 USD za butelke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: Nxo! Ciesze sie, to tez dodawal bede balsamic IP: *.dpd.de 04.05.05, 14:08 Prawda. I z Wlochami (ale tyko niktorzy, ktorych na to stac) i z tymi 100$ za butwlke w NYC. I to za 12 letni, bo 25-letni, kosztuje jeszcze wiecej. Nie tylko w NY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.access.telenet.be 07.05.05, 06:09 Tez jestem ignorant , bo mam w domu od kilku lat butelke octu ( normalny 1,5 l) nie uzywam tego , chociaz czasem zdarza mi sie kropnac do zupy typu kwasnego Ostatnio wpadlam na pomysl marynowania papryki czyli zagotowuje ja w wodzie z sola ,octem , oliwa , czosnkiem , listkiem i jagodami jalowca + cukier wsadzam do sloika i trzymam w lodowce jako dodatek do salatek roznych . O balsamicznym pierwszy raz slysze na forum kuchnia bo zwykle doprawiam cytryna ale to dobrze , bo o oleju sezamowym tez wyczytalam z tego forum , oczywiscie poszlam i kupilam i czasem dodaje pare kropel do warzyw chociaz mysle , ze maggi i chilli olej z pestkami sa lepsze . a co do roznych buteleczek oferowanych w sklepach pod nazwa taka a taka to proponuje kupic flaszke oliwy i samemu sobie zaprawic czosnkiem , papryczka , ziolami i trzymac w lodowce do przyprawiania salatek Im mniejsze opakowanie tym ladniejsza i drozsza buteleczka /sloiczek Kucharze i kuchciki nie dajcie sie nabierac Odpowiedz Link Zgłoś