Dodaj do ulubionych

Ocet balsamiczny - do czego?

04.05.05, 11:41
Pytam i przepraszam za ignorancję.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: 193.111.166.* 04.05.05, 11:45
      hmmm ja tez w weekend zakupilam ocet akurat potrzebny byl do salatki, ale
      kiedys gotowalam ze znajomymi i uzywali bardzo dobrego octu balsamicznego,
      glownie do salatek, rewelacja ale tez chetnie sie dowiem do czego ten ocet
      • marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 11:47
        do marynat
        do grilowanych warzyw
        do truskawek
        do mięs
        itp
    • annarea Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 11:49
      ocet balsamiczny ma zastosowanie jak ocet ma tylko inny lagodniejszy smak.
      Dodaje sie do wszelkiego rodzaju salat - ja dodaje nawet do salatki
      z makaronu jak rowniez do miesa.
    • Gość: antycyponek Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 11:58
      Ja kupowalam ocet balsamiczny już kilkakrotnie i za każdym razem jestem
      rozczarowana jego smakiem. Może dlatego, że nie stać mnie na produkty z
      najwyższej półki i kupilam taki nie najdroższy. Czy możecie mi polecić jakiś
      ocet balsamiczny, ktory spełniałby te 3 warunki:
      - smaczny
      - niedrogi (no na tyle, żeby cena z nóg nie powalała)
      - dostępny w hipermarkecie lub ew. delikatesach
      ?
      Z gory dzieki
      • marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 12:04
        a moze Tobie smak balsamicznego nie odpowiada?
        W supermarketach wybór jest kiepski

spobuj poszukac firmy MAzzetti (jest kilka rodzajów.. ja bym sugerowała ten
        drozszy., z czarną etykieta)
    • Gość: zyta Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: 193.111.166.* 04.05.05, 12:05
      a oceto balsamico di Modena??? mi tez jakos nie smakuje, a kiedys jadlam
      salatke z octem balsamicznym i byl rewelacyjny, ale chyba ten z wyzszej polki!
      • Gość: antycyponek Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:09
        ten ...di Modena to nazwa wlasna? Kiedys taki kupiłam, ale też mi nie
        zasmakował. Było toto rzadkie i śmierdziało spirytusem. A podobno dobry ocet
        balsamiczny powinien być gesty i slodkawy i nadaje sie właśnie do truskawek,
        deserów itp. To, co ja kupiłam, żadnym sposobem by się nie nadawało do polania
        lodów ani owoców. To teraz spróbuję Mazzetti. Dzięki!
      • marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 12:09
        aceto balsamico powinno być Di Modena
        inne to podróbki :)
        • Gość: antycyponek Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:11
          wychodzi na to, że muszę zainwestować w butelkę lepszego balsamico, żeby
          stwierdzić czy to w ogóle mój smak ;-)
          • marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 12:13
            "di Modena " to z mniejscowości , w której takowy ocet sie produkuj e- czyli z
            Modeny:))
            zerknijcie na ceny..sama jestem ciekawa jak taki ocet smakuje..
            www.balsamicvinegar.com/it/prodotti.asp?id_catprodotto=1
            • Gość: kasia Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: 193.111.166.* 04.05.05, 12:29
              nie no ja wiem ze di MOdena to z MOdeny, ale na tej samej polce stalo kilka
              octow balsamicznych di Modena, ja kupilam drozszy , ale i tak kosztowal mnie 10
              zl, a nie 200, a te z linku wygladaja naprawde niezle, i przypuszczam ze sa
              drogie, ale poszukam tam takiego jak ja mamaç=
              • Gość: Marc TEN Z LINKU TO PRAWDZIWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 23:51
                TO ZNACZY WYPRODUKOWANY ZGODNIE Z TECHNOLOGIA I TRWA TO NIESAMOWICIE DLUGO>
                Natomiast u nas te tanie sa produkowane w tzw. procesie skroconym.Przeciez za
                technologie trzeba niestetyy placic.
                Pozdrawiam
                • Gość: m Re: TEN Z LINKU TO PRAWDZIWY IP: *.acn.waw.pl 06.05.05, 23:55
                  No i ten prawdziwy nie zawiera nic poza octem winnym i moszczem
            • Gość: antycyponek Do Marghe IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:34
              Marghe, a powiedz mi tak szczerze, czy ty kupujesz taki drogi ocet? Ile może
              kosztować taki powiedzmy w miarę dobry, ale nie rujnujący dla kieszeni? Bo w
              tej lince drożyzną wieje!
              • marghe_72 Re: Do Marghe 04.05.05, 12:36
                Antycyponku.. ano muszę sie zadowolic takimi po 20 - 30 złotych :(
                ale swego czasu przywiozłam droższy z Włoch ( u nas pewnie byłby o 100%
                droższy..) i czuć róznicę..
                • Gość: antycyponek Re: Do Marghe IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.05.05, 12:37
                  No to robię ostatnie podejście do balsamico :-)
                  • domii aceto balsamico - wg Agnieszki Kręglickiej 04.05.05, 13:36
                    Polcema artykuł A.Kręglickiej o occie balsamicznym.

kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54042,5744.html
                    Pozdrawiem,
                    D.
                    • marghe_72 Re: aceto balsamico - wg Agnieszki Kręglickiej 04.05.05, 13:39
                      do poczytania
                      www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html
                    • Gość: Marc Dokladnie i tu jest tajemnica smaku, ceny, jakosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 23:54
                      wlasnie w tym linku
    • nxo Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 13:41
      Ja używam do sałatek. Zrobiłam też niedawno schab wg przepisu jacka1f (tak przy
      okazji - jacek dzieki, świetny przepis, włączam na stałe do swojego repertuaru
      :o) )forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19208719&a=19209739 , tylko
      do marynaty dodałam dodatkowo ocet balsamiczny, a potem zrobiłam z niej sosik
      zagęszczony mąką ziemniaczaną - było pycha!
      Jadłam też kiedyś w jakiejś knajpie bruschettę z gorgonzolą i świeżą figą
      namoczoną w occie balsamicznym, bardzo smaczne zestawienie.
      • marghe_72 Re: Ocet balsamiczny - do czego? 04.05.05, 13:43
        polecam nieskromnie

Wieprzowina z pomidorami i octem balsamicznym:
        4 sznycle wieprzowe
        50 dag pomidorków koktajlowych lub normalnych pokrojonych na ćwiartki (obrać ze
        skóry)
        1 cebula
        3 łyzki oliwy
        2 łyżki octu balsamicznego
        soł, pieprz...

Cebule pokroic w talarki , zeszklić na 2 łyżkach oliwy i przełożyć do miski.
        Kotlety rozbic, oprószyć solą i pieprzem i smazyc na pozostałej oliwie. Mieso
        mozna poddusić jelsi okaze sie za twarde (dodając np odrobinę alkoholu). Zdjac
        z patelni i odstawic w ciepłę miejsce.
        Cebulę ponownie włozyć na patelnię, dodać pomidory i smazyć kilka minut. Zdjać
        z ognia wlać ocet.
        Kotlety mozna podawac obłozone sosem
        albo pomidory wlac do naczynia, w którym w piekarniku sobie siedzi mieso i
        jeszcze cjhwilkę podpiekać a reaczej podduszac.

Wieprzowinę mozna zastąpić cielęciną
      • jacek1f Nxo! Ciesze sie, to tez dodawal bede balsamico :-) 04.05.05, 13:54
        • anmanika Re: Nxo! Ciesze sie, to tez dodawal bede balsamic 04.05.05, 13:55
          Czytalam kiedys gdziestam, ze Wlosi to pija ten ocet na deser jako poobiedni
          aperitif. Ciekawe czy to prawda.
          No i podobno autentyczny ocet baslamiczny mozna kupic w NYC za jedyne 100 USD
          za butelke.
          • Gość: szpak Re: Nxo! Ciesze sie, to tez dodawal bede balsamic IP: *.dpd.de 04.05.05, 14:08
            Prawda. I z Wlochami (ale tyko niktorzy, ktorych na to stac) i z tymi 100$ za
            butwlke w NYC. I to za 12 letni, bo 25-letni, kosztuje jeszcze wiecej. Nie
            tylko w NY...
    • Gość: X Re: Ocet balsamiczny - do czego? IP: *.access.telenet.be 07.05.05, 06:09
      Tez jestem ignorant , bo mam w domu od kilku lat butelke octu ( normalny 1,5 l)
      nie uzywam tego , chociaz czasem zdarza mi sie kropnac do zupy typu kwasnego
      Ostatnio wpadlam na pomysl marynowania papryki czyli zagotowuje ja w wodzie z
      sola ,octem , oliwa , czosnkiem , listkiem i jagodami jalowca + cukier
      wsadzam do sloika i trzymam w lodowce jako dodatek do salatek roznych .
      O balsamicznym pierwszy raz slysze na forum kuchnia bo zwykle doprawiam
      cytryna ale to dobrze , bo o oleju sezamowym tez wyczytalam z tego forum ,
      oczywiscie poszlam i kupilam i czasem dodaje pare kropel do warzyw chociaz
      mysle , ze maggi i chilli olej z pestkami sa lepsze .

a co do roznych buteleczek oferowanych w sklepach pod nazwa taka a taka
      to proponuje kupic flaszke oliwy i samemu sobie zaprawic czosnkiem ,
      papryczka , ziolami i trzymac w lodowce do przyprawiania salatek
      Im mniejsze opakowanie tym ladniejsza i drozsza buteleczka /sloiczek
      Kucharze i kuchciki nie dajcie sie nabierac

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka