Dodaj do ulubionych

przepis na kawe gotowana

IP: *.pstrykup.pl. / *.devs.futuro.pl 06.05.05, 21:50
czytałam na forum ze na zoladek i zadkwasote mniej szkodliwa jest kawa
gotowana-moze ktos podac mi przepis na taka kawe? spróbowałabym
Obserwuj wątek
    • Gość: ann Re: przepis na kawe gotowana IP: *.chello.pl 06.05.05, 22:09
      trzeba po prostu wsypać do wrzącej wody zmielona kawę - proporcje tak jak
      do "plujki" - i pogotować 2-3 minuty, tak żeby delikatnie bulgotalo. można
      wtedy dodać szczyptę cynamonu albo kurkumy. odcedzić i pić!
      • Gość: Ewa Re: przepis na kawe gotowana IP: *.pstrykup.pl. / *.devs.futuro.pl 06.05.05, 22:52
        serdeczne dzieki-wypróbuje
      • jarek_zielona_pietruszka Re: przepis na kawe gotowana 06.05.05, 23:04
        pewien stary arab na pustyni Negef robił to tak do ichniego takiego specjalnego
        czajniczka wsypał mieloną kawę i cukier zalał to wrzątkiem i postawił obok
        ogniska, żeby sobie bulgotało powoli przez kilka minut. kawa była wyśmienita. po
        pierwsze dlatego, że w europie nie spotkałem jeszcze takiego gatunku kawy, a po
        drugie była właśnie odpowiednio zagotowana z dodatkiem cynamonu i czegoś jeszcze.
        ja kupiłem sobie taki czajniczek i parzyłem sobie w nim kawę tam i po powrocie
        do kraju ( przywiozłem sobie zapas 3kg)taka kawa była prawie równie dobra, jak
        ta na pustyni, ale niestety zapas tamtej kawy szybko się skończył. poszedłem do
        delikatesów i kupiłem pedrosa ( na opakowaniu tamtej kawy był napis "ellite" )
        niestety poraziło mnie to co z tego wyszło lura kwaśna i zamiast smaku i aromatu
        spalenizna. straciłem cały zapał do takiej kawy a czajniczek wylądował w
        pawlaczu. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka