virridi 09.05.05, 10:47 Wiem tylko że bardzo ostrożnie :))) Na tym się moja wiedza kończy. Z czym się je ten wynalazek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xena Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus IP: *.access.telenet.be 09.05.05, 13:34 Co to jest fermentowany ? Losos z puszki tak jak inne rybki z puszek wykladam na talerzyk , do tego jakies sery , salatka i zjadam na sniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
virridi Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus 09.05.05, 14:05 TO taki skandynawski wynalazek - niestety nie jest to zwykła rybka do beztrosiego wrzucenia na talerzyk Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus 09.05.05, 14:06 Podejrzewam, że to coś w rodzaju szwedzkich śledzi kiszonych... Ostrzegam - śmierdzi nieziemsko, podobno otwiera się toto pod bieżącą wodą, ale i tak byłam świadkiem, jak próba konsumpcji rzeczonych śledzi wypłoszyła jedną połowę imprezy zupełnie, a drugą - na balkon. Mieszkanie nadawało się do ponownego użytku dopiero po solidnym wietrzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
virridi Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus 09.05.05, 14:39 sama puszka ma wygląd i kolory budzące skojarzenia z miną przeciwpiechotną :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus IP: *.access.telenet.be 09.05.05, 14:18 To rzeczywiscie wyglada na niebezpieczny ladunek :-) Podlozyc komus ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Fermentowany losos Nagasaki IP: 206.73.209.* 09.05.05, 14:36 Piec lub wiecej puszek owego lososia wstawic do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zamknac drzwiczki. Szybko i daleko uciekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: raczej Hiroszima:) IP: 206.73.209.* 09.05.05, 14:43 Na jedno w sumie wychodzi. Buuuuuuuuuuuuum I prosze nie posadzac mnie o brak szacunku dla ludzi ktorzy w tych miastach mieszkali. Ten mam. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: Fermentowany losos Nagasaki 09.05.05, 14:52 Losos (s)fermentowany to potrawa morska : 1) wyplynac na otwarte morze 2) wyrzucic puszke za burte. Jako boja dla oznaczenia polozenia puszki sluza sniete ryby na powierzchni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Fermentowany losos Nagasaki IP: 206.73.209.* 09.05.05, 15:02 Niestety puszki tona. Wiem na 100%, sam sprawdzalem. Sa specjalne puszki pakowane to life rafts z duza zawartoscia powietrz by nie tonely ale to produkt specjalistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: Fermentowany losos Nagasaki 09.05.05, 15:21 Gość portalu: szopen napisał(a): > Niestety puszki tona. I o to wlasnie chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Fermentowany losos Nagasaki 09.05.05, 15:43 > Jako boja dla oznaczenia polozenia puszki sluza sniete ryby na powierzchni ;) aż się greenpeace zainteresuje zarazą morową, co padła na ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: Fermentowany losos Nagasaki 09.05.05, 17:40 brunosch napisał: > aż się greenpeace zainteresuje zarazą morową, co padła na ryby. To sie fachowo nazywa NATURALNE zatrucie srodowiska ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus 09.05.05, 15:38 a nie masz jakiś "ulubieńców"? Zaproś ich na kolację - dużo opowiadaj o smakołyku, jakim ich poczęstujesz, niech rozwijają w sobie zdrowy snobizm. A potem trach! robisz kanapki czy sałatkę i niewinnie pytasz: ach, czyżby wam nie smakowało? to najelegantsza potrawa w Europie, specjalnie dla was etc. PS Eskimosi jedzą zgniłe ptaki. Ochyda ponoć straszna, bo to nic innego, jak rozkładające się trupki (z piórami!!!) ale uchodzą za rarytas. Odpowiedz Link Zgłoś
virridi Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus 09.05.05, 17:22 Niestety teściowa się do mnie nie wybiera :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiserka Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus IP: 62.119.55.* 09.05.05, 16:12 Ja bym wyrzucila ;) A tak powaznie postaram sie cos znalezc na ten temat, ale troche pózniej. Nie otwieraj na razie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:16 Jeśli to podobny wynalazek jak szwedzkie sfermentowane śledzie, to otwiera się toto w wiadrze z wodą. Znaczy pod wodą, żeby w razie eksplozji sosu i gazu nie trzeba było malować mieszkania (uprzednio zdrapawszy cały śmierdzący tynk ze ścian) Jeśli to jest, powtarzam, podobny wynalazek co te śledzie. Ale podobno i tak trzeba straszliwego samozaparcia żeby to zjeść. radziłbym poczekać z tym na imprezkę na wolnym powietrzu. Jeszcze raz powtarzam. Otwieramy w wodzie, znaczy pod wodą. A poteem dajemy dyla:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: Jak się obejść z fermentowanym łososiem w pus 09.05.05, 18:34 Napisz prosze jak sie to pieronstwo nazywa, poradze Ci cos niezawodnego :) Jesli "rakørret", to zakop 3 metry pod ziemia, najlepiej na jakims opuszczonym poligonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx a czy rakorret to nie jest sfermentowany pstrag, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:58 nie losos? z podobnych skandynawskich wynalazkow slyszalem jeszcze o gravlaks (to losos) i lutefisk. wie ktos cos wiecej o nich? podzielcie sie informacjami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: a czy rakorret to nie jest sfermentowany pstr 09.05.05, 19:21 Rakørret to sfermentowany pstrag, smrod wydaje kasztelanski, to chyba najniebezpieczniejsza z bomb. Gravlaks to losos - solony i koperkowany, moim zdaniem bardzo smaczny i niesmierdzacy, kroi sie go w plasterki jak wedzonego i podaje z sosem musztardowym, pycha. Lutefisk to tez z gatunku diabelskich wynalazkow wscieklego kucharza. Suszony dorsz - sztokfisz kladziony w lugu sodowym na dluzszy czas - uzyskuje konsystencje galaretowata. Potem moczy sie go w wodzie przez kilka dni, potem gotuje w kilku wodach. Podaje sie na goraco z ziemniakami, puree z grochu, smazonymi skwarkami, sosem z brazowego koziego sera. Do popicia okowita i piwo. Duzo musi okowity byc. Duuuuzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Co jest napisane na puszce? 09.05.05, 20:44 I w dalszym ciagu nie otwieraj! A skad "to" masz? Czy jestes pewna, ze ofiarodawca naprawde cie lubi??? ;) Jest kilka sposobów na lutfisk, jesli to jest to...ale z góry uprzedzam niewiele to wszystko pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
virridi Re: Co jest napisane na puszce? 10.05.05, 15:10 Jeszcze nie otworzyłam :))) Wynalazek kupiła mi moja mama, zresztą na prośbę mojego znajomego który poprosił o toto dla siebie, a ja wiedziona ciekawością poprosiłam o drugi dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
virridi Re: Ale co jest napisane na puszce??? 10.05.05, 15:51 Na puszce widnieje napis: "SURSTROMMINGS FILLER" gosta hannels fisksalter, A-B skagsudde - o jest z umlautem - kurcze czy Szwedzi nie mogą mieć napisów w jakimś ludzkim języku? A tak człowiek chce zapoznać ich kulurę od kuchni ( od puszek?? :))) i tu amba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d surstromming to kiszony sledz a nie losos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 16:12 ale rzeczywiscie ostroznie trzeba bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Surströmming 10.05.05, 16:39 Zanalazlam po ang: www.svensson.com/norge/sur1.htm www.escapeartist.com/efam32/swedish.html uwaznie przeczytaj to: www.enat.org/%7Earibob/fermentedfish.html I dla tych, którym nie chce sie klikac na linki From late August to the end of September, the surstromming season is in full flow. It would be comforting to tell you that surstromming is a lightly- flavoured potato and chicken stew, but, well, it isn't. It is, in fact, herring that has intentionally been allowed to rot so much that it is illegal to eat it in apartment blocks. Hundreds of tons of herring is caught in April, and placed in a brine just salty enough to stop the fish from decomposing so completely as to no longer exist. The rancid fish flesh is then stored in tins through the summer, until it is deemed sufficiently rotten, when it is joyfully guzzled at surstromming parties. The stench is, apparently, at its worst when the can is just opened - so much so, that it is generally opened underwater, so the noxious gases and filthy oozing fish-goo is contained. Nevertheless the stench, likened by visitors to that which emerges from a dogs bottom, is all-pervasive. The dish itself is best swallowed rapidly, without chewing, while tins are only allowed to be kept unopened for 18-months, after which they are liable to explode. Hmmmm. And you thought Spam was bad. The smell of surstromming is not good, clearly, but it is allegedly not the most disgusting smell in international cuisine. Zródlo www.tiscali.co.uk/lifestyle/conde_nast/gqoffer.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Czy szukac przepisów? 10.05.05, 16:44 Czy moze sie jednak poddajesz po przeczytaniu informacji? I sprawdz date waznosci;) Odpowiedz Link Zgłoś
virridi Re: Czy szukac przepisów? 10.05.05, 17:02 Szukać szukać ... Jeśli możesz!!! Nie poddałam się!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiserka Re: Czy szukac przepisów? IP: *.has.sth.bostream.se 10.05.05, 17:59 No to bede szukac wieczorem:) Dzielna jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka ostrzegam, ze nie wypróbowane 10.05.05, 22:14 1. klasyka tzw. "klämma" Na takim bardzo cienkim chlebie (nie chrupkim) z gotowanymi ziemniakami, pokrojona cebula i smietana. (polykac szybko). jest to przepis podstawowy - wystepuje wiele dodatków. Warto zobaczyc strone ze wzgledu na zdjecia: www.surstromming.se/rec-naturell.htm Zapiekanki: Surströmmingslåda I Znajdz przepis na Jansons frestelse (przysmak Jansona) ale wymien anjovis na surströmming. Tips! Dodaj 5 cl konjaku przed wlozeniem do pieca. Surströmmingslåda II ( 4osoby) 1 puszka surströmming 8-10 ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 drobno pokrojone cebule (zwykla lub czerwona) 2-3 jajka (nie ugotowane) 3 dl mleka bialy pieprz, sól, bulka tarta, maslo Pokroic rybe. Ziemniaki tez. Skär potatisen i skivor. Ukladac w wysmarowanym i posypanym bulka naczyniu do zapiekania na przemian. Górna warstwa to ziemniaki. Wymieszac jajka z mlekiem i przyprawami. Zalac zapiekanke, posypac bulka i na to kilka kawalków masla. Piec w 175° ok. 45 min. Podawac polane roztopionym maslem. Robilam cos bardzo podobnego z lososiem, ale dodawalam jeszcze duzo koperku. cd. moze nastapi Odpowiedz Link Zgłoś
virridi Re: ostrzegam, ze nie wypróbowane 11.05.05, 08:31 Dzięki wielkie!! Na pewno wypróbuję przy najbliższej imprezie grilowej :P - jak przeżyję podzielę się wrażeniami :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś