Gość: ktos IP: *.net / *.net 14.05.05, 22:15 jakie sa wasze ulubione jablka bo moje to kosztele i niedawne odkrycie empire dlaczego kosztele tak trodno kupic empire tak samo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amused.to.death Re: ulubione jablka 14.05.05, 22:28 moje też kosztele, a właściwie to JEDYNE jabłka które lubię i dlatego bardzo rzadko jem jabłka:( Odpowiedz Link Zgłoś
sonja1 Re: ulubione jablka 15.05.05, 11:57 Lobo ostatnio mi najbardziej smakują, a w ogóle to lubię jabłka miękkie i słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: ulubione jablka IP: *.access.telenet.be 15.05.05, 12:17 koksa pomaranczowa malinowki papierowki antonowki a jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma czyli najczesciej kupuje jonagold i franse golden /golden delicious Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zaba Re: ulubione jablka 15.05.05, 14:12 Zdecydowanie Ligole:-) bo sa slodkie i twarde. W ostatecznosci slodkie Glostery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mavika Re: ulubione jablka IP: *.devs.futuro.pl 15.05.05, 15:04 ligole sa bezkonkurencyjne!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjl Re: ulubione jablka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:10 Bo są dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: ulubione jablka 15.05.05, 18:20 Bo są VERY_dobre! 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
mar100 Re: ulubione jablka 15.05.05, 19:31 szara reneta oraz koksa, zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrr Re: ulubione jablka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:34 Oj pelno śliny mam w ustach. Jesz na surowo szare renety ? Szarlotka co innego. No musiałam to napisać Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt ja też 16.05.05, 12:20 Gość portalu: brrr napisał(a): > Oj pelno śliny mam w ustach. Jesz na surowo szare renety ? jadam renetę - szara, złota - bez różnicy, najchętniej na surowo, w szarlotce tak sobie (bo za szarlotką średnio przepadam) to jedne z niewielu jabłek (plus antonówki) starych odmian, które jeszcze jako taki smak zachowały Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ulubione jablka 15.05.05, 22:57 Soczyste, słodko-kwaskowate. Ale wybrać jeden gatunek? Jak? Mieszkam w tym rejonie: res2.agr.ca/stjean/images/khanizadeh/pomme/apple_poster.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: ulubione jablka 16.05.05, 03:14 twarde, kwasne ale slodkie i soczyste, chrupiace takie strzelajace jak sie ugryzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek ampolion a gdzie Ty w NYC widziales tyle gatunkow 16.05.05, 03:24 jablek???? ciekawam bardzo, uwielbiam jablka ale takie jak napisalam wyzej, zapoatruje sie w nie na USQ na targu, czasami na straganach przy tompkins Sq park, nazw niestey n ie pamietam sprzedawcy zwykle ustawiaja w miskach pocwiartowane jablka tak aby kazdy mogl sprobowac co ma kupic. jablka w uSA www.usapple.org/consumers/appleguide/guide.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: ulubione jablka IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.05.05, 12:06 1. Pierwsze papierówki 2. Gala (ale tylko przez pierwszy miesiąc, później robią się kartoflane 3. Golden Delicious i Gloster - przez resztę roku 4. Od biedy Lobo A o tej porze roku, przykro stwierdzic, że żadne jabłka już mi nie smakują - maja taki chemiczno-piwniczny posmak i często nadpleśniałe ogonki i gniazda nasienne. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: ulubione jablka 16.05.05, 12:09 Ja zwykle jadam jabłka, na które jest akurat sezon, bo nawet najlepsze odmiany zerwane (i/lub wyjęte z chłodni) w nieodpowiednim czasie są do niczego. I zdecydowanie preferuję takie, które rosną na mojej Warmii. Ale mam oczywiście swoje jabłkowe miłości - beforest, vista bella, złota reneta, gloster. Wszystkie, niestety, ściśle sezonowe i nie da się ich dostać cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś