Dodaj do ulubionych

Przepis na hamburgery

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:25
Bardzo prosze o przepis na hamburgery, jeden z synow nie znosi kotletow
mielonych, a lubi hamburgery. Czy ktos ma jakis sprawdzony przepis?
Obserwuj wątek
      • ampolion Re: Przepis na hamburgery 16.05.05, 13:47
        Jajko w hamburgerze? Zgoza!
        Niemniej jednak są setki przepisów na hamburgery, różnią się głównie dodatkami i
        przyprawami.
        Główna różnica między hamburgerem i kotletem to to, że hamburger to czyste mięso
        bez bułki i grill, a nie patelnia z tłuszczem.
    • marmelada Re: Przepis na hamburgery 16.05.05, 15:35
      Hamburgery Pascala, są pyyyszne :)

      6 bułek z sezamem
      600 g mielonego mięsa (najlepiej z większą zawartością tłuszczu)
      1 cebula
      1 średni ogórek kiszony
      1 łyżka zielonych oliwek
      3 łyżki oleju
      2 czubate łyżki mocnej musztardy (Dijon, może być Sarepska)
      sól i pieprz do smaku
      sos śmietanowo-serowy:
      2 łyżki masła
      5 łyżek śmietany
      5 łyżek tartego żółtego sera (najlepszy emmentaler)


      Posiekaj cebulę na drobne kawałeczki i podsmaż na maśle, żeby była szklista. W
      tym czasie pokrój ogórek w kosteczkę, a oliwki w cienkie talarki. Do miski
      wrzuć cebulę, ogórek, oliwki, mięso i wymieszaj. Dodaj musztardę. Posól i posyp
      świeżo zmielonym pieprzem. Uformuj 6 okrągłych kotletów. Na patelni mocno
      rozgrzej olej i smaż hamburgery z każdej strony po 3 min.

      Masło wymieszaj z tartym serem i śmietaną.

      Przekrój bułki na pół. Spody włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika lub
      tostera. Kiedy będą miały chrupiącą skórkę, wyjmij je i na każdym połóż po
      hamburgerze. Na mięsie rozsmaruj sos śmietanowy i przykryj drugą częścią bułki.
      Włóż hamburgery do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni. Wyjmij, kiedy sos
      się rozpuści.

      Do hamburgerów pasuje świetnie zielona sałata z sosem vinaigrette.
    • alex113 Re: Przepis na hamburgery 16.05.05, 21:51
      Podstawowy domowy hamburger to mielone mieso wolowe + szczypta soli + grill
      (tak wiem o zgrozo naprawde nie ma w miesie na hamburgera 15tu innych
      skladnikow, mimo ze tworcze Polki nie spoczna poki ich nie dodadza ;-) :-) )

      Opieczony na grilu uklada sie na okraglej bulce posmarowanej wedle gustu
      ketchupem lub musztarda. Dodatkowo w Hamburgerze jest salata, plastry pomidora,
      ogorek, krazek cebuli itp. To podstawowy hamburger.

      Potem sa dlugie listy hamburgerow z fantazja, w ktorych na opieczone mieso
      kladzie sie tez dodatki takie jak zasmazane grzyby, awokado + ostry sos, paski
      smazonego boczku, ser i wiele innych.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka