roseanne 07.07.02, 03:25 czy ktos ma przepis? metnie pamietam, ze to w stylu kruchego, ale bez cukru, bo cukier laduje sie do piany na gore owocow. Pomozecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alka Re: ciasto na tatry owocowe IP: *.chello.pl 07.07.02, 09:53 Hej, aż sięgnęłam do Larousse'a gastronomika, czy istotnie jakieś ciasto na tarty z owocami nie ma cukru. Ten autorytet kulinarny pisze, że tarty słodkie (w odróżnieniu od słonych) robi się na spodzie z ciasta kruchego, listkowanego (a więc francuskiego) lub piaskowego (tu się zdziwiłam). Ciasto kruche jest bez cukru lub z cukrem; to drugie robię (mąka, masło, 2 żółtka, cukru pudru ze dwie łyżki, szczypta soli). Do takiego ciasta dodaje się zimnej wody. Albo oczywiście śmietany i wtedy jest ciasto półkruche. No i najlepsza jest mąka krupczatka, czego nie piszę dla takiej specjalistki jak Roseanne, tylko dla tych, którzy tu zajrzą a mają ochotę na tartę. Czyli: 250 g mąki, 125 g masła, ok. 1/3 szklanki wody (lub śmietany), szczypta soli i ewentualnie cukier puder. Pozdrawiam kulinarnie! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne ach dzieki 07.07.02, 15:10 krupczatki nie mam dostepne sa takie rodzaje: do wszystkiego do makaronow do wypiekow jeszcze moze byc podziel na zwykla, bielona, razowa i czasami spotykam zytnia. pozdrowki znad gara z truskawkami Odpowiedz Link Zgłoś