Dodaj do ulubionych

co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu..

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:29
Kupiłam serek mascapone, ale nie chcę robić tiramisu, czy mogę wykorzystać go
do czegoś inne. Czy sos do makaronu mozna z tym zrobić? Proszę pomóżcie.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 12:33
      mozna :)
      juz kiedys chyba podawałam
      np
      sos (na zimno) : mascarpone, dobra szynka, pomidory bez skóry pokrojone w
      kostkę, parmezan starty (mozna jeszcze dodać zółtko).. doprawic, do tego
      wrzucic gorący makaron i wymieszać
      • Gość: karmelek Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:39
        Marghe_72. Dzięki za podpowiedź. Jeśli można to chciałam uściślić co to znaczy
        sos na zimno. Wszystkie składniki mieszam w miesce, żadnego z nich nie
        podgrzewając, czy dobrze rozumiem. Jedyny ciepły składnik to makaron. Proszę
        potwierdź. Dziękuję.
        • Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 12:41
          dobrze rozumiesz:))))
          ew. jesli sos wyda Ci sie za gęsty mpozesz go rozcienczyc woda w ktorej gotuje
          sie makaron (1 - 2 łyzki)
          • Gość: karmelek Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:14
            wielkie dzięki za podpowiedź. Dzisiaj wypróbuję. Pozdrawiam.
    • Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 12:38
      albo ricotta szynka (bardzo drobno posiekana) mascarpone tabasco sok z cytryny
      sól pieprz
      • linn_linn Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu 25.05.05, 13:28
        Nie moge znalezc dokladnego przepisu na ten deser, ale mniej wiecej robi sie go
        tak:
        mascarpone i ricotta / pol na pol /
        cukier
        owoce
        Czesc owocow zmiksowac z mascarpone, ricotta i cukrem. Reszte uzyc do ozdoby
        pucharkow z deserem.
        Mozna uzyc ananasow z puszki / syrop dodac do masy zmniejszajac cukier /.
        • Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 13:30
          deserów z mascarpone jest multum
          intyeresują Cie?
          • Gość: karmelek Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:04
            Jeśli masz chwilkę, to oczywiście bardzo chętnie. Dzięki wielkie.
            • Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 14:06
              Krem dla dorosłych

SKŁADNIKI
              500 g mascarpone (może być nieco mniej)
              3 jajka
              60 g cukru
              2 kieliszki alkoholu typu whisky
              1 mała filiżanka baaaaaardzo mocnej kawy (można dosypać rozpuszczanej)
              okrągłe biszkopty
              Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę.
              Dodać alkohol i kawę (przestudzoną). Delikatnie wmieszać. Dodać mascarpone,
              wymieszać.
              Ubić pianę z białek, dodać do masy.
              Biszkopty lekko skropić alkoholem, włożyć do kieliszków, wlać masę.
              Chłodzić minimum 2 h.
        • Gość: baby Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:41
          pychotka :-)
    • lena_zet Re: zrób carbonarę 25.05.05, 14:16
      Stawiasz wodę na makaron (najlepiej linguini).Kroisz kawałek boczku w kostkę,
      dajesz na patelnię, dolewasz oleju, podsmażasz (ja skwarki robię-bo
      lubię).Wyłączasz.Do miski dajesz żółtko, mascarpone (całe), dwie garście
      (spore) tartego parmezanu.Jak woda na makaron zacznie się gotować, nabierasz
      łyżkę stołową wody i wlewasz do boczku (wtedy nie jest taki twardy).Wrzucasz
      makaron do wody, gotujesz.Ugotowany przekładasz na patelnię z boczkiem,
      mieszasz, dodajesz papkę z miski i, mieszasz i gotowe.Smacznego ;)
      • Gość: karmelek Re: zrób carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:30
        Bardzo Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi i porady. Obiecuję, że wypróbuję
        wszystkie. Pozdrawiam
        • Gość: ela Re: zrób carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:38
          i ja! i ja też!
      • Gość: elle Re: zrób carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 10:52
        dość kaloryczne
    • monia_77 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu 03.06.05, 09:03
      W wersji dietetycznej do sosow polecam ricotte.
      • Gość: ela Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:15
        ale do deserów też?
        • Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 10.06.05, 11:16
          ricotta w deserach jak najbardziej

ale ma zupełnie inny smak niż mascarpone
          • Gość: ela Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:46
            dziękuję
    • sinistra80 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu 17.06.05, 16:47
      sernik, służe przepisem
      • Gość: paulina Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.crowley.pl 17.06.05, 17:19
        mnie interesuje sernik z mascarpone, jesli mozesz podaj prosze tutaj na forum .
        • Gość: elle Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:31
          prosimy o przepis!
          • sinistra80 Przepis 23.06.05, 21:44
            Z kuchennej półeczki, Kuchnia włoska

50 g masła
            150 g herbatników
            25 g kandyzowanego imbiru
            500 g mascarpone
            skórka otarta z 2 cytryn= sok
            100 g cukru
            2 białka
            2 żółtka

masło rozpuścić, dodac pokruszone herbatniki i posiekany imbir, masą wylepic
            tortownicę (0,5 cm brzegu); ser utrzec żółtkami cukrem skórką i sokiem; białka
            ubić na pianę i połączyć z masą; masę na spód; piec w 180 przez 35- 45 min, aż
            krem stanie się sztywny.

Czyli tak jak zwyczajny srenik
    • amused.to.death ciasto z truskawkami 23.06.05, 22:49
      właściwie coś a la tiramisu
      tzn. biszkopty - ale nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem
      na to masa: ubite żółtka z cukrem + mascarpone
      na to truskawki

i jeszcze raz to samo.
      baaaaaaardzo dobre - ostatnio robiłam

Ewentualnie:
      spód do tarty - na to masa: mascarpone + cukier puder, a na to dużo truskawek - też robiłam:) (chociaż myślę, że lepsze by było gdyby jednak serek mascarpone wymieszać z cukrem i żółtkami)
      • Gość: baby Re: ciasto z truskawkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:09
        proszę o jeszcze :-)
        • marghe_72 Re: ciasto z truskawkami 30.06.05, 22:39
          n a słono czy na słodko?
          • Gość: x Re: ciasto z truskawkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:08
            a jak się tylko da :-)
      • Gość: ella Re: ciasto z truskawkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:50
        próbujemy jutro z rana :-)
    • Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 23.07.05, 22:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26790838
      • Gość: kasia Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:26
        super wygląda :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka