Gość: karmelek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:29 Kupiłam serek mascapone, ale nie chcę robić tiramisu, czy mogę wykorzystać go do czegoś inne. Czy sos do makaronu mozna z tym zrobić? Proszę pomóżcie. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 12:33 mozna :) juz kiedys chyba podawałam np sos (na zimno) : mascarpone, dobra szynka, pomidory bez skóry pokrojone w kostkę, parmezan starty (mozna jeszcze dodać zółtko).. doprawic, do tego wrzucic gorący makaron i wymieszać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmelek Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:39 Marghe_72. Dzięki za podpowiedź. Jeśli można to chciałam uściślić co to znaczy sos na zimno. Wszystkie składniki mieszam w miesce, żadnego z nich nie podgrzewając, czy dobrze rozumiem. Jedyny ciepły składnik to makaron. Proszę potwierdź. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 12:41 dobrze rozumiesz:)))) ew. jesli sos wyda Ci sie za gęsty mpozesz go rozcienczyc woda w ktorej gotuje sie makaron (1 - 2 łyzki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmelek Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:14 wielkie dzięki za podpowiedź. Dzisiaj wypróbuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 12:38 albo ricotta szynka (bardzo drobno posiekana) mascarpone tabasco sok z cytryny sól pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu 25.05.05, 13:28 Nie moge znalezc dokladnego przepisu na ten deser, ale mniej wiecej robi sie go tak: mascarpone i ricotta / pol na pol / cukier owoce Czesc owocow zmiksowac z mascarpone, ricotta i cukrem. Reszte uzyc do ozdoby pucharkow z deserem. Mozna uzyc ananasow z puszki / syrop dodac do masy zmniejszajac cukier /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 13:30 deserów z mascarpone jest multum intyeresują Cie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmelek Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:04 Jeśli masz chwilkę, to oczywiście bardzo chętnie. Dzięki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 14:06 Krem dla dorosłych SKŁADNIKI 500 g mascarpone (może być nieco mniej) 3 jajka 60 g cukru 2 kieliszki alkoholu typu whisky 1 mała filiżanka baaaaaardzo mocnej kawy (można dosypać rozpuszczanej) okrągłe biszkopty Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać alkohol i kawę (przestudzoną). Delikatnie wmieszać. Dodać mascarpone, wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy. Biszkopty lekko skropić alkoholem, włożyć do kieliszków, wlać masę. Chłodzić minimum 2 h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:41 pychotka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: zrób carbonarę 25.05.05, 14:16 Stawiasz wodę na makaron (najlepiej linguini).Kroisz kawałek boczku w kostkę, dajesz na patelnię, dolewasz oleju, podsmażasz (ja skwarki robię-bo lubię).Wyłączasz.Do miski dajesz żółtko, mascarpone (całe), dwie garście (spore) tartego parmezanu.Jak woda na makaron zacznie się gotować, nabierasz łyżkę stołową wody i wlewasz do boczku (wtedy nie jest taki twardy).Wrzucasz makaron do wody, gotujesz.Ugotowany przekładasz na patelnię z boczkiem, mieszasz, dodajesz papkę z miski i, mieszasz i gotowe.Smacznego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmelek Re: zrób carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:30 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi i porady. Obiecuję, że wypróbuję wszystkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: zrób carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:38 i ja! i ja też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: zrób carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 10:52 dość kaloryczne Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu 03.06.05, 09:03 W wersji dietetycznej do sosow polecam ricotte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:15 ale do deserów też? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 10.06.05, 11:16 ricotta w deserach jak najbardziej ale ma zupełnie inny smak niż mascarpone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:46 dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu 17.06.05, 16:47 sernik, służe przepisem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.crowley.pl 17.06.05, 17:19 mnie interesuje sernik z mascarpone, jesli mozesz podaj prosze tutaj na forum . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:31 prosimy o przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Przepis 23.06.05, 21:44 Z kuchennej półeczki, Kuchnia włoska 50 g masła 150 g herbatników 25 g kandyzowanego imbiru 500 g mascarpone skórka otarta z 2 cytryn= sok 100 g cukru 2 białka 2 żółtka masło rozpuścić, dodac pokruszone herbatniki i posiekany imbir, masą wylepic tortownicę (0,5 cm brzegu); ser utrzec żółtkami cukrem skórką i sokiem; białka ubić na pianę i połączyć z masą; masę na spód; piec w 180 przez 35- 45 min, aż krem stanie się sztywny. Czyli tak jak zwyczajny srenik Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death ciasto z truskawkami 23.06.05, 22:49 właściwie coś a la tiramisu tzn. biszkopty - ale nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem na to masa: ubite żółtka z cukrem + mascarpone na to truskawki i jeszcze raz to samo. baaaaaaardzo dobre - ostatnio robiłam Ewentualnie: spód do tarty - na to masa: mascarpone + cukier puder, a na to dużo truskawek - też robiłam:) (chociaż myślę, że lepsze by było gdyby jednak serek mascarpone wymieszać z cukrem i żółtkami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Re: ciasto z truskawkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:09 proszę o jeszcze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciasto z truskawkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:08 a jak się tylko da :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: ciasto z truskawkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:50 próbujemy jutro z rana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.acn.waw.pl 23.07.05, 22:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26790838 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: co zrobić z serka mascapone, ale nie tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:26 super wygląda :-) Odpowiedz Link Zgłoś