Gość: pepe IP: *.starnettelecom.pl 25.05.05, 16:17 Jakie piwo pijecie i dlaczego? Pojawia sie coraz wiecej marek i juz nie wiem co wybrać. pozdrawiam pepe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pepe Re: jakie piwo pijecie? IP: *.starnettelecom.pl 25.05.05, 16:47 a dlaczego? czy jest mocne? palone kojarzy mi sie z bardzo mocnym piwem. czy mam dobre skojarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: jakie piwo pijecie? 25.05.05, 17:07 Dlaczego? Bo jest bardzo dobre. Jest ciemne, nie jest mocne, moc ma zwykłą (5,5). Bardzo dobry, głęboki, goryczkowy smak. To piwo wyparło Tyskie u nas w domu :) Aha, polecam również Miodowe (browar Ciechanów) - jest słodkie (dlatego lepsze jest prosto z lodówki), bardzo wyczuwalny smak i zapach miodu. Lekkie, dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: jakie piwo pijecie? IP: *.starnettelecom.pl 25.05.05, 17:17 dobrze brzmi - miodowe podoba mi sie :) ale wole lekkie piwa, ktore nie sa slodkie i nie za bardzo gorzkie co polecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
olabogga Re: jakie piwo pijecie? 24.08.05, 17:22 pszenne piwo (Paulaner na przykład) powinno Ci smakować. tyskie moim zdaniem się strasznie popsuło (kiedyś byłam fanką), nieładnie pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: jakie piwo pijecie? 25.05.05, 17:55 Jesli pozwolicie ... moje 3 grosze z Hiszpanii ... Generalnie, tradycja piwa w Hiszpanii nie istnieje (zawsze byl to kraj wina). To co bylo 20 lat temu to Aguila - prawie nie do picia (cienka i bez smaku), San Miguel - co już smakuje (ale jest piwem biezacym) i wreszcie Mahou - ktore ma już troche charakteru. Niedawno, (jakies 12 lat temu) zaczely pojawiac się piwa z innych krajow szczegolnie niemieckie ale to dlatego, ze piwa z "klasa" byly tak inne, ze hiszpanie odrzucali to zupelnie. Piwa niemieckie jasne, ale z goryczka, byly swego rodzaju altenatywa malo razaca dla hiszpanow, stad mialy powodzenie. Dopiero teraz, kiedy hiszpanie zaczeli podrozowac y widziec inny swiat, pojawily się piwa o wyraznym charakterze. Poczawszy od piwa ciemniejszego, przez piwa fermentujace w butelce konczac na piwach doble i triple malta. Z piw ciemniejszych (simple malta) to wlasnie Damm (chociaz jest już na rynku doble malta) z doskonala relacja jakosc/cena. Piwa fermentujace (Judas, Eku) to piwa z klasa ale już nieco drozsze. Piwa triple malta to przede wszystkim piwa belgijskie z ogromna tradycja. Wg. mnie, jesli ktos lubuje się w piwach "tostados" niech sprobuje Leffe w swoich trzech wariantach i, szczegolnie Leffe Brune - kapsel fioletowy. Jesli komos się to spodoba .. proponuje sprobowac krola piw (wg. mojej opinii). Jest nim GULDEN DRAAK (zloty smok) www.vansteenberge.com/newmodel/htm/2en/21300en.htm - piwo belgijskie triple malta lekko fermentujace w bialej (malowanej) butelce, czarna etykieta i nastepujacymi cechami: ..kolor czerwono brazowy ciemny typu Armagnac i piana bezowa. Aromat bardzo zlozony z przewaga malty razem z mala nuta kwiatow, suchych owocow i dojrzalej sliwki. W ustach intensywne z lekka sensacja lepkosci ale bez straty w zadnym momencie rownowagi smakowej i dojrzalosci. Smakowo, na poczatku slodkawe i na koniec gorzkawe, wytrawne i dlugo utrzymujace smak w ustach. Niestety tego typu piwa (Affligem, Chimay, Grinberger, i dlugie etc..) maja zawartosc alkoholu od 6 do 11% stad są dosyc drogie (w piwiarniach w Madrycie od 2,5E do 3,5E butelka). Mysle, ze warto sprobowac i znalezc wlasny smak i "styl". Nie zapomnijmy, ze tego typu piwa ZAWSZE podaje się we wlasnym (markowym) kuflu (kielichu). Wg. mnie, najladniejszy (i piwo doskonale) jest El Trappe i niewiele mu ustepuje Leffe. Najbardziej oryginalny jest Judas (kufel bez plaskiego dna wymagajacy specjalnego uchwytu z drewna). Majac dosyc dlugie doswiadczenie w "probowaniu" piw dochodze do wniosku, ze piwa zimne nie smakuja tak jak smakuja "naprawde". Najlepszy (i swoj) smak maja piwa w temperaturze 15-20 stopni. Mozna by tak dlugo .... ale jestem zdania, ze kazdy powinien znalezc "swoj", osobisty smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: jakie piwo pijecie? IP: *.starnettelecom.pl 25.05.05, 17:58 ale jak znalezc swoj smak metoda prob i bledow moze to zajac wiecznosc Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: jakie piwo pijecie? 25.05.05, 18:05 Pepe Niekoniecznie .. chociaz tez nie jest to zly pomysl. Nalezy piwa (tak jak wina) pogrupowac w klasy i probowac 2-3 z grupy. Kiedy juz zdecydujemy sie na grupe, nalezy ja lekko przestudiowac i sprobowac 10-15 roznych. Wyeliminowac polowe i powtornie probowac, juz w spokoju, dbajac o temperature,forme (kielich) i komfort (nie na stojaco). Po tym procesie, nalezy wybrac 2-3 ktore nam najbardziej odpowiadaja identyfikujac je z okolicznosciami. Nie nalezy wybrac jednego piwa. Jedno bedzie lepsze kiedy mamy pragnienie, inne kiedy gawedzimy i inne kiedy jestesmy sami. Caly proces (oprocz watpliwosci) nie powinien trwac wiecej niz 3-4 miesiace ... nalezy to robic spokojnie i podejmowac decyzje dojrzale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: jakie piwo pijecie? IP: *.starnettelecom.pl 25.05.05, 18:11 :)) masz racje, ale jestem toatalnym laikiem i pogrupowanie sprawi mi klopot. wiem, ze nie lubie piwa mocnego, slodkiego, za smakowymi tez nie przepadam, guiness tez mi nie smakuje, lubie pszeniczne, ale tylko latem, a poszukuje czegos na wiosne, kiedy nie jest jeszcze goraco. Czegos na zblizajacy sie weekend Zima i jesienia nie pije piwa, wole zdecydowanie wino Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: jakie piwo pijecie? 25.05.05, 18:28 Pepe Twoj to rzeczywiscie trudny "przypadek" i rozumie teraz to "cale zycie" :). Proponuje (na poczatek) czerwone Murphy (na linku to na dole): www.murphysbeers.com/discover/ Piwo z Irlandii o bardzo ciekawym i oryginalnym smaku (dosyc wytrawnym) z sensacja bardzo orzezwiajaca. Piwo to posiada bardzo drobne kulki gazowe powodujac sensacje lekkosci. Pije sie doskonale i (niestety) bardzo szybko. Ma sie wrazenie, ze nie polyka sie plynu tylko ... czegos bardzo lotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: jakie piwo pijecie? IP: *.crowley.pl 30.05.05, 18:53 na pewno sprobuje dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: jakie piwo pijecie? IP: 195.145.23.* 24.08.05, 19:51 Na wygnaniu: Paulaner HefeWeissbier - i jasne, i ciemne Warsteiner ponadto rozna miejscowe z bardzo malenkich browarow W odwiedzinach u rodziny zwykle Zywca, czasem Debowe i Tatre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: jakie piwo pijecie? IP: 65.160.122.* 30.05.05, 10:28 Chłodne - reszta nie jest interesująca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnold Re: jakie piwo pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:59 Kupic sobie wszystkie piwa jakie sa dostepne w sklepie (bedzie tego nie wiecej niz kilkadziesiat butelek) i znalezc swoje ulubione metoda smakowa. Jesli potrzebujesz pomocy, to daj znac, chetnie sie poswiece. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 11:49 fanem piwa nie jestem, ale ostatnio podpasowało mi Karmi Caffe, Musi byc mocno schłodzone. natomiast Ginger z cynamonem zdecydowanie zbyt słodkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: discrepantia Re: jakie piwo pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:14 -najukochańszy jest Żywiec - specyficzna goryczka, czuć ze to piwo ma moc, nie jest siurowate. -lubie tez tyskie, ale ono jest jakby bardziej rozwodnione i troche bezpłciowe, ale może być. -kiedyś lubiłam lecha ale ostatnio się popsuł - sama woda o zapachu piwa, w ogóle nie ma żadnego efektu picia piwa , nawet moczopędnego. -pare lat temu namiętnie piłam warkę strong ale teraz jest już dla mnie za słodka i zbyt esencjonalna, w ogóle z resztą nie przepadam za piwem gęstym, karmelowym, palonym, porterem itp. -napoje typu cooler, redds, ginger nie traktuje jako fajne orzeźwiające drinki ale niewiele mające z piwem (wyjątek: szaleje za desperadosem). -zdaża mi się napić tatry lub harnasia ale nie jest to szczyt marzeń, czegoś tym piwom brakuje. -no i strasznie lubie piwa czeskie, najlepiej budvar, są lżejsze od polskich i mozna przy nich przesiedziać cały wieczór bez ryzyka utraty świadomości. to by było na tyle, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 14:54 Ostatnio Redds zielony, moge pic wiadrami :-))) ale to takie piwo udawane. Z normalnych wybieram przewaznie Tyskie - zwykle, w miare lekkie, nie za gorzkie, nie za bardzo gazowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: jakie piwo pijecie? IP: *.chello.pl 30.05.05, 15:53 Heineken lub Grolsch bo maja delikatna goryczke. Guinness bo ma cieply pelny slodki smak. Odpowiedz Link Zgłoś
scislo7 Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 16:11 złoty bażant (bo) złoty dwadzieścia... ale to tutaj, w stolicy kraju serka smażonego... Odpowiedz Link Zgłoś
camomille strzelec zdecydowanie 30.05.05, 16:22 jak jestem w kraju to tylko to piwko grzeje, choc amatorem piwa nie jestem. mysle, ze w tym piwie miesci sie wszystko, cena, niezbyt wysoka i jakosc, ogolnie pije sie to wcale nie mniej gorzej jak zywce czy lechy, wszystko zalezy od waszej kieszeni, a jakosc jest identyczna tzn szanuja klienta, a na drugi dzien czacha napewno nie dymi bo piwo robione na naturalnej wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: strzelec zdecydowanie 30.05.05, 17:16 Strzelec ujął mnie kiedyś hasłem reklamowym na billboardach. "Piwo Strzelec jest bardzo dobre" Odpowiedz Link Zgłoś
evana Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 17:06 A ja najbardziej lubie Tyskie z sokiem malinowym ale ytlko bardzo, bardzo zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
jennie24 Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 17:26 Mi bardzo smakuje La Reserve bardzo dobre ale rowniez Tyskie Zywiec Lech Debowe Mocne Choc ostatnio zapijam sie Redsem ale jablkowym bo malinowy nieudany Ale jestem w ciazy wiec piwko pije w malych ilosciach (czyt. bardzo malych) Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 18:42 moje odkrycie ostatnich tygodni: Śląskie Książęce niepasteryzowane. teraz inne piwa wydają się mi przy nim bez smaku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: jakie piwo pijecie? 31.05.05, 09:20 mona75 napisała: > Śląskie Książęce niepasteryzowane. teraz inne piwa wydają się mi przy nim bez > smaku :-) A gdzie to można kupić - oprócz sklepiku przy browarze? Bo piłam, było fantastyczne, ale niestety tylko w Gryfowie (?), Czosze i okolicach... Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 Re: jakie piwo pijecie? 31.05.05, 17:53 ja jestem z Warszawy i to piwo kupuję w osiedlowym sklepiku. rozglądałam się za nim również w Tesco i Geancie przy okazji robienia większych zakupów ale nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: jakie piwo pijecie? IP: 195.145.23.* 24.08.05, 14:35 W Gryfowie (Sl.), Lwowku i okolicach, ale tez w Wawie widzialam. Chyba w Bomi, albo w ktoryms z "Swiatow Piwa". Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f powiem tak: 30.05.05, 19:51 - żywiec jest w domu zawsze, zamiast wody dla mnie; (podobnie jest z czerwonymi codziennymi winami, jak Cachorro, Frontiera lub teraz Sutter Zinfandelek oczywista) - na Krecie jest Heineken, Amstel lekko za slodki jakis:-(, ichni Mythos odpada!; - Okocim Palony - tak, ale niewiele mozna; - belgijskie - mniam; - białe niemieckie - oj tak, szczegolnie gdy cieplawo sie robi; - z sokiem - prawie kazde "z nad Wisły", jakos tak dłużej się pije w pubach i barach; W ogole pilznenskie mi pasuja, lagerowate.. ale w Londonku smoooth jak zawsze, a i w Polszcze na kolacje ze dwa guinessy chetnie - bo to raczej sycące takie; Czyli jak z winami i innymi takimi - masowo codziennie ale do kazdej okazji, nastroju, smaku cos innego chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 20:37 Mi najbardziej smakuja regionalne piwa, jestem z Olsztyna i lubie sobie wypić Jranda Jasnego ( na starówce nawet mozna było go dostać z beczki , ale nie w tym roku ), bardzo lubię piwo BK ( Browar Kormoran ) - rewelacja, kupuje w butelkach0,33 l tzw. beczułkach. Polecam to piwko . Super Kiedys bardzo lubiłem piwo Kasztelan, browar Sierpc, ale juz teraz nie to po tym jak przejęty został przez molochy piwne. Lubie wypić jak jestem w rodzinnych stronach Kujawiaka. A jak jestem we Wrocławiu to tylko Piasta (Chłopcy z miasta pija Piasta - kiedys widziałem takie reklamy ) Pozdrwaiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: jakie piwo pijecie? 30.05.05, 21:07 becks albo jakiekolwiek Radler. ZImne! Odpowiedz Link Zgłoś
sabba dlatego 30.05.05, 21:09 bo ma malo goryczki, prawie wcale. ja lubie takie siki jak to niektorzy mowia - ogolnie za piwem nie przepadam ale jesli juz to wlasnie becks. I cos mi sie widzi ze to miodowe o ktorym wspomial ktos by mi bardzo do gustu przypadlo, musze sobie nazwe zapamietac! Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: jakie piwo pijecie? 31.05.05, 09:24 Aha, w Krakowie KONIECZNIE wstąp do CK Browaru - i spróbuj tam każdego rodzaju piwa - absolutnie najlepsze piwo jakie piłam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores12 Re: jakie piwo pijecie? IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 31.05.05, 12:49 W Czechach Velkopopovicky Kozel (u nas niedostępny:-( a w Polsce najchętniej irlandzkie Caffrey's, John Smith lub Beamish. Przed wypłatą - Żywiec, Perła albo Karmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRy Re: jakie piwo pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:32 Niegdyś Pierwsza Wielka Trójka: Żywiec, Tatra (z Trzema Koronami na etykiecie), okocimski Zagłoba - ale to było ze dwadzieśca lat temu (i komu akurat to przeszkadzało?) Jeśli chodzi o Tatrę to proszę nie mylić z dzisiejszą tatrą (mała litera zamierzona). Teraz jednak chyba Tyskie (Gronie) - ponad wszystkie. Żubr - ze względu na TV-reklamy - taki sentyment. Z okocimskich do przyjęcia chyba tylko Carlsberg. Warka i Pies We Mgle - za słodkie, podobnie różne gingery itp. wynalazki z soczkami - dla mnie nie do picia. Co do krakowskiego CK Browaru - im jak sie uda to jest faktycznie niezłe (nieopasteryzowane!), ale czasem to się niestety nie da tego pić - taka loteria ale zajrzeć warto. A w ogóle to moim i moich przyjaciół zdaniem Żywiec bardzo podupadł. Chociaż jednego nie można im zarzucić: marketingowo dbają o tradycję (np.seria historycznych naklejek, teraz "blachy" reklamowe). Szkoda, że w parze nie idzie dawny smak... Odpowiedz Link Zgłoś
aagain Re: jakie piwo pijecie? 23.08.05, 20:54 Jestem smakoszem Żywca ale tego produktu, rodzaju, który jest butelkowany w małych buteleczkach. Wiadomo, piwo Żywiec to nie jest produkcja w jednym browarze, bynajmniej tak było. Nie mylić z linia butelkowania. Dobrym piwem jest Heineken i to ten o dziwo - w puszce a nie w butelce. >W Czechach Velkopopovicky Kozel (u nas niedostępny:-( Niestety, obecnie jest rzadkością na rynku polskim ale to wynik jakości. Potężny import tego piwa bynajmniej na Górnym i Dolnym Śląsku był w czasach kryzysu piwnego(II połowa lat 80-tych).Faktycznie, jakość i smak tego piwa w owych czasach była rewelacyjna. >Niegdyś Pierwsza Wielka Trójka: Żywiec, Tatra (z Trzema Koronami na etykiecie), okocimski Zagłoba - ale to było ze dwadzieśca lat temu (i komu akurat to przeszkadzało?) Jeśli chodzi o Tatrę to proszę nie mylić z dzisiejszą tatrą (mała litera zamierzona). Teraz jednak chyba Tyskie (Gronie) - ponad wszystkie. Żubr - ze względu na TV-reklamy - taki sentyment. Z okocimskich do przyjęcia chyba tylko Carlsberg. Warka i Pies We Mgle - za słodkie, podobnie różne gingery itp. wynalazki z soczkami - dla mnie nie do picia. Dwadzieścia lat temu to wyniku m. in. ograniczeń z cukrem, dodawano kukurydzę do produkcji brzęczki a obecnie sztuczne słodziki. Wystarczy wziąć np. gingera aby zapoznać się z długa liczbą substytutów zastępczych kryjących się pod cyfrą z literką E:-( Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeth22 Re: jakie piwo pijecie? 23.08.05, 21:01 Mnie chyba najbardziej smakuje Lech. Czasami lubię sobie wypić coś słodkiego typu Reeds czy Gingers. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: jakie piwo pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:31 piwo kazde z korzeniami!Mnuiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: jakie piwo pijecie? IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 23.08.05, 23:05 Czeski Budweiser + Zywiec Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: jakie piwo pijecie? 24.08.05, 10:38 Pilsner Urguell lubie piwa nieslodkie i zdecydowanie "meskie" w smaku. Wyjatek- okocim palone jest bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: jakie piwo pijecie? 24.08.05, 12:52 Łomża exportowe. Z powodów: 1. delikatne w smaku 2. lokalny patriotyzm :) Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: jakie piwo pijecie? 24.08.05, 14:48 ja lubię "prawie"piwo o nazwie lemons. Takei rozcieńczane jakims smaczkiem cytrynowym. nie gorzkie jak normalne, ale nie uelpek jak redsy czy freeq'i. do nabycia w Geancie na prykład. idealne na lato i grilla (jest to jedynie namiastka uwielbianego przeze mnie a zasmakowanego w UK Lager&lime - zcyli jasnego z syropem z limonki. U nas niestety syropek ten mało popularny i zawsze leja jakiś czerwony słoki jak diabli...) ostatnio piliśmy jakieś... Z amsterdamu? w puszcze i było na niej napisane piwo czerwone. Było cuuuudne!! o pięknej barwie czerwonego bursztynu (normalne nie słodki experyment!) kupione w Auchan. z barziej popularnych uwielbiamy (ja i On) Dog in the Fog (duzo wiecej smaku niż w bracie tyskim) i Frater'a. nie sa gorzkie mają fajny "aksamitny" ze tak powiem smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nk Re: jakie piwo pijecie? IP: *.kosnet.pl / *.kosnet.pl 24.08.05, 18:32 warka jasne pełne - rewelacja teraz lepsze od żywca, żywiec porter - mocne i aromatyczne, na szczęście niesłodkie okocim palone jest kiepskie, za słodkie Odpowiedz Link Zgłoś