orlando10 02.06.05, 17:03 Co dziwnego zdarzyło się Wam jeść? Ja kiedyś miałam przyjemność uraczyć się pizzą z ośmiornicą :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.pomorzany.v.pl 02.06.05, 17:19 Kuchnia włoska już na dobre zadomowiła się w naszych kuchniach, więc nazywanie pizzy najdziwniejszym daniem świata jest na wyrost. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Najdziwniejsze potrawy świata 02.06.05, 17:22 Tym bardziej z ośmiornicą - owoce morza jeszcze kogoś szokują? Nawet na byłych czasów można było dostać w sklepach kalmary na różne sposoby. To kuzynostwo przeca. Odpowiedz Link Zgłoś
orlando10 Re: Najdziwniejsze potrawy świata 02.06.05, 17:59 ba_nita napisała: > Tym bardziej z ośmiornicą - owoce morza jeszcze kogoś szokują? Zapomniałam dodać, że było to z 15 lat temu, kiedy owoce morza w Polsce jeszcze nie były tak łatwo dostępne jak teraz. Wtedy ośmiornica rozłożona na pizzy była dla mnie wielkim zaskoczeniem, ale była pyszna, smakowała trochę jak kurczak. Od tamtej pory nie przeżyłam większej niespodzianki kulinarnej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: 202.172.58.* 02.06.05, 17:19 kisiel ze smietana strasznie to dziwne jest brrr nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:36 Móżdżek młodej małpy podczas podróży do Kenii i sałatkę z duriana (smróóóóóóóód) na Dominikanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 maupa? durian? IP: 202.172.58.* 02.06.05, 17:42 i tak uwazam ze kisiel dziwniejszy jest ze smietana nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: maupa? durian? IP: *.folger.edu 02.06.05, 18:54 ja tak zawsze jem! od dziecka :) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Kisiel ze śmietaną dziwny?? 03.06.05, 08:36 bardzo często w dzieciństwie jedliśmy, czasem była ubita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek13 Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:03 Ja w grecji w czasie ich postu jadłam zestaw, który bardzo mi smakował: oliwki (z Kalamaty czyli ciemne przecinane z octem winnym) + wiejski chleb + chałwa - pycha!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Nie tyle dziwne co malo apetyczne.... 02.06.05, 18:11 W Hiszpani: Gotowane świnskie uszy i jaja byka brrrr W Grecji: herbata z owczym mlekiem i cukrem tez nie bardzo:(.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:23 Niemozliwe. Osmiornice nie lubia pizzy, bo pod woda ciasto strasznie rozmieka. Musialas ja jesc z jakims innym stworzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
orlando10 Re: Najdziwniejsze potrawy świata 02.06.05, 18:46 Gość portalu: hela napisał(a): > Niemozliwe. Osmiornice nie lubia pizzy, bo pod woda ciasto strasznie rozmieka. > Musialas ja jesc z jakims innym stworzeniem. Słowo daję, że to była osmiornica, tylko taka malutka. Pamiętam te macki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Najdziwniejsze potrawy świata 02.06.05, 20:16 Gość portalu: hela napisał(a): > Niemozliwe. Osmiornice nie lubia pizzy, bo pod woda ciasto strasznie rozmieka. Jak najbardziej się nadają, np.: www.mniam.vel.pl/readarticle.php?article_id=125 gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=8100 Pod pomidorami, oliwkami, cebulą, tuńczkiem, małżami, krewetkami - nie rozmięka, to niby dlaczego miałoby pod ośmiorniczkami? Bo ma taki kaprys nagle? W porządnej pizzerni dostaniesz w ramach owoców morza takze i ośmiorniczki lub kalmary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumi Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:02 kiszone śledzie jednak otwieranie puszki (wydobywający się zapaszek) było zdecydowanie gorsze niż jedzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.jci.com 02.06.05, 21:22 pieczona swinka morska (Peru) smazone (chyba) swierszcze nie wiem skad, zjadlam tyko jednego czekoladowy sos mole do miesa (Meksyk), jakos nie moge sei przyzwyczaic owoce posypane chile (Meksyk tambien) Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Najdziwniejsze potrawy świata 02.06.05, 23:16 świńskie ucho z chrzanem regularnir bywło na warszawskich ciuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Najdziwniejsze potrawy świata 02.06.05, 23:35 dżdżownice zapiekane w cieście. jądra barana w jakimś ciemnym sosie, pizzy z ośmiornicą nie jadłem, ale piłem wódkę z Oliwą (takie nazwisko nosi mój kolega) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Najdziwniejsze potrawy świata 03.06.05, 04:11 A kto jadł bycze, hmmm, członki? Sprzedają w chińskich sklepach. Dziękuję, ale moja alergia nie pozwala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aSia Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.ade0507.ade.iprimus.net.au 03.06.05, 08:13 pizze z osmiornica, z krewetkami, z malzami,itp.jadlam, moze byc, ale najdziwniejesze co mi sie przytrafilo to bylo: piersi kurczaka pieczone na grilu zalewane czekloadowym sosem na to polozony ananas (swiezy)i banan do tego ryz na slodko gotowany w mleku kokosowym. To byla chyba moja najdziwniejsza potrawa dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aSia Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.ade0507.ade.iprimus.net.au 03.06.05, 08:24 powinnam napisac ze w piersi kurczaka to nic dziwnego nie ma ale w jaki sposob to bylo podane -za bardzo slodkie jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.gpsk.am.poznan.pl 03.06.05, 09:35 a ja lubie taki zestaw: Tostowe pieczywo, na to plaster szynki, plaster sera, polowka brzoskiwini, na to ser tostowy i zapieczone, a na koniec po upieczeniu posmarowane musztarda stolowa (ale ta jasna). Niby brzmi dziwnie, ale jest naprawde super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 to dla odmiany cos ladnego IP: 202.172.58.* 03.06.05, 10:09 jajecznica z zielona pietruszka w proporcjach peczek na dwie osoby twarogiem drzemem porzeczkowym lub morelowym i sledziem w oleju oraz cebulka czy najdziwniejsza w swiecie nie wiem wiem tylko ze nie wszyscy lubia zapach pietruszki a co do kisiela to caly czas sie nie moge pozbierac barbarzynstwo to czy perwersja? nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
kardamon1 Re: to dla odmiany cos ladnego 03.06.05, 11:28 dla mnie perwersja to jest ryz ze smietana i cynamonem. a fuj! :) cynamonomo-smietanowym brejom mowimy stanowcze nie! Odpowiedz Link Zgłoś
kotekkk Re: to dla odmiany cos ladnego 03.06.05, 11:37 kisiel robiony na sprytusie ( ew. wódce) z bitą śmietaną polecam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: to dla odmiany cos ladnego IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 03.06.05, 13:58 > a co do kisiela to caly czas sie nie moge pozbierac > barbarzynstwo to > czy perwersja? > > nostromo prestanze pan do diaska filozofowac! ;)) ani barbarzynstwo, ani perwersja gluty - po prostu! ludzie je jak widac kochaja ale krewetka przyprawia ich o mdlosci... tak samo zreszta jak wyprawa na koniec swiata... z Lowicza do Sieradza ot kwestia ksenofobowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 09:33 Naprawdę pycha? Próbowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 Re: na wyspach bergamutach... a co Ty tam robisz? IP: 202.172.58.* 03.06.05, 10:11 senino, :) pamietasz "watki jakie was najbardziej wkurzaja?" egzamplum numero uno pozdrawiam serdecznie nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senina Re: na wyspach bergamutach... a co Ty tam robisz? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 03.06.05, 13:32 pamietam rozumiem, podzielam :) tez serdecznie senin(a) - a niech Ci juz bedzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambus24 Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl 03.06.05, 11:51 kiedys na naszej polskiej wsi zostalam poczestowana kanapka ze smietana pomidorem i cukrem...a fuj!! Odpowiedz Link Zgłoś
orlando10 Re: Najdziwniejsze potrawy świata 03.06.05, 11:57 Gość portalu: bambus24 napisał(a): > kiedys na naszej polskiej wsi zostalam poczestowana kanapka ze smietana > pomidorem i cukrem...a fuj!! Hmm... a mi się wydaje, że to całkiem dobre połączenie :-) Ja w dzieciństwie bardzo lubiłam pomidory z cukrem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Najdziwniejsze potrawy świata IP: 206.73.209.* 03.06.05, 14:10 Rozmaite dziwne mniej czy bardziej rzezcy w zyciu spozywalem, Czasem dlatego ze chcialem, czasem dlatego ze nie bylo wyboru. Przychodzi na mysl dog pizza czyli pizza z psim miesem, psi czlonek z wody, jagniece oczy itd itp. Tp co dla jednego jest synonimem egzotyki dla inne osoby jest normalna strawa. Nie musze dodawac ze rzeczy typu sledzie solone, flaki czy tez ryz zapiekany z jablkiem i podany z kwasna smietana wzbudzaja odruch wymiotny na samo wspomnienie w wielu czesciach swiata. Ro jest naprawde duza planeta pelna ludzi zdecydowanie rozniacych sie pogladami na to co jest jadalne a co nie jest. Nie powinienem przytaczac rzeczy czy upodoban typu: karp do jadalnych rzeczy nie nalezy, nie wolno pod zadnym pozorem jesc surowego miesa, wegorz czy sum to jest trash fish i nikomu by nawet do glowy nie przyszlo by tego sprobowac. Z tych wszystkich powyzej wymienionych smakolykow najbardziej mnie w zyciu zdziwil odruch wymiotny pewnych nacji na samo wspomnienie ryzu z jablkami i kwasna smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
orlando10 Re: Najdziwniejsze potrawy świata 03.06.05, 14:18 Gość portalu: szopen napisał(a): > Tp co dla jednego jest synonimem egzotyki dla inne osoby jest normalna strawa. Właśnie. Poza tym nie trzeba jeździć w odległe zakątki świata, by zjeść coś niezwykłego. Ja ostatnio słyszałam o polskiej wiejskiej potrawie "ziemniaki pryskane" (nie pamiętam w jakim regionie). Potrawę tę przygotowuje się następująco: weź ugotowane ziemniaki i jedną babę. Każ babcie nabrać śmietany w usta. Każ babie spryskać ziemniaki śmietaną :-))) Z pewnościa nazwałabym tę potrawę najdziwniejszą, gdybym kiedyś jej spróbowała ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Najdziwniejsze potrawy świata 03.06.05, 15:41 To sa ziemniaki Bryzgane, a podaja je ponoc w Kongresowce ;-) Odpowiedz Link Zgłoś