Dodaj do ulubionych

sos carbonare - POMOCY

IP: 57.66.193.* 06.06.05, 11:43
co zrobic, jakiej smietanki uzyc aby sos carbonare nie wygladal na podanej
zapiekance jakby sie zważył... bardzo nie podoba mi sie konsystencja tego
kremu. Czy moze to od jajka zależy - może niepotrzebnie dodoaje jajko.
Bardzo prosze o jakiś dobry przepis.
Help - potzrebuje na piatek zrobic jakies penne z kurczaczkiem grillowanym i
wlasnie tym sosoem ...
Dzieki
Emila
Obserwuj wątek
    • kikkera Re: sos carbonare - POMOCY 06.06.05, 11:56
      Podstawowa zasada : sosu carbonnara się nie gotuje:) No i jeszcze tradycyjna
      carbonnara jest bez śmietany.
      Moja włoska przyjaciółka nauczyła mnie tak : w salaterce należy roztrzepać
      jedno całe jajko, żółtko, starty paremzan, doprawić do smaku świeżo zmielonym
      pieprzem. Dorzucić spaghetti al dente, posmażony bekon lub boczek. Wymieszać i
      szybko podawać. I to wszystko :)
      • Gość: lilka Re: sos carbonare - POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:40
        ja też tak robiłam
    • Gość: Nobullshit Re: sos carbonare - POMOCY IP: *.spray.net.pl 06.06.05, 11:59
      Nie wiem, czy mówimy o tym samym sosie, bo carbonara jest sosem do makaronu,
      nie do zapiekanek (w piekarniku to faktycznie może się z niego zrobić
      jajecznica). Poza tym jest to potrawa jako taka, sama w sobie. Co oczywiście
      nie znaczy, że nie możesz użyć tego sosu do penne z kurczakiem. Tylko czy to
      pasuje smakowo?

Tu jak się robi makaron carbonara:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22728978&v=2&s=0
      • Gość: emila Re: sos carbonare - POMOCY IP: 57.66.193.* 06.06.05, 12:24
        czyli to żółtko ma być surowe ??
        Zapiekanka, nie, chodziło mi poprosu o makaron , ale nie moge zrozumiec -
        surowe jajko jeść ??? Przeciez to musi byc ciepły SOS
        • hania55 Re: sos carbonare - POMOCY 06.06.05, 12:25
          Żółtko zetnie się natychmiast, kiedy wrzucisz do niego świeżo ugotowany
          makaron.
          Kikkera podała b. dobry sposób na carbonarę.
        • Gość: marghe_72 Re: sos carbonare - POMOCY IP: *.acn.waw.pl 06.06.05, 12:26
          surowee jak najbardziej (zobacz nizej w linkach, które cI PODAŁAM)
          Wrzucone na gorący makaron jajko .. zetnie sie
    • Gość: marghe_72 Re: sos carbonare - POMOCY IP: *.acn.waw.pl 06.06.05, 12:23
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22728978&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20508133&v=2&s=0
    • dafni Re: sos carbonare - POMOCY 06.06.05, 12:35
      Żółtko ma być surowe i nic się nie musi ściąć.
      Ja robię tak.
      Gotuję makaron (o odrobiną oleju), odcedzam i odstawiam na chwilę.
      W tym czasie podsmażam cieniutko pokrojony boczek, później dodaję cebulkę.
      W miseczce mieszam żółtko i parmezan.
      Wrzucam makaron na patelnię do boczku i zalewam śmietaną (ostatnio 12%), dodaję
      paciaję z miseczki i mieszam na małym ogniu. Jak wszystko się połączy dodaję
      odrobinę gałki.
      Jest rewelacyjne, co może potwierdzić mój mężczyzna u którego ta potrawa
      zajmuje absolutne pierwszw miejsce:)

Pozdrawiam
      • Gość: emil Re: sos carbonare - POMOCY IP: 57.66.193.* 06.06.05, 12:39
        czyli jednak po połączeniu z makaronem trochę zostawiasz w dużej temperaturze.
        ZZeby się jednak ścięło pod wplywem temperatury - bo nie ma szans na to by się
        ścieło polane na makaran - NIE M A MOWY.
        A za surowe jajeczka to ja podziekuje ..
        • Gość: marghe_72 Re: sos carbonare - POMOCY IP: *.acn.waw.pl 06.06.05, 12:44
          A dlaczego miałoby sie nie sciąc pod wpływem kontaktu z dopiero co odcedzonym
          makaronem?

zresztą poczytaj sobie linki.

przepis Kikkery jest b. dobry.
          • dafni Re: sos carbonare - POMOCY 06.06.05, 12:55
            To pzecież napisałam że makaron odstawiam na chwilkę, nie jest świeżo
            odcedzony. Kiedy rzucam go na patelnię jest ciepły. Nigdy mi się jeszcze nie
            ścięło.
            • marghe_72 Re: sos carbonare - POMOCY 06.06.05, 13:06
              ale jajko MA sie ściąc..
              a sosu .. jak pisała Kikkera sie nie gotuje/ smazy ..
    • kikkera Emilio 06.06.05, 13:18
      Dlaczego surowe jajko wzbudza w Tobie takie przerażenie?
      Dokładnie tak jak piszę Marghe i Hania - w kontakcie z gorącym makaronem ono
      się zetnie. Gdy sos podgotujesz, zrobi Ci się jajecznica:)

Jeżeli chcesz dodać śmietany, to będzie to pyszny sos śmietanowy, ale mający
      nic wspólnego z tradycyjnym sosem carbonnara;)
      • dafni Re: Emilio 06.06.05, 14:53
        nieprawda z tą śmietaną. Specjalnie połaziłam po włoskich stronach kulinarnych
        i w przepisach śmietana występuje.

www.italianpasta.net/ricette/248ric.htm
        To jeden z przykładów. Co jak co ale Włosi chyba najlepiej wiedzą jak się robi
        spaghetti.
        • kikkera No cóż... 06.06.05, 15:37
          najwidoczniej moja włoska przyjaciółka, świetna "kucharka" z baaardzo długim
          stażem w kuchni, się myli;)
        • linn_linn Re: Emilio 06.06.05, 15:38
          Carbonara jest jednym z tych dam, co do ktorych nawet Wlosi nie moga dojsc do
          zgody. Ja mysle, ze smietane dodaj Ci, ktorzy nie umieja zrobic jej z samymi
          jajkami. Jesli ktos umie, smietana jest niepotrzebna.
    • Gość: marghe_72 Re: sos carbonare - POMOCY IP: *.acn.waw.pl 06.06.05, 20:45
      śmietana moze ale nie musi być

ale tu chyba "spieramy " sie o jajka.. te sa niezbędne. Surowe.
      • dafni Re: sos carbonare - POMOCY 07.06.05, 09:24
        Mnie się i tak najbardziej podoba stwierdzenie "śmietanę dodają Ci, którzy nie
        potrafią zrobić z samymi jajkami". Uśmiałam się:)
        I jakoś wyzbyłam się złudzeń, że to forum służy pogaduchom o kuchni. Tu raczej
        wszyscy próbują sobie udowodnić, kto lepiej gotuje i lepiej na wszystkim się
        zna.

O basta. Bez sensu.
        • linn_linn Re: sos carbonare - POMOCY 07.06.05, 11:34
          Nie ma w tym nic w tym smiesznego. Inna sprawa, ze watkow typu ciasto na pizze,
          przelewanie makaronu, czy gotowac platy na lasagne czy carbonara lepiej unikac.
          I na ogol sie tego trzymam. Niestety nie zawsze.
    • aniko16 Re: sos carbonare - POMOCY 07.06.05, 09:40
      No ja nie chciałabym zostać uraczona carbonarą ze ściętym jajkiem ...
      Propoponuję dodawanie samych żółtek, a śmietanę można rzeczywiście sobie
      podarować. Dodają ją Francuzi, ale dla Włochów śmietana w carbonarze to ponoć
      herezja.
    • Gość: n0str0m0 aby smietana sie nie zwarzyla IP: 202.172.58.* 07.06.05, 10:25
      nalezy jej nie dodawac
      wystarczy samo zoltko wbite na kluski tuz przed podaniem

nostromo
      • monia_77 Re: aby smietana sie nie zwarzyla 13.06.05, 16:19
        Hmm tak sobie czytam i wydaje mi sie ze zalozycielce watku to chodzi o sos
        smietanowy do penne, sos taki z ktorego nie zrobi sie scieta bryja po
        zapieczeniu go. No wiec, dobrym wyjsciem z sytuacji jest roztrzepanie jajek,
        dodanie smietany slodkiej z tym ze nie za duzo tak na oko,+ ok. 1 lyzke maki,
        konsystencja raczej ma byc takiej gestej smietany. Wszystko dokladnie
        wymiachaj. Takie polaczenie spowoduje polaczenie makaronu z kurczakiem i
        warzywami, tak ze bedzie mozna kroic ta zapiekanke. Zapiecz ok. 20 min w
        piekarniku, a nastepnie jak sie juz troszke zrumieni polej wszystko
        roztrzepanym jajem z tartym zoltym serem. Stworzy sie baaaaardzo fajna skorupka
        serowa. Smaczengo!
    • j-lee Carbonara 13.06.05, 16:34
      a ja robię carbonarę tak:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23107337&a=23107337
      i albo tak albo śmietana i inne > ale to nie jest już wtedy carbonara
      • Gość: justa Re: Carbonara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 14:06
        czy to jest potrawa, którą można zaserwować na kolację? co można podać do tego?
        • Gość: marghe_72 Re: Carbonara IP: *.acn.waw.pl 18.06.05, 14:07
          jako dodatek wystarczy lekka sałata.. bo carbonara do najlżejszych potraw nie
          należy
        • j-lee Re: Carbonara 18.06.05, 15:24
          lekka sałata będzie w sam raz

kolacja... hmmm... moim zdaniem - raczej nie - te połowicznie ściete jajka,
          boczek, cebula, ser - te rzeczy są osobno treściwie - a w połączeniu - ciężkie -
          więc danie to polecam jadać do godziny 17, albo przed imprezą gdzie się mocno
          zakrapia alko... dobry podkład ;-)
          • Gość: elle Re: Carbonara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:44
            dobry zestaw
    • audrey222 Re: sos carbonare - POMOCY 18.06.05, 14:51
      Otóż zdziwiona tą dyskusją przeszukałam włoskie strony, pogadałam na włoskim
      czacie z włochami i...do carbonary dodaje się śmietanę ....
      po drugie zadziwiają mnie Ci którzy ( nie ważne którego poglądu broniący)
      zaciekle walczą o rację...czy to naprawdę jest takie istotne kto ma w tej
      sprawie rację jedni jedzą ze śmietaną drudzy bez , jednym smakuje tak innym
      inaczej, a że wszyscy nazywają to carbonarą... Pozdrawiam Audrey
      • linn_linn Re: sos carbonare - POMOCY 18.06.05, 15:23
        Widuje carbonare na wielu wloskich kanalach telewizyjnych / robiona przez
        cenionych szefow kuchni / i zawsze skladalo sie tak, ze robili ja bez smietany:
        wyjasniajac jednoczesnie jak ja zrobic, aby konsystencja byla wlasciwa. Nie
        jest to trudne, ale mozna. Oczywiscie dolewajac smietany staje sie latwiejsze.
        Moim zdaniem, niepotrzebne z wielu wzgledow.
        • audrey222 Re: sos carbonare - POMOCY 18.06.05, 16:09
          A mnie osobiście smakuje ze śmietaną, ale uważam że każdy powinien jeść tak jak
          mu smakuje... Pozdrawiam Audrey fanka carbonary w wersji "śmietanowej"
          • linn_linn Re: sos carbonare - POMOCY 18.06.05, 16:20
            ...oczywiscie po uprzednim policzeniu kalorii i cholesterolu. Niestety jest to
            bomba nawet w wersji bez smietany.
            • audrey222 Re: sos carbonare - POMOCY 19.06.05, 09:29
              Otóż pewnie niektórzy się zdziwią ale jestem od 9 miesięcy na diecie schudłam
              już 12 kg , mam świetną figurę i jadam nie tylko takie dania jak carbonara ale
              wiele innych bomb kalorycznych...wystarczy dobrze rozplanować pozostałe posiłki
              tak by nawet carbonara się nie odłożyła ...
              • linn_linn Re: sos carbonare - POMOCY 19.06.05, 11:37
                W tym akurat nie widze nic dziwnego.
      • lahliq Przeciwko racji 19.06.05, 13:32
        audrey222 napisała:

> po drugie zadziwiają mnie Ci którzy ( nie ważne którego poglądu broniący)
        > zaciekle walczą o rację...czy to naprawdę jest takie istotne kto ma w tej
        > sprawie rację jedni jedzą ze śmietaną drudzy bez , jednym smakuje tak innym
        > inaczej, a że wszyscy nazywają to carbonarą... Pozdrawiam Audrey

To jedna z męczących stron na forum - kto ma rację... A carbonara to chyba
        wywołuje najbardziej gorące dyskusje. I nie widzę sensu udowadniania, że
        carbonara to absolutnie tylko bez śmietany, skoro za każdym razem inna frakcja
        włoska potwierdza, że jednak śmietanę Włosi dodają. Jedni Włosi są bardziej
        włoscy od innych? To samo w przypadku gotowania makaronu. Tak jakby nieliczył
        się już własny smak...
        Lubię to forum jako inspirację, pomysł na nowe sposoby przygotowywania pewnych
        dań, ot choćby tak prosta sprawa jak dodawania jogurtu do mięsna mielone.
        Ale gdy zdanie się zaczyna: "Nie masz racji, bo prawdziwi (tu wtawić dowolną
        nację)..." to już przestaje być sympatycznie.
        Przecież tylko w przypadku przepisów gdzie znany jest autor można się spierać
        co do dokładnych składników i proporcji. To tak jakby w Polsce się spierać o
        jedyny właściwy przepis na bigos.

To samo w przypaku gotowych produktów. Wątek zatytułowany np. "Jakie sosy
        Knorra lubicie" obfituje w posty od autorów, którzy "takich świństw nie jadają
        i nigdy nie kupują i dziwią się tym którzy to kupują". A odpowiedzi na pytanie
        brak. Uświadamianie na siłę...
        Całe szczęście, że jak na razie skończyły się porady dawane nowym :" skorzystaj
        z wyszukiwarki".
        • lahliq Omyłkowo tutaj 19.06.05, 13:34
          Miał być nowy wątek, bo dot. nie tylko carbonary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka