vanilla4 20.06.05, 19:19 wreszcie jest :-)) Jak go podajecie? Macie przepisy na sprawdzone sałatki z bobem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gargamel Re: Świeży bób IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.06.05, 19:56 najsmaczniejszy ugotowany w wodzie solonej + troche cukru z dodatkiem sporego peczka kopru.Po ugotowaniu je sie suchy wyciskajac ze skorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Świeży bób IP: *.dsl.pipex.com 20.06.05, 20:36 ja gotuje bez cukru, za to dodaje do wody troche masla. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f vanilio, wejdz do Galerii i spojrz na salatke z .. 20.06.05, 20:55 bobu, to Marghe robila. Oj, warto! Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: vanilio, wejdz do Galerii i spojrz na salatke 21.06.05, 22:08 Mmmmm - faktycznie wygląda przesmacznie - ślinka mi cieknie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagul Re: Świeży bób IP: *.chello.pl 04.07.05, 00:34 Heyki !!! tylko blagam piszcie jak gotowac bo to jest istotne czy wrzucacie na zimn czy tez gorc wode i kiedy solicie POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokis Re: Świeży bób IP: *.gdynia.mm.pl 20.06.05, 20:03 www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2005- 23,GGLD:en&q=b%C3%B3b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: I wpisz: bób IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.06.05, 22:04 a czy mozna by zamrozic na zime bob? i jak to robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
audrey222 Re: I wpisz: bób 20.06.05, 22:12 A czy dacie wiarę że w życiu nie jadłam bobu...?!?! Chyba muszę wreszcie spróbować i bobu i patisona którego też jeszcze nie kosztowałam.Właśnie co zrobić z patisonem słyszałam o kotletach patisonowych...?!? Pozdrawiam Audrey Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: I wpisz: bób IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.06.05, 23:46 do audrey222: patison jak i inne dyniowate nadaje sie do smazenia.Przekroj na pol.Obieraj ze skorki,podziel na kawalki (wyrzuc ze srodka pestki(wydraz lyzeczka)bardziej plaskie.Posol,popieprz.Zrob geste ciasto nalesnikowe,maczaj kawalki patisona i smaz na oleju na zloty kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
audrey222 Re: I wpisz: bób 21.06.05, 07:18 Dzięki za pomoc spróbuję napewno pozdrawiam Audrey Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: I wpisz: bób 21.06.05, 13:57 oj! To wiele straciłaś - jest przepyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re:Do torebki i w zamrażarkę n/t IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 21.06.05, 12:05 a czy blanszuje sie wczesniej przed zamrozeniem, gdzies cos takiego obilo mi sie o uszy, wiec pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justanna55 Re:Do torebki i w zamrażarkę n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 19:40 Nie zblanszowany przed zamrożeniem nie ugotuje się póżniej.Należy wrzucić na wrzątek i pogotować 3-4 minuty.Dopiero potem ostudzić zapakować i zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molkiuyt pasta z bobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:51 a ja polecam pyszną pastę. składniki to raczej na oko i ile kto lubi więc: ugotowany bób obieramy, dorzucamy do niego sporo koperku i czosnek (ja lubię również sporo), oczywiście sól pieprz i miksujemy na gładką pastę dodając jogurtu, kefiru, śmietany (już jak kto chce- ja najabrdziej lubię z kefirem) pasta powinna w konsystencji przypominać hummus do mięsa (z grilla pyszna), do chleba, do warzyw- ba! do wszystkiego ja jem samą :p pozdrawiam i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
regr Re: Świeży bób 23.06.05, 14:47 Ja polecam sałatkeż bobu: ugotowany i wyłuskany bób, wymiszany z szynką przesmarzoną z dymką + wszystko zalane sosem: oliwa, czosnek, sól, pieprz. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
luc2000 Re: Świeży bób 23.06.05, 16:58 witam czy ktos kiedys słyszał o tym ze nadmiar bobu moze powodowac jakas chorobę krwi ? podobno tam gdzie sie go duzo jada (np. na sardynii) to normalne (ma to jakis zwiazek z niedoborem zelaza czy jakos tak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagul Re: Świeży bób IP: *.chello.pl 04.07.05, 00:31 hm nie slyszalam ale jak cos bede wiedziala to Ci klikne i prosze o wice wersa pozdrowka gagul@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Świeży bób IP: *.pool21345.interbusiness.it 05.07.05, 23:55 ta choroba nazywa sie favismo i jest odmiana anemii srodziemnomorskiej. rzeczywiscie wystepuje bardzo czesto na sardynii. moze wywolac szok chemiczny. w sklepach we wloszech od maja pojawiaja sie napisy ze sprzedaje sie bob. pozdrawiam z wloch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juss Re: Świeży bób IP: *.icpnet.pl 06.07.05, 23:01 moja mama robi doskonala salatke z bobu! skladniki: bob, papryka czerwona, cebula ugtowany bob obrac ze skorek (wazne!!), cebule i papryke pokroic w cieniutkie paseczki, ukladac warstwami, polac oliwa wymieszana z jakimis ziolami (mama wsypuje to, co ma akurat pod reka) i gotowe! jezeli chodzi o proporcje, to po pokrojeniu powinno byc wszystkiego po rowno, ale mozna naginac procedury...u nas zawsze najwiecej jest bobu :) smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś