Dodaj do ulubionych

KROKIETY DOSKONAŁE!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 12:59
No własnie! Jak zrobić doskonałe krokiety (chodzi mi o mięso mielone - jak
najlepiej je przyrządzić????). Napiszcie mi dokładnie jakiego rodzaju mięsko,
składniki, mielenie itp!

Chcę zrobic krokiety z sosem pieczarkowym!
Obserwuj wątek
    • Gość: borgia1 Re: KROKIETY DOSKONAŁE! IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 26.07.02, 19:44
      Droga Bianco!!!! Zaliczyłam właśnie klasyczny opad szczeny. Do tej pory
      wydawało mi się, że krokiety to naleśniki z farszem, najczęściej panierowane
      służące jako dodatek do zup czystych, lub też zmielone warzywa z dodatkami,
      uformowane w odpowiedni sposób, smażone i podawane na stół. No i sprawdziłam i
      mam jeden jedyny przepis na krokiety (nie klopsiki, nie pulpety i nie zrazy) z
      mięsa. Ale nie wiem jak smakują bo nigdy nie robiłam. Konkretnie są to krokiety
      z pieczeni. Potrzebujesz więc (wg przepisu)
      50 dag pieczonej wołowiny lub cielęciny,
      1/2 cebuli,
      1 bułka,
      2 łyżki masła,
      1 jajko,
      1 żółtko,
      3 łyżki tartej bułki,
      sól, pieprz.

Pieczeń zemleć z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać posiekaną i uduszoną w
      1 łyżce masła cebulę, jajko i żółtko. Wyrobić, doprawić, formować wałeczki,
      obtaczać w bułce tartej i smażyć na reszcie masła.
      I w zasadzie to wszystko. Mogę jeszcze dodać, że z książki tej cokolwiek bym
      nie robiła wychodziło bardzo dobre. Więc może i krokiety?...
      • Gość: BIANCA Re: KROKIETY DOSKONAŁE! IP: *.acn.waw.pl 26.07.02, 23:47
        Jutro wypróbuję!!!
    • Gość: bozena Re: KROKIETY DOSKONAŁE! IP: *.osowo.pl 26.07.02, 20:06
      Witam! powim ci jak ja robie krokiety. mieso gotowane lub pieczone,wolowe i
      wieprzowe,miele w maszynce potem przysmazam cebulke posiekana, dodaje to mieso
      przyprawy mozna dac ugotowana posiekana kapuste lub grzyby,pikantnie
      przyprawiam. Wkladam ten farsz w nalesniki obtaczam w jajku bulce,na chwile na
      patelnie z obu stron i na talez do tego barszczyk czerwony i smacznego.
      • Gość: kluba1 Re: KROKIETY DOSKONAŁE! IP: *.we.client2.attbi.com 26.07.02, 22:29
        Gość portalu: bozena napisał(a):

> Witam! powim ci jak ja robie krokiety. mieso gotowane lub pieczone,wolowe i
        > wieprzowe,miele w maszynce potem przysmazam cebulke posiekana, dodaje to
        mieso
        > przyprawy mozna dac ugotowana posiekana kapuste lub grzyby,pikantnie
        > przyprawiam. Wkladam ten farsz w nalesniki obtaczam w jajku bulce,na chwile
        na
        > patelnie z obu stron i na talez do tego barszczyk czerwony i smacznego.
        Moze to nie sa krokiety ale mama czasami zamawiala suche ptysie, ktore pozniej
        nadziewala podobnym farszem do czerwonego barszczu. Pycha !!!! :-))))
      • aniutek Re: KROKIETY DOSKONAŁE! 30.07.02, 05:38
        Gość portalu: bozena napisał(a):

> Witam! powim ci jak ja robie krokiety. mieso gotowane lub pieczone,wolowe i
        > wieprzowe,miele w maszynce potem przysmazam cebulke posiekana, dodaje to mieso
        > przyprawy mozna dac ugotowana posiekana kapuste lub grzyby,pikantnie
        > przyprawiam. Wkladam ten farsz w nalesniki obtaczam w jajku bulce,na chwile na
        > patelnie z obu stron i na talez do tego barszczyk czerwony i smacznego.

Moja mamusia robi je tak samo :))))) niebo w gebie :)
        • Gość: bozena Re: KROKIETY DOSKONAŁE! IP: *.osowo.pl 30.07.02, 10:12
          Mojej rodzince tez bardzo smakuje taka wersja.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka