Gość: mimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 09:06 Proszę o radę ! Zamierzam się zrobić galaretkę z nóżek, robieram ją już nie raz, ale zawsze mam ją "mętna", co zrobić by była przeżroczysta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Galaretka z nóżek 24.06.05, 10:08 Trzeba dokładnie usuwać szumowiny. Potem mozna jeszcze oszumować białkiem z jajka (wbijasz białko do wywaru, ścinając się wiąże w sobie "zanieczyszczenia") Ale i tak generalnie zimne nóżki są mętnawe co smakowo jest kompletnie bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: Galaretka z nóżek 24.06.05, 10:28 Najpier musisz koniecznie dobrze je oczyścić. Następnie włożyć do garnka zalać woda i poczekać aż się zagotują.Następonie tą pierwszą wodę ja wylewam i zalewam znowu zimną woda dodaję włoszczyznę,kawałek mięsa i gotuję,gotuję tak ze trzy godz,zależy jakie masz wielkie te nogi.W między czasie wyciągam mięso i warzywa i oczywiście ciągle wyciągam szumowiny.Jak juz nogi są ugotowane to trzeba tą wodę przecedzić przez bardzo gęste sito,dodać drobno pokrojony czosnek (jak lubisz) i jeśli trzeba to jeszcze przyprawić.Kroisz nogi,mięso,marchewkę (albo i nie-kwestia gustu) Układasz mięso do misek zalewasz wywarem i jak ostygnie wkładasz do lodówki.Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Galaretka z nóżek IP: *.cust-adsl.tiscali.it 12.10.05, 12:11 Rosol dobrze przecedzic przez gaze a po przednio z szumu. wlozyc do lodowki na troche do puki nie uformoje sie tluszcz na wiezchu, i zebrac jego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Galaretka z nóżek IP: *.mos.gov.pl 24.06.05, 13:34 Przyczyną mętnego wywaru z nóżek jest zbyt szybkie ich gotowanie - czyli podczas gotowania trzeba pilnować, żeby nie dopuścić do wrzenia. Przez cały czas wywar ten musi tylko minimalnie "poruszać się" [nie wiem czy to zrozumiałe] - a nigdy bulgotać. Oczywiście wcześniej jest dobrze je "odszumować", tak jak pisały moje poprzedniczki. Z tym, że ja robię to nieco inaczej. Wyczyszczone i dobrze umyte nóżki wrzucam do wrzątku - tak jak podczas smażenia wrzucanie mięsa do gorącego tłuszczu, wrzątek powoduje ścinanie się białka i wypłukiwanie resztek krwi i szpiku z kości. A gdy już się obgotują [ok. 3 – 5 min] i zbierze się brunatna piana, wylewam tę wodę, opłukuję nóżki dobrze pod zimną wodą i wrzucam znowu do gorącej wody z przyprawami i powoli gotuję. Moim zdaniem, tak jest lepiej, gdyż przez zbyt długie obgotowywanie [moczą się w wodzie, aż się zagotuje, a to trochę musi potrwać] wywar pozbawia się smaku. Niektórzy stosują też metodę systematycznego zbierania „szumowin” podczas gotowania. Tak też można. Ale najważniejsze jest to, że nie można dopuścić do wrzenia. Ta sama zasada dotyczy rosołu, aby był klarowny, musi się wolno gotować. Trawa to dłużej, ale jest smaczniejszy i klarowny. Odpowiedz Link Zgłoś