b_a_l_b_i_n_k_a 01.07.05, 14:17 Czy ktoś już jadł? Ile kosztują? Jak robiłam kiedyś sama to mi wyszły takie placki twarde:-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allexamina Re: Tortille Delecty 01.07.05, 23:49 Nie umiem sie wypowiedziec na temat Delekty, ale wiem ze oryginalne tortille kukurydziane twardnieja bardzo szybko po przygotowaniu (dlatego te kupne maja tyle srodkow konserwowych). Dlatego nalezy je trzymac w cieple (i najlepiej w wilgotnym cieplym reczniku) i spozywac szybko. Mowa oczywiscie o tortillach ktore poza masa harina/maseca ma w sobie tylko wode. Pszenne powinny miec troche wieksza zywotnosc ze wzgledu na to ze zawieraja tluszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tortille Delecty 01.07.05, 23:57 Z tym, że tortille do tacos są właśnie twarde i chrupkie. blogsimages.skynet.be/images/000/125/813_tacos1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_t_y_ś Re: Tortille Delecty IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 02:08 Zaczęły się wakacje i teraz będą prym wieść tematy : pizza , delecta , knorrr , kfc , frytki z mc donald , sosik z sfinksa , pseudo kebapy w ciastach i bułach , polanych tanim ketchupem spływajacym po palcach . Weż Balbino i zrób sama tortille , unikniesz narzekania na delecte . Przepisy na tortille pojawiły się wcześniej na fk , niż te półprodukty , z których w efekcie końcowym otrzymasz twarde placki . Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Tortille Delecty 02.07.05, 10:50 Ja robiłam samodzielnie tortille wg. kilku przepisów. Za każdym razem coś tam wychodziło, ale nie to co chciałam osiągnąć :-((( Nie wiem, jak nazwać takie placki, ale chciałabym robić coś co przypominać będzie cienkie ciasto, w które zawija swoje kebaby słynny Turek z okienka pod kinem Bajka w Warszawie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tortilla Re: Tortille pszenne Delecty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:30 tak, jadlam. kosztuja ok 10zl sztuk zdaje 8, po upieczeniu (2sek na goracej patelni z kazdej strony) sa mieciutkie i calkiem smaczne. Jest jeszcze druga wersja plackow do tacos - twarda, ale tych nie probowalam. Wbrew temu co zapowiadala osoba wyzej, placki nie twardnieja, a i w smaku nie sa syntetyczne, mimo konserwantow. Placki pieczone w domu moze i sa lepsze, ale Delecta to dobra opcja dla zapracowanych, albo alternatywa dla kanapek do pracy. Mozna wrzucic w srodek mieso, salate lodowa, warzywa. Zrobic sos na bazie jogurtu z przyprawami i wychodzi calkiem przyzwoita szybka przekaska. Sos radze zrobic samemu i nie korzystac z gotowcow. Chcialam zaznaczyc, ze jestem osoba, ktora NIE korzysta z gotowych sosow, kostek rosolowych, a tym bardziej z zup z torebki tudziez pizz. Do mc nie chodze, jestem zwolenniczka slow foodu. A mimo to zjadlam Delecte i nawet mi zasmakowala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tortilla Re: Tortille pszenne Delecty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:31 Gość portalu: tortilla napisał(a): > tak, jadlam. kosztuja ok 10zl sztuk zdaje 8, 8szt. kosztuje ok 10zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tortille pszenne Delecty IP: *.acn.waw.pl 03.07.05, 10:27 a ja sie włąsnie zastanawiałam czy spróbowac Delecty jak na razie stosowałam tplacki firmy Casa Fiesta czy jakoś tak nie twardniały choc nie miały szns.. za szybko znikały z talerzy ;-) ps. piec placków mi sie nie chce, ano taka prawda.. leń jestem Odpowiedz Link Zgłoś
weyland Re: Tortille pszenne Delecty 03.07.05, 10:51 Gość portalu: marghe_72 napisał(a): > jak na razie stosowałam tplacki firmy Casa Fiesta Ale pioruńsko drogie, nie? Coś koło 15zł za o sztuk nie? Ja używam takich trzecich ;) Nie Delecta (jakoś mi nie podeszły), nie Casa Fiesta. Na pewno mają na (generalnie białym) opakowaniu duży czarny napis "wraps". Koło siedniu złotych za paczkę. -------------------- Weyland Yutani Building better worlds Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tortille pszenne Delecty IP: *.acn.waw.pl 03.07.05, 21:35 chyba koło 12 te z Casa Fiesta a te o których piszesz, dobre są? Odpowiedz Link Zgłoś