Dodaj do ulubionych

Leczo na zimę

03.07.05, 13:28
Czy robicie leczo na zimę w słoikach-jeżeli tak to będę wdzięczna za
przepisy.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: Leczo na zimę 05.07.05, 18:14
      Kiedyś zrobiłam, takie samo, jak na bieżąco robi się w sezonie, tylko bez
      mięska i wędliny, pasteryzowałam to, ale niestety sfermentowało toto. Nie wiem,
      może to trzeba pasteryzować przez dwa dni, tak jak fasolkę szparagową? Też
      chętnie zrobiłabym sobie na zimę. Może ktoś życzliwy i doświadczony poda
      przepis.
    • Gość: Agi Re: Leczo na zimę IP: *.76.classcom.pl 05.07.05, 21:12
      Ja robie tak:
      papryka+ pomidory+ cukinia + oliwa z oliwek - dusze razem
      Najwazniejsze zeby nie ulec pokusie i nie dodac cebuli, bo porazka gwarantowana.

      Wrzace leczo daje do wrzacych słoikow, a dzielny mąż zakreca to dymiacymi
      jeszcze zakretakami. I tyle -odsetek zepsutych z ubieglego roku wyniosl 0%. U
      kolezanki ktora dodała cebuli 100%.
    • ks40 Re: Leczo na zimę 06.07.05, 10:53
      Ja robię samą paprykę duszoną w słoikach. Nie ma przeszkód, by potem gdy robimy
      leczo dodać pozostałe produkty. Ten post skopiowałam z jakiego innego tematu z
      zeszłego roku dlatego mogą pojawić się rozbieżności czasowe ;) ale meritum
      sprawy pozostaje: ok. 4 kg papryki kolorowej wypestkować, pokroić w kostkę o
      boku mniej więcej 2 cm. Ze skóry nie obdzierać.
      W sezonie paprykowym nawet ta skórka jest inna. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki
      oleju (jakiegoś dobrego), wrzucić parykę pokrojoną, posolić i dusić na wolnym
      ogniu aż będzie na wpół miękka. Woda + sos paprykowy muszą odparować. Kiedy
      papryka się dusi wyparzam słoiki (takie większe np. po pepperoni, ale nie 1
      litr). Kiedy papryka jest gotowa wkładam gorącą do GORĄCYCH słoików, zakręcam i
      odwracam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Nie pasteryzuję. Swoją paprykę
      robiłam pod koniec września a więc sezon paprykowy miał się powoli ku końcowi
      ale i tak cena a i smak są zdecydowanie inne. Używając takiej ze słoika dodaję
      oczywiście pod koniec gotowania bo inaczej się rozglamździ. To chyba na tyle.
      • vernalis1 Re: Leczo na zimę 06.07.05, 12:06
        Ja jako KOMBINATORKA ma pytanie. Nie dałoby rady zrobic tak?
        papryka+pomidor+cukinia: surowe pokrojone, oprószone ziołami ew innymi
        przyprawami, zapakowac ciasno do słoików, zakręcic i poddać pasteryzacji??
        tak haj się robi sałatki ogórkowe czy owoce??
        • isia10 Re: Leczo na zimę 06.07.05, 12:57
          SAŁATA Z CUKINII
          (NA ZIMĘ)
          1,5 kg. cukini
          1 kg. cebuli
          1 kg. papryki
          Pokroić, nasolić, pozostawić na 2 godz.
          3 kg. przecieru (posolić pomidory, zagotować i przetrzeć)
          1 szkl. cukru
          1 szkl. octu
          1 szkl. oleju

          Zagotować, zmieszać ze składnikami i zagotować, nałożyć do słoików, ponownie
          zagotować.
          SAŁATA Z CUKINII II
          (NA ZIMĘ)
          1,5 kg. cukini
          1 kg. cebuli
          1 kg. papryki
          kilka marchewek ugotować wcześniej
          2-3 kg. pomidorów na przecier

          Wszystkie składniki nasolić osobno na kilka godzin. Ugotować przecier,
          przetrzeć, wszystkie składniki dodać do przecieru i ugotować do miękkości. Na
          końcu dać ugotowaną marchew. Na końcu gotowania dodawać:
          1 szkl. oleju (może być 1/2 szkl. )
          1 szkl. octu 10%
          1 szkl. cukru
          Zagotować. Później w słoikach pasteryzować.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka