Gość: bella Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;))) IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 19:36 no i za wcześnie wcisnęłam "enter", przepraszam:) A chciałam podac Wam bardzo pysznościowy przepis na prosta sałtkę: - ziemniaki gotowane w skorupach - ogórki świeże - cebulka czerwona Wszystko wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym (ale żeby był bardziej jogurtowy niż majonezowy;). Proporcje oczywiście, jak kto lubi, ale najlepiej smakuje, jak ziemniaków jest ciut więcej niż ogórków i troszkę cebulki. Aha, zapomniałam dodać, że wszystko ma być grubawo pokrojone, a cebulka w półkrażki cienkie:) Pycha!! Właśnie zrobiłam na kolację:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 19:43 czyli kartofelensalade czy jak tam to sie pisze po niemiecku :) tez ja bardzo lubie. dobra tez jest z ogorkami nieswiezymi czyli konserwowe lub malosolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;))) IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 19:48 takiej z małosolnymi jeszcze nie robiłam, dzięki za pomysł;) - wypróbuje w najbliższym czasie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch sałatka nr 2 04.07.05, 20:20 wszystko bardzo podobnie (ziemniaki, cebula, kiszony ogorek), ale z dodatkiem wytopionych skwarek z boczku wedzonego i sporo pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: sałatka nr 2 IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 20:47 Wow, Brunosch, następnym razem robię ze skwarkami i kiszonym ogórkiem (akurat mi się ukisi niedługo;)), bo brzmi nieźle:)) Może ktos zna jeszcze jakies modyfikacje? :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: sałatka nr 2 04.07.05, 20:53 jak bedziesz ja robic, to dodaj duzo kiszonych ogorkow (obranych ze skorki) salatka musi byc kwasno-ostra. najlepsze proporcje to 2 cz. ziemniakow, 1 cz. ogorkow i 1 cz. cebuli - mozna ja przelac wrzatkiem, zeby nie byla zbyt palaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:15 A tzatziki? Surowe ogórki zetrzeć na tarce, dodać dużo czosnku rozgniecionego w czosnkownicy, sól i serek Turek naturalny(kiedyś nazywał sie Tosca). W skrajnych przypadkach serek można zastąpić gęstą śmietaną-ale zaznaczam,że to już nie ten sam smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:16 Zapomniałam dodać,że jest to pyszne np. do mięsa z grilla . Ale nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;0 IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 20:19 K, tzatziki uwielbiam na podpiekanych ziemniaczkach, własnie do mięska, mniam, mniam:)) Odpowiedz Link Zgłoś