Dodaj do ulubionych

sałatka prosta na sezon ogórkowy;0

IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 19:32
Obserwuj wątek
    • Gość: bella Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;))) IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 19:36
      no i za wcześnie wcisnęłam "enter", przepraszam:)
      A chciałam podac Wam bardzo pysznościowy przepis na prosta sałtkę:
      - ziemniaki gotowane w skorupach
      - ogórki świeże
      - cebulka czerwona

Wszystko wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym (ale żeby był bardziej
      jogurtowy niż majonezowy;). Proporcje oczywiście, jak kto lubi, ale najlepiej
      smakuje, jak ziemniaków jest ciut więcej niż ogórków i troszkę cebulki. Aha,
      zapomniałam dodać, że wszystko ma być grubawo pokrojone, a cebulka w półkrażki
      cienkie:) Pycha!! Właśnie zrobiłam na kolację:))
      • Gość: anie Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 19:43
        czyli kartofelensalade czy jak tam to sie pisze po niemiecku :) tez ja bardzo
        lubie. dobra tez jest z ogorkami nieswiezymi czyli konserwowe lub malosolne.
        • Gość: bella Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;))) IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 19:48
          takiej z małosolnymi jeszcze nie robiłam, dzięki za pomysł;) - wypróbuje w
          najbliższym czasie:))
      • brunosch sałatka nr 2 04.07.05, 20:20
        wszystko bardzo podobnie (ziemniaki, cebula, kiszony ogorek), ale z dodatkiem
        wytopionych skwarek z boczku wedzonego i sporo pieprzu.
        • Gość: bella Re: sałatka nr 2 IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 20:47
          Wow, Brunosch, następnym razem robię ze skwarkami i kiszonym ogórkiem (akurat
          mi się ukisi niedługo;)), bo brzmi nieźle:))

Może ktos zna jeszcze jakies modyfikacje? :)
          • brunosch Re: sałatka nr 2 04.07.05, 20:53
            jak bedziesz ja robic, to dodaj duzo kiszonych ogorkow (obranych ze skorki)
            salatka musi byc kwasno-ostra. najlepsze proporcje to 2 cz. ziemniakow, 1 cz.
            ogorkow i 1 cz. cebuli - mozna ja przelac wrzatkiem, zeby nie byla zbyt palaca.
    • Gość: K. Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:15
      A tzatziki? Surowe ogórki zetrzeć na tarce, dodać dużo czosnku rozgniecionego w
      czosnkownicy, sól i serek Turek naturalny(kiedyś nazywał sie Tosca). W
      skrajnych przypadkach serek można zastąpić gęstą śmietaną-ale zaznaczam,że to
      już nie ten sam smak.
      • Gość: K. Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:16
        Zapomniałam dodać,że jest to pyszne np. do mięsa z grilla . Ale nie tylko.
      • Gość: bella Re: sałatka prosta na sezon ogórkowy;0 IP: *.icpnet.pl 04.07.05, 20:19
        K, tzatziki uwielbiam na podpiekanych ziemniaczkach, własnie do mięska, mniam,
        mniam:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka