Gość: grzes IP: *.patmedia.net 04.07.05, 23:28 To co ja rocie to seler na grubych oczkach zetrzec, pokropic cytryna, posolic, dodac troszke majonezu, jogurtu naturalnego , rodzynki i orzechy. Zna ktos inny przepis? dzieki i pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiatek_leona Re: A slataka z selera? Jakies rady 05.07.05, 00:29 Salatka z selera to bardzo popularna przystawka w Alzacji.Trze sie na cienkich oczkach, dodaje sie bardzo drobno posiekana nathe pietruszki, soli, pieprzy i miesza z vinaigrette. Obok niej czesto siedzi na talerzu salatka z surowej marchwi, przyrzadzaona identycznie. Tradycyjnie sos jest przyrzadzany z uzyciem octu miodowym, stad leciutko slodkawy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: A slataka z selera? Jakies rady 05.07.05, 11:59 Mnie najlepiej smakuje wg nastepujacego przepisu: Utrzec seler na dronych oczkach, utrzec jablko na duzych oczkach, dodac gestej smietany oraz sok z wycisnietej cytryny (moze byc z polowki - zalezy od ilosci), dodac posiekanych orzechow wloskich (np. 2 - 3 szt.) I to wszystko (cukru ani soli oraz innych przypraw nie dodawac, bo zepsuja smak). al andreaquarius.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Twoja sałatka to "Waldorff" (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 10:08 ma coś może związek ze śp. Waldorffem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: z hotelem Waldorff Astoria n.t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 09:55 dzięki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes dzieki za rady, na pewno wyprobuje IP: *.patmedia.net 07.07.05, 03:10 dzieki za rady, na pewno wyprobuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: A slataka z selera? Jakies rady IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.05, 09:19 Ja do utartego selera dodaje orzechy posiekane, puszke tuńczyka w sosie własnym i troszkę majonezu:) Jest to pyszna i mało spotykana sałatka;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon2 Re: A slataka z selera? Jakies rady IP: *.anu.edu.au / *.anu.edu.au 08.07.05, 05:11 Seler ugotowac, ostudzic, obrac i pokroic w kostke. Filety z morskiej ryby usmazyc/ugotowac pokroic w kostke, wymieszac z kostkami selera. Dodac majonez, przyprawic wg uznania. Mozna wrzucic orzechy wloskie. Odpowiedz Link Zgłoś
23angel Re: A slataka z selera? Jakies rady 07.07.05, 09:50 Ja polecam taką: seler na grubych oczkach tarki zetrzeć, skropić cytryną, zetrzeć jabłko (wcześniej obrane ze skórki i wydrążony środek) też na grubych oczkach, pokroić por drobno . Posolić i popieprzyć do smaku, dodać majonez -ilość w zależności od upodobania, wszystko wymieszać . SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: A slataka z selera? Jakies rady 07.07.05, 11:37 seler (ja dodaję ze słoiczka) kilka grubszych plastrów szynki albo mogą być też 4parówki, 5 jajek na twardo pół pęczka szczypiorku lub 2 małe cebule kukurydza 15-20 dkg sera żłótego majonez sół pieprz do smaku seler odcedzić razem z kukurydzą, pokroić jajka w kostkę, szynkę cebulkę lub szczypiorek, ser starkowac wszystko wymieszać dodoać odrobinę pieprzu, i majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes swiadomosc mi wrocila IP: *.patmedia.net 08.07.05, 01:10 tak, dzieki tobie, lastka, uswiadomilem sobie czytajac przepis,a dokladnie gdy doszedlem do wyrazu" 4 parowki" ze nie jadlem parowek, nie pamietam juz kiedy. Chyba ze 2 lata temu. Musze skoczyc do sklepu po parowki. dzieki:) teraz stalem sie szczesliwy. cos mi brakowalo,a to wlasnie byly parowki... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: A slataka z selera? Jakies rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:55 i tak też zrobię! Odpowiedz Link Zgłoś
sunnivae Re: A slataka z selera? Jakies rady 21.07.05, 14:14 ja jeszcze dodaje czerwonej papryki i majonez mieszam z jogurtem naturalnym..acha i zamiast szczypiorku lub cebuli troche bialej czesci pora..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cherry_lady21 Re: A slataka z selera? Jakies rady 07.07.05, 18:09 Witam:) Surówke, ktorej przepis podałeś + jabłko starte na tarce podaje się u mnie jako dodatek do obiadku. Natomiast jesli chodzi o typowa sałatke z selera to znam jedna niezawodna: torebka ugotowanego ryzu( wystudzic!), puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku, biała pora( bialy por? zawsze mam zonka...:/)( zielona kiepsko smakuje na surowo..) i ok 30dag poledwicy lub szynki drobiowej. Aha no i punkt programu: słoiczek "nitek" selerowych( np. firmy ROLNIK). Pora/porę i kielbaske pociachac wg uznania, wymieszac z pozostalymi skladnikami, dodac soli, pieprzu najlepiej swiezo mielonego, moze byc ziolowy, 2-3 lyzki majonezu i...smacznego:) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: A slataka z selera? Jakies rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:56 a robiłeś też z surowym selerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: A slataka z selera? Jakies rady IP: *.home1.cgocable.net 30.07.05, 21:26 -duzy seler zetrzec grubo na tarce -ze 2 marchewki, zetrzec -jablko kwasne, spore - zetrzec. Wymieszac, dodac 2-3 lyzki kwasnej smietany i lyzke chrzanu (ja oddaje gotowy, ze sloika) Przyrzadzanie salatki z selera gotowanego to przestepstwo kulinarne :) jedzmy jak najwiecej warzyw na surowo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: A slataka z selera? Jakies rady IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 01.08.05, 14:37 Ja robie jeszcze inna. Zcieram na grubych oczkach selera i kilka marchewek dodaje odrobine oliwy i ketchup ( w ilosci do polaczenia skladnikow) na koniec doprawiam do smaku ( czesto podaje do smazonej ryby) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowa3 Re: sałatka z selera IP: 213.17.252.* 02.08.05, 00:17 SKŁADNIKI: Seler utrzeć na tarce Pół piersi kurczaka ugotować i pokroić (ja obieram udko kurczaka, na którym wcześniej gotuję zupę) Puszka kukurydzy Wszystko wymieszać, posolić popieprzyć, wymieszać z majonezem. Mój mąż nie lubi selera, ale tę sałatkę uwielbia :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś