Gość: kuch IP: *.man.polbox.pl 08.07.05, 12:01 Czy można go zastąpić zwykłym cukrem + żelatyną i to w jakich proporcjach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: cukier żelujący 08.07.05, 12:07 Nie można zastąpić go cukrem i żelatyną ponieważ to nie żelatyna jest w nim środkiem żelującym ale pektyny.Można kupić sam środek żelujący,bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: cukier żelujący 08.07.05, 12:10 no i żelatyny zdaje się nie można zagotować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch Re: cukier żelujący IP: *.man.polbox.pl 08.07.05, 15:32 Tzn. dodać pektynę bez cukru? Pektyna jest słodka? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: cukier żelujący 08.07.05, 15:42 Pektyna jest raczej bez smaku.Nie wiem czy dostaniesz w sklepie pektynę pod nazwą pektyna,raczej prędzej będzie się to nazywało np.żelfix: tiny.pl/qhtz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch Re: cukier żelujący IP: *.man.polbox.pl 08.07.05, 16:25 Czy żelfix to to świństwo tak często krytykowane na tym formum? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: cukier żelujący 08.07.05, 16:32 Nie wiem czy żelifix to świństwo tak często krytykowane na tym forum.Jeśli sam/sama pytasz o środek żelujący to nie wiem jakiej odpowiedzi się spodziewasz w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: cukier żelujący 08.07.05, 18:36 żelfiksy i cukry zelujące są bardzo wygodne w uzyciu.. to fakt ale ja tam wolę stary dobry cukier :) Moze i Ty sie przekonasz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: cukier żelujący 08.07.05, 18:40 Raz użyłam cukru żelującego. Szybko, sprawnie powstały przetwory, ale smak był nie ten:(( Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: cukier żelujący 08.07.05, 19:01 Za namową znajomej , kilka lat temu , spróbowałam zrobić dżem z żelfixem . Nikt " tego " nie chciał jeść . Dałam sobie z tym spokój . Nie ma to , jak stary dobry cukier . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch Re: cukier żelujący IP: *.chello.pl 09.07.05, 16:19 No to zrobię kilka słoików z fiksem i kilka bez! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: cukier żelujący 09.07.05, 18:00 Żelfix niestety jest konserwowany chemicznie. Naturalną pektynę masz w jabłkach, czarnej porzeczce, pigwie i pigwowcu te owoce zawierają najwięcej pektyny. Dżemy z cukrem są dobre, tylko chyba za dużo traci się witamin, tak, że nie wiem co lepsze, sama/sam musisz zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: cukier żelujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:35 Ja od czsu do czasu stosuje dżemix.moim zdaniem wygodniejszy niz żelfix (dodajesz na sam koniec) ale chemia pewnie ta sama Odpowiedz Link Zgłoś