Dodaj do ulubionych

nietypowy biszkopt

IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:00

Czy znacie taki sposób przyrządzania biszkoptu? trochę mnie zadziwiło to,że
mąkę dodawać należy tak szybko ,a żółtka dopiero na końcu, no i ten olej..nie
spotkałam się z tym...czy to ma prawo się udać? :-)))

Biszkopt:
Ubic pianę z 6 jajek ze szklanka cukru mikserem. Reszte składników
mieszamy łyzką i dodajemy w nastepującej kolejności do ubitej piany.:
- 1 szkl. maki psz. wymieszana z 2 łyzkami maki ziemn. i 2 łyżeczkiproszku do
piecz.
2 łyzki oleju
- na koniec żółtka
Piewczemy 30 min
Obserwuj wątek
    • barbamamaa Baaaardzo nietypowy 13.07.05, 01:56
      Przede wszystkim, skoro dodaje się do niego olej, to bedzie coś w rodzaju
      ciasta ucieranego. Ale dla mnie najbardziej porażająca jest ilość proszku do
      pieczenia! Ortodoksyjne przepisy na biszkopt w ogóle nie mówią o dodawaniu
      proszku, tylko podają: jajka, cukier, mąka.

      Poza tym proporcje są raczej w porządku - ja dałabym może mniej cukru, tak z
      3/4 szklanki zamiast całej. I dalej powinno byc tak:
      - ubic białka
      - dodać cukier - ubijać dalej
      - dodać żółtka - j.w.
      - dodać mąkę poprzez przesiewanie jej przez sitko i delikatne mieszanie łyżką
      No, ewentualnie możesz dodać do mąki odrobinke proszku (pół płaskiej łyżeczki)
      jeszcze przed przesiewaniem. Tylko nikomu o tym nie mów ;-).

      Czasem tradycyjne metody są ciągle najlepsze.
    • postka Re: nietypowy biszkopt 13.07.05, 15:52
      jakies to strasznie skomplikowane... ja zawsze robie biszkopt tak samo (i duzo
      prosciej):
      6 bialek zmiksowac na sztywno z szescioma lyzkami cukru
      wrzucic do tego zoltka i 6 kopiastych lyzek maki wymieszanej z lyzeczka proszku
      do pieczenia. Zamieszac zeby nie bylo grudek i juz.

      Zawsze wychodzi piekny, wysoki i rumiany.Nigdy (tfu, tfu) nie klapnal...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka