Dodaj do ulubionych

obiad - dla jednej osoby

IP: *.crowley.pl 11.07.05, 15:28
poratujcie mnie jakimis pomyslami. Do tej pory gotowałam dla dwóch osób, ale
zostałam sama i nie mam ani natchnienia ani wyczucia, jak gotować dla jednej
osoby. Efekt: obiadu nie robię lub idę do mamy... A chciałabym coś sobie zrobić.
Podajcie proszę jakieś pomysły:) Dodam, że nie lubię jedynie obiadów na
słodko. A preferuję np. cukinię i pomidorki z makaronami, ale to już jem od
dłuższego czasu, a nie mam pomysłu na jakąś modyfikację...
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: obiad - dla jednej osoby 11.07.05, 15:42
      Gdzies tutaj się usadowił wątek o faszerowanej cukinii, po za tym jak zawsze
      otwarta całą dobę: galeria potraw zaprasza.
      • Gość: natalicja Re: obiad - dla jednej osoby IP: *.autocom.pl 11.07.05, 16:09
        To nie jest takie proste - jak mam obiad tylko dla sieie zrobić, to mi się nie chce, a poza tym - nawet upanierowanie kotleta wydaje się bezsensowne - więcej panierki zostanie niż ja zuzyję.

Ja po prostu robię tak, że jak kupie mięso - na przykład polędwiczke wieprzową - jedna małą, to ją dzielę - pół robię najczęściej w miodzie i musztardzie wg zwykłego przepisu (zalewy robię na oko, starając się zachować podane proporcje, najwyżej będe miała więcej niezłego sosu), pół - podsmażam następnego dnia z ziołami albo jak mam dość -zamrażam.
        Z mięs - niejednoosobowy jest gulasz, chyba, że zamrozisz, bo gotowanie pół dnia dla jednej osoby... - mi się nie chce i właśnie wszelkie rzeczy wymagające wywalenia wściekłej ilości panierki. a poza tym - na przykład mielone mięso w sosie pomidorowym - robisz zwyczajnie, tyle że zamiast pół kilo bierzesz 200 gramów mięsa.
        Dobrze dla jednej osoby wychodzi wątróbka, jeśli lubisz, czy klasyczna, czy z jabłkiem i majerankiem, czy zalana pod koniec smażenia śmietaną.
        Acha - no i kasza czy ryż niestety raczej takie sypane, niż z woreczka - u mnie kończy się zwykle ziemniakami lub makaronem, chyba, ze zjesz cały, albo masz pomysł na wykorzystanie resztek.
        Ja sobvie jakos tak radzę, w miarę jennoosobowe są też dzwonka z łososia.
        jk mi coś jeszcw do głowy przyjdzie, to dopiszę.
        • f.l.y Re: obiad - dla jednej osoby 11.07.05, 16:13

narobić kotletów schabowych kilka, kilka mielonych, bigosu czy pulpetów -
          poporcjować, zamrozić...

przycodzisz do domu - gotujesz ziemniaki na gazie lub w mikrofali - wyjmujesz
          z lodówki kotleta na patelnię i już...albo podgrzewasz pulpety czy inne
          frykasy..
          ziemniaki, makaron czy kasze możesz ugotowac na dwa dni a jeść naprzemiennie:
          dziś kasza, jutro makaron, pojutrze kasza itp...
          zresztą kuskus to chwila, makaron także...ziemniak z patelni tyle co zrobienie
          sałatki....
          • Gość: natalicja Re: obiad - dla jednej osoby IP: *.autocom.pl 11.07.05, 21:28
            Wiem, ale kasza po paru odgrzaniach traci wszelkie swoje zalety, zwłaszcza odsmażana. MAkaron zresztą też, ale makaron lepiej umeim odmierzyć:) I tyle
            • Gość: justine74 Re: obiad - dla jednej osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:56
              proszę o inne propozycje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka