Gość: anie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 15:41 moczy sie? wode sie soli? jaies inne przyprawy? ile minut sie gotuje tak plus- minus? dzieki z gory! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dana Re: jak sie gotuje bób? IP: *.tvp.pl 11.07.05, 15:50 normalnie, wodę solisz w/g upodobania i wkładasz bób na wrzątek. Ja gotuję na tak zwane "oko". Nie może być rozgotowany, próbujesz w trakcie gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
alienor Re: jak sie gotuje bób? 11.07.05, 16:47 Zagotuj wode, ale nie sol jej od razu, bo bob bedzie twardy, wrzuc bob na wrzatek i gotuj ok.15 min (czas od ponownego "zawrzenia" wody). Wyjmij widelcem jakiegos wiekszego boba i sprobuj, czy jest juz miekki. Jesli tak, posol bob w garnku (ilosc soli zalezy od ilosci bobu i wody i od upodoban) i pogotuj jeszcze 5 min. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt bób gotujesz 12.07.05, 10:49 AŻ 15 minut? wybacz, ale tyle czasu to nawet dla ziemniaka nadto.. no chyba żeby robić z bobu jakowąś pastę ja bób gotuję w osolonej wodzie (z odrobiną cukru, jak do wszystkich zielonych warzyw - żeby koloru nie straciły) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: bób gotujesz IP: *.crowley.pl 12.07.05, 13:42 Ja tam lubie miekki :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt ok, taka 12.07.05, 13:44 ewentualność też wchodzi w grę ja tam wolę twardawy..;-) Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: jak sie gotuje bób? 11.07.05, 18:42 wczoraj gotowalam. do posolonego wrzatku wsypalam böb, ktöry po 15 minutach byl pyszny, mieciutki. jem oczywiscie bez skörek.. Odpowiedz Link Zgłoś