Dodaj do ulubionych

Tarta - podpiekać ciasto?

12.07.05, 10:48
Jakoś nigdy tarta mnie nie ciągnęła... ale że ostatnio na forum jest masa
przepysznie zapowiadających się przepisów na tartę, postanowiłam i ja
spróbować. Weczorem stanę się szczęśliwą posiadaczką formy do tarty i zacznę
eksperymentować. Ale jest jedno "ale". W niektórych przepisach jest, żeby
zanim się ułoży coś na tarcie ciasto chwilę podpiec, a z kolei w innych jest,
żeby owoce/warzywa układać na surowym cieście.
Jak Wy robicie?
Czy to jakaś różnica?
skąd mam wiedzieć kiedy podpiekać a kiedy nie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: pampeluna Re: Tarta - podpiekać ciasto? IP: 217.11.142.* 12.07.05, 10:50
      zależy co zamierzasz kłaść na wierzch: jeżli puszczające dużo soku lub zalane
      jakimś sosem, lepiej podpiec, żeby nie z ciasta nie zrobiła się mokra klucha
      • Gość: fifi Re: Tarta - podpiekać ciasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:13
        ja wolałabym podpiec
        • Gość: ewa Re: Tarta - podpiekać ciasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:26
          ja chyba też
    • e_katt Morelko, 12.07.05, 11:12
      spód tarty (jeżeli mówimy o kruchym cieście) zawsze warto podpiec, zwł. jeżeli
      zamierzasz wyłożyć "mokre" dodatki w rodzaju np. owoców jagodowych (które w
      wys. temp. puszczają dużo soku - gdyby od razu je układać na surowe ciasto, ten
      sok mógły po prostu utrudnić upieczenie ciasta i zakalec gotowy!),
      poza tym spód podpieka się też wtedy, gdy na wierzch idzie "nieinwazyjny" (np.
      budyń, masa kokosowa, orzechowa) dodatek a na to jeszcze np. sztuwno ubita
      piana z białek (zapieka się wtedy głównie dla wytworzenia przyjemnej bezy..)

bezwględnie natomiast ciasto trzeba upiec i schłodzić, kiedy zamierzasz podać
      tartę z np. jakimś kremem maślanym, bitą śmietaną, owocami - pieczenie ciasta z
      takim farszem skutkowałoby płynnym nadzieniem!

a tak poza tym co wyżej, moja osobista rada: nawet jeśli nie każą spodu
      podpiekać, tylko od razu na surowe ciasto kłaść farsz - rekomenduję podpiekanie
      (minimalizuje to pojawienie się zakalca)

miłych eksperymentów!
      PS - na początek radziłabym coś nietrudnego np. tartę brzoskwiniową ale
      z MORELAMI (świeżymi! obranymi ze skórki)..
      • morelka80 Dziękuję Ci bardzo za rady 12.07.05, 11:30
        ale proszę napisz mi jeszcze co to znaczy "bezwględnie natomiast ciasto trzeba
        upiec i schłodzić, kiedy zamierzasz podać tartę z np. jakimś kremem maślanym,
        bitą śmietaną, owocami". Czyli mam upiec ciasto, schłodzić i następnie znów
        wrzucić do piekarnika tym razem już z np. owocami?
        Przepraszam, jeśli pytam o oczywiste rzeczy, ale mój NieMąż zażyczył sobie, że
        jak będąc na zakupach kupimy dziś tę formę to On od razu chcę tartę z
        jagodami... więc chcę, żeby wyszło mi cudo ;)
        • morelka80 ups chyba mi się dziś kulki 12.07.05, 11:37
          w mózgu nie zderzają tak jak powinny :(
          Czy tartę piecze się razem z owocami? Czy tylko piecze się ciasto a owoce
          układa surowe?
          • e_katt Re: ups chyba mi się dziś kulki 12.07.05, 12:01
            > Czy tartę piecze się razem z owocami?
            > Czy tylko piecze się ciasto a owoce układa surowe?

Można i tak, i tak.
            Spójrz:
            ta jest z podpieczonym spodem i surowymi owocami
            ta jest z podpieczonym spodem i zapiekanmymi owocami
        • e_katt już tłumaczę;) 12.07.05, 11:57
          aa, trzeba było od razu że NieMąż tarty jagodowej sobie zażyczył:
          przepisy:
          - tarta jagodowa
          - mój skromny przepis (możesz zrobić z połowy
          składników na ciasto - też wyjdzie, jagód - teraz oczywiście świeżych! - możesz
          sypnąć więcej)
          - tarta jagodowo-migdałowa
          • morelka80 Bardzo dziękuję :) 12.07.05, 12:06
            Własnie jakieś 20 minut temu znalazłam przepis na Twoją tartę i zapisałam :)
            • Gość: kati2001 torotwnica IP: *.zab.nat.hnet.pl 12.07.05, 12:27
              no niestety musze skorzystac z torotwnicy do pieczenia tarty ma ona 30 cm średnici i moje pytanie ile potrzeba ciasta na taka torotownice?
              • e_katt wydaje mi się, że 12.07.05, 12:34
                na wylepienie dna i boków (ale boki niecałkowicie - tylko tyle, żeby rant
                zrobić) wystarczyć powinno ciasto z proporcji:
                - 400 g mąki krupczatki
                - 200 g masła
                - 4 żółtka
                - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                - 2-3 łyż. zimnej wody
                - ew. 50 g cukru pudru
                • Gość: kati2001 Re: wydaje mi się, że IP: *.zab.nat.hnet.pl 12.07.05, 12:43
                  Serdecznie Ci dziekuje :))))))))))
                  • e_katt Bardzo proszę;) i 12.07.05, 12:46
                    udanego wypieku życzę;-))
                    • Gość: kati2001 Re: Bardzo proszę;) i IP: *.zab.nat.hnet.pl 12.07.05, 12:56
                      robię z czeresniami ;) dziekuje:)
                • quatre Re: wydaje mi się, że 13.07.05, 15:48
                  a czy konieczna jest mąka krupczatka?
                  czy można do tary nie-owocowej użyć zwykłej?
                  • e_katt Re: wydaje mi się, że 21.07.05, 08:52
                    krupczatka nie jest konieczna - ze 'zwykłej' pszennej mąki ciasto na spód tarty
                    też się uda
                    tylko, że ziarnista struktura krupczatki zwiększa kruchość ciasta
          • morelka80 ykhm, ykhm :( 13.07.05, 14:38
            Czy ja muszę się trzymać sztywno przepisu? Tzn chodzi mi o to, czy ten budyń
            koniecznie musi być na cieście, a nie np pod nim? :)))
            Bo zrobiłam tak jak napisałaś, właściwym zamiarem było mieć budyń na górze, ale
            teraz zaglądając do piekarnika widzę, że jest na samym dole :))))))
            Budyń przygotowałam tak jak pisałaś, był bardzo gesty, tyle tylko, że ciasto
            dałam cieńsze niż TY, bo oczywiście wpadłam na genialny pomysł, że skoro wyszło
            go dużo, to połowę zamrożę i będę miała na "czarną godzinę" jak znów nabroję i
            będę musiała udobruchać swoją drugą połowę... a teraz tak myślę, że może stało
            się tak przez ograniczenie ciasta do minimum :((

Czy ta tarta mimo wszytsko będzie zjadliwa? Niby ciasto się upiekło zanim
            spotkało się z budyniem....... help :(
            • e_katt Ale Morelko, co to znaczy 13.07.05, 14:54
              "budyń jest na dole"? przecież jeszcze go nie rozkroiłaś
              poczekaj, aż się upiecze, ostudzi, pokroisz.. i najwyżej wtedy będziesz
              rozpaczać;-))
              spokojnie, tym bardziej, że sama piszesz "Niby ciasto się upiekło zanim
              spotkało się z budyniem.." - nie sądzę, żeby jakis zakalec wyszedł (mimo
              cienkiej warstwy ciasta)
              na pewno bedzie zjadliwe (tym bardziej, że ciasto podpiekałaś)

trzymam kciuki;)
              • morelka80 bo ja ten budyń widzę :)) 13.07.05, 14:56
                mam szklaną formę do tarty i widzę że budyń przeleciał i zajął dno i boki :)
                • e_katt ajaj, ale mimo wszystko: 13.07.05, 15:03
                  radzę spokojnie poczekać - no trudno, tu już siła wyższa zadziałała
                  jak ciasto się zrumieni (bo rozumiem, że jakieś ciasto też widzisz?;-) i beza
                  na wierzchu spiecze - wyłącz piekarnik, zostaw w nim ciasto do ostudzenia
                  (możesz trochę drzwiczki otworzyć) - a potem.. bądź dzielna, pokrój i spróbuj

nie krój od razu ciepłego - kiepsko sie bedzie wyjmować (zwł. przez ten budyń)
                  ciasto w smaku na pewno będzie dobre (no, może tylko wizualnie bedzie takie
                  sobie.. a może wcale nie? bądź dobrej mysli)

zre4sztą: pierwsze koty za płoty - dobrze, że się odważyłaś
                  ;-)
                  • morelka80 Dziękuję za pocieszenie :) 13.07.05, 15:15
                    Mam nadzieję, że w smaku będzie pyszne, bo powiem szczerze, że wizualnie nie
                    wygląda najgorzej, jest taki "artystyczny nieład" :)
                    Na wszelki wypadek mailowałam już do NieMęża, który jeszcze siedzi w pracy i
                    uprzedziłam go, że znów troszkę mi coś nie wyszło, ale bystry facet odpisał, że
                    budyń ma być pod tartą a nie odwrotnie, właśnie o takim marzył i wszystko jest
                    ok :))))))) Swoją drogą skąd on ma cierpliwość do zjadania moich kulinarnych
                    niewypałów to nie wiem :)

Ale tak na przyszłość, myślisz, że to może być wina mniejszej ilości ciasta?
                    • e_katt niewykluczone z tą małą ilością ciasta 13.07.05, 15:20
                      użyłaś połowy?
                      następnym razem użyj 2/3 ilości..
                      Morelko, cudownie lotną myśl ma Twój NieMąż;-))
                      Aha, jak jeszcze dasz radę - obfotografuj ten 'artystyczny nieład'
                      POzdrawiam (no i daj znać, jak smakowało - w końcu to najważniejsze;-)

Pozdrawiam
                      • morelka80 ok ciasto rozkrojone :))) 13.07.05, 15:41
                        Okazało się, że budyń przeleciał tylko z jednej strony ale i tak ciasto nie
                        jest już kruche... teraz to taki mięciutki biszkopt z serem :)
                        Zaraz wrzucę fotki do galerii.
                        Dziękuję za wszystkie rady
                        P.S. W smaku jest i tak pyszne :)
                        • Gość: ania Re: ok ciasto rozkrojone :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:46
                          fotki już są może?
                          • morelka80 tak, już są w galerii :) 20.07.05, 22:24

• Gość: ania Re: tak, już są w galerii :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:55
                              proszę o linka
                              • e_katt Aniu, linki do tart Morelki: 27.07.05, 17:11
                                tarta jagodowa
                                tarta wieloowocowa
                                • Gość: ania Re: Aniu, linki do tart Morelki: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:53
                                  dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka