IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 23:42
Pewnie to głupie pytanie, ale dlaczego niektóre ciasta np. sernik opadają
(oczywiście wyglądają na upieczone, nawet po sprawdzeniu patyczkiem)gdy
wylącza sie piekarnik? Dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulina Re: Ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 00:19
      Białko pewnie jest zle ubitę.Powinno być sztywne.
      • Gość: monia Re: Ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:22
        Hm... Dzięki za odpowiedź. Białka zawsze starannie ubijam i naprawde są sztywne
        i nie wypadają po odwróceniu naczynia. Więc to chyba nie jest to ta przyczyna.
        • e_katt serniki 14.07.05, 11:46
          mają w ogóle to do siebie, że raczej zawsze i tak ciut siadają po upieczeniu
          (zapadają się zwł. pośrodku)

ale można sobie z tym trochę poradzić: po włożeniu ciasta do formy, łyżką
          zgarnąć do środka masę (od brzegów formy), tak żeby niewielki 'kopczyk' na
          środku sie utworzył - taki naddatek, na wypadek opadającego środka (po
          upieczeniu poziom sie wyrówna)

po upieczeniu, zwł. jeżeli mowa o sernikach bez spodu, zawsze można ciasto
          przewrócić do góry spodem - nierówności się przypłaszczą (potem można oblać
          stopioną, czekoladą, ja używam albo białej albo gorzkiej)

inna metoda - jeżeli sernik jest na spodzie - nie przeracać go, ale odkroic
          wystające ranty, wierzch ozdobic (zamiast czekolady może pójść jakaś fajna
          konfitura - malinowa jest swietna z sernikiem, imho)

a tak poza tym, osobiście wolę 'serniki z zapadnią' od tych całkiem płaskich;-))
          • Gość: monia Re: serniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 19:51
            Dzięki za odpwiedź. A co z innymi ciastami, które też mimo upieczenia "siadają"?
            • Gość: monia Re: serniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:16
              Czy nikt wiecej nie pomoze mi w sprawie "opadania" ciast?:(
          • Gość: kasia Re: serniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:33
            tak zrobiłam - i wkońcu wysżło ! Dzięki!
    • bobralus Re: Ciasta 31.07.16, 13:24
      Serniki zawsze opadną, jeśli a) zbyt napowietrza sie masę, b) piekarnik bedzie zbyt rozgrzany. Przepis na prosty hak blat sernik, to użycie składników w temp. pokojowej, utarcie ich tylko tyle, ile to konieczne i dodawanie całych jaj bez ubijania białek (pecherzyki powietrza sie rozszerzają w gorącym piekarniku, by potem sie zapaść). Ja ścinam swój sernik w 150 stopniach przez około godzinę, porem studzę w wyłączonym piekarniku. Wtedy jednak wychodzi sernik ciężki, zbity i mazisty. Te bardziej polskie, puszyste serniki chyba zawsze musza opaść, ale żeby to zminimalizować warto piec w niższej temp. i kąpieli wodnej wtedy ubita masa nie bedzie tak szaleć.
      • kosmotynka Re: Ciasta 08.08.16, 10:11
        A macie sprawdzony przepis na ciasto kruche? Ostatnio ciągle wychodzi mi w nim zakalec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka