Gość: monia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 23:42 Pewnie to głupie pytanie, ale dlaczego niektóre ciasta np. sernik opadają (oczywiście wyglądają na upieczone, nawet po sprawdzeniu patyczkiem)gdy wylącza sie piekarnik? Dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paulina Re: Ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 00:19 Białko pewnie jest zle ubitę.Powinno być sztywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:22 Hm... Dzięki za odpowiedź. Białka zawsze starannie ubijam i naprawde są sztywne i nie wypadają po odwróceniu naczynia. Więc to chyba nie jest to ta przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt serniki 14.07.05, 11:46 mają w ogóle to do siebie, że raczej zawsze i tak ciut siadają po upieczeniu (zapadają się zwł. pośrodku) ale można sobie z tym trochę poradzić: po włożeniu ciasta do formy, łyżką zgarnąć do środka masę (od brzegów formy), tak żeby niewielki 'kopczyk' na środku sie utworzył - taki naddatek, na wypadek opadającego środka (po upieczeniu poziom sie wyrówna) po upieczeniu, zwł. jeżeli mowa o sernikach bez spodu, zawsze można ciasto przewrócić do góry spodem - nierówności się przypłaszczą (potem można oblać stopioną, czekoladą, ja używam albo białej albo gorzkiej) inna metoda - jeżeli sernik jest na spodzie - nie przeracać go, ale odkroic wystające ranty, wierzch ozdobic (zamiast czekolady może pójść jakaś fajna konfitura - malinowa jest swietna z sernikiem, imho) a tak poza tym, osobiście wolę 'serniki z zapadnią' od tych całkiem płaskich;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: serniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 19:51 Dzięki za odpwiedź. A co z innymi ciastami, które też mimo upieczenia "siadają"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: serniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:16 Czy nikt wiecej nie pomoze mi w sprawie "opadania" ciast?:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: serniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:33 tak zrobiłam - i wkońcu wysżło ! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Ciasta 31.07.16, 13:24 Serniki zawsze opadną, jeśli a) zbyt napowietrza sie masę, b) piekarnik bedzie zbyt rozgrzany. Przepis na prosty hak blat sernik, to użycie składników w temp. pokojowej, utarcie ich tylko tyle, ile to konieczne i dodawanie całych jaj bez ubijania białek (pecherzyki powietrza sie rozszerzają w gorącym piekarniku, by potem sie zapaść). Ja ścinam swój sernik w 150 stopniach przez około godzinę, porem studzę w wyłączonym piekarniku. Wtedy jednak wychodzi sernik ciężki, zbity i mazisty. Te bardziej polskie, puszyste serniki chyba zawsze musza opaść, ale żeby to zminimalizować warto piec w niższej temp. i kąpieli wodnej wtedy ubita masa nie bedzie tak szaleć. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmotynka Re: Ciasta 08.08.16, 10:11 A macie sprawdzony przepis na ciasto kruche? Ostatnio ciągle wychodzi mi w nim zakalec. Odpowiedz Link Zgłoś