Dodaj do ulubionych

ogórki czosnkowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:46
Czy ktos robil ogórki czosnkowe? Mam przepis, ale nie trzyma sie ladu.
Pomózcie
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 16:25
      nie robiłam, ale dawaj ten przepis. Moja mama będzie zachwycona
      • Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 16:51
        Ogórki czosnkowe
        2,5 kg ogórków
        4 łyżki soli
        zasypać i zostawić na 6 godzin
        Następnie odcedzić ogórki, dodać główkę czosnku wyciśniętego przez praskę, a
        także 4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Zagotować:
        1 i 1/2 szklanki octu
        60 dag cukru
        8 łyżek oleju
        Gorącą zalewą zalać ogórki i zostawić na 12 godzin w misce
        Następnie luzno układać w słoiku , zalać zalewą, nie pasteryzować

• karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 17:06
          to solenie jakieś dziwne, ciekawam co sie dzieje z tymi ogórkami po tych 6
          godzinach
          a po ajkim czasie od zlania można już jeść te ogórki?
          • Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:16
            Nie wiem kiedy mozna jesc, ale chyba po kilku dniach. Ja posolilam te ogorki i
            zalalam 5 szklankami wody, potem odlalam, a do zalewy tez dodalam wody, bo
            jakos tak malo bylo. Pachna extra, mysle, ze moga niezle smakowac, no ale
            zobaczymy (nigdy takich nie jadlam, dostalam przepis i postanowilam sprawdzic.
            • karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 18:27
              daj znać jak już spróbujesz. U mnie na dzialce jeszcze ogórki nie rosną, ale
              jak urosną to też zechcę spróbować
        • Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 18:28
          Ja robiłam z prawie identycznego przepisu (było tylko duzo więcej czosnku 3
          głowki i nie wycisniety a pokrojony ) rok temu - ogoreczki wyszły
          REWELACYJNE!!! Nie wiem czy to zasługa tego solenia i odcedzania ale zaskoczyły
          mnie, bardzo pozytywnie, swoją jędrnością i twardością - obawiałam się że będa
          miękkie a tu po prostu coś przepysznego. POLECAM naprawdę gorąco. ( No może
          niekoniecznie osobom nie lubiącym czosnku i sporej ilości octu - ale o gustach
          się nie dyskutuje) :)
          • Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:57
            a dodawales do zalwey wody, czy tylko ocet i cukier?
            • karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 19:02
              i do soli dodawałaś wody?
              • Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 19:14
                Dodalam, ale nie wiem czy dobrze zrobilam, zobaczymy.
                Najlepiej niech Vectra nam powie krok po kroku jak to sie robi.
                Z mojego przepisu wyszlo 5 litrowych sloikow.
                • karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 19:22
                  Właściwie t pytanie kierowałam do Vectry, bo pisałaś już wcześniej, że
                  dolewałaś. I chyba też będę robić z większej ilości poszatkowanego czosnku, bo
                  wyciśnięty jest trochę za ostry i pewnei potem pływa taka pciajaja między
                  ogórkami
                  • Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 20:19
                    znalazłam przepis z którego robiłam ogórki, jest na Czarnej Oliwce na O2, m.in.
                    tu: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1479 - oraz na forum w
                    temacie "przetwory" też się te ogórki pojawiały wraz z wyjaśnieniem wszystkich
                    wątpliwości. Robiłam je dwa razy, za drugim razem dodałam do octu troche tej
                    wody odsączonej z ogórków i mniej oleju - takie mi bardziej smakowały:)
                    Pozdrawiam:)
                    • Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 20:26
                      No i odpowiem sama sobie bo za szybko kliknelam...
                      W przepisie z którego korzystałam ogórki zalewa się octem i olejem z
                      przyprawami już w słoikach, wystarczy zakręcić i po wszystkim. Ogórki zasypane
                      solą zostawiłam na całą noc... więcej grzechów w tej chwili nie pamiętam :)
                      • Gość: Gośka Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:50
                        a ogorki mają być całe czy krojone?
                        • Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 23:19
                          Pokrojone w dosc grube plastry
        • ba_nita Re: I co jest nie tak w tym przepisie? 02.08.05, 12:51
          Ogórki na pikle zostawia się w soli nawet na 24 godziny.
    • jowas Re: ogórki czosnkowe 02.08.05, 09:37
      Ogórki wyszly dobre, tylko moim zdaniem troche za ostre przez ten pieprz
      cayenne, nastepnym razem dam mniej.
    • Gość: mirabellka Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 09:57
      Ja robiłam ogórki wg tego przepisu. Nazywały się Ogórki po meksykańsku:), ale
      przepis ten sam. Ogórki kroi się wzdłuż i polecam ten sposób, bo bardzo fajnie
      potem wyglądają. Ogórki w zasadzie można już konsumować po tych 12 godzinach w
      zalewie. Przepis jest prosty, tylko czynności rozłożone w czasie.
    • jotcha trochę inaczej.. 02.08.05, 12:46
      W oryginale to się sałatka szwedzka nazywało, ale z dużą ilośćią czosnku ogórki
      czosnkowe na pewno będą :))
      Przepis znaleziony dawno temu na necie:
      4 kg ogorkow pokroić w grubsze plastry
      dodać:
      1 szklankę cukru
      1 szklankę oleju
      garść soli
      łyżkę gorczycy
      2 łyżki posiekanego kopru
      5 ząbków czosnku
      kilka ziarenek pieprzu
      wymieszać, odstawić na 2 godziny,
      dodać 1 szklankę octu (daję 10%), wkładać do słoików i gotować kilkanaście minut

tyle przepis:
      oprócz tego do każdego słoika wrzucam dodatkowo czosnek, pieprz i gorczycę
      wychodzi ok. 10 słoików 400 gr, nie wiem czemu, ale to zależy od ogórków..

robię już od paru lat i są bardzo smaczne (oczywiście jeśli ktoś lubi octową
      zalewę)

właśnie wczoraj zrobiłam i postaram się wrzucić zdjęcia do galerii :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka