Gość: Edyta IP: *.nowiny.net 15.07.05, 23:09 nie chce mi się robić jutro ciasta, więc postanowiłam dla mojej rodzinki zrobić jakieś pyszniutkie ciasteczka, macie jakieś pomysły? Proszę o sprawdzone przez Was przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: tanie, proste ciasteczka 16.07.05, 09:52 Bylo tego sporo. Z uwagi na pore weekendowo-wakacyjna radze skorzystac z wyszukiwarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reala Re: tanie, proste ciasteczka IP: 194.146.128.* 16.07.05, 14:05 Proponuję takie: Składniki: - 4 szklanki mąki - 1 szklanki cukru - 10 dag masła - 2 jaja - 4 łyżki śmietany - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego - tłuszcz do wysmarowania blachy Jaja utrzyj z masłem i cukrem, dodając do pulchnej już masy proszek do pieczenia, śmietanę, aromat i połącz to z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto ,zawiń je w folie i na 0,5-1 godz.odłóż do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Foremką wytnij okrągłe ciasteczka. Posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką wody lub mleka i posyp cukrem kryształem wymieszanym np. z sezamem (lub posiekanymi orzechami, migdałami, makiem albo po upieczeniu posmaruj je jakąś polewa np. czekoladową).Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz je w średnio gorącym piekarniku (160-170°C) około 15 minut. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: tanie, proste ciasteczka 16.07.05, 16:29 Najprostsze i przepyszne 2,5 szklanki mąki kostka margaryny pół szklanki piwa marmolada (nie dżemy czy konfitury bo wypływają) Zagnieść ciasto, schłodzić, wałkować dość cienko (na grubość jakichś 3 mm), kroić w kwadraty, nałożyć marmoladę i zawinąć na siebie dwa przeciwległe rogi, w takie pół koperty. Piec na złoty kolor w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś