Dodaj do ulubionych

tarta - do specjalistow:)

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.05, 12:25
Mam forme 30cm na tarte. Czy przepis na ciasto z 200 g maki wystarczy na taka
forme? I jeszcze jedno: chce zrobic tarte z wisniami. Z czego zrobic do niego
mase? Czy mozna dodac tez banany? Co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: bbbb Re: tarta - do specjalistow:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:04
      ja specjalistką od tart nie jestem, ale mogę ci odpowiedzieć na wtoje pytanie
      skoro jak dotąd nit tego nie zrobił :). Wiec z ciastem to powien tak, ja piekłam
      tarte w tortownicy o śr.28cm i musiałam zrobić z ok 300g mąki ciasto (może
      trochę mniej 270-280 to było) (krawedzie rocbiłam do 1/3wys.formy) tylko że
      tOrtownica ma inny kształt więc na tArtownicę może starczy. masę mozna zrobić ze
      śmietany 18% gęstej (lub z jogurtu naturalnego - wersja light) dodaje się do
      niej trochę zwykłej mąki (mało ale dokłanie ile to nie mam pojęcia chyba z
      łyżkę, można w ogóle nie dodawać) cukru i cukru waniliowego, jajo lub 2 i jakieś
      dodatki bakalie czy orzeszki to zależy czy będzie pasowało do innych składników
      tarty. ja osobiście moją tarte z jabłkami (jedyną jaką robiłam) zalałam samym
      jogurtem z cukrem i nic nie pływało po upieczeniu, ale moze dlatego że w
      jabłkach są pektyny czy coś tam. wiec chyba lepiej sie pofatygować z mąką czy
      tam jajkiem bo nigdy nic nie wiadomo :). A wisienki+banany jak na mój gust pycha :D
      • Gość: bbbb Re: tarta - do specjalistow:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:29
        a i lepiej podpiecz sobie ciacho zanim nałożysz wiśnie, banany i masę, żeby
        kapcia nie było
        • donkej Re: tarta - do specjalistow:) 20.07.05, 18:09
          A przed popieczeniem najepiej przykryć "wyklejoną" ciastem blachę papierem do
          pieczenia i nasypać na to grochu lub fasoli (tak). Żeby nie spuchło - potem się
          ten wierzch wyrzuca:-)
          Do wiśni i bananków to chyba czekolada - sos czekoladowy np. - pasuje...
          • Gość: bbbb Re: tarta - do specjalistow:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:52
            no co ty, tego jeszcze nie znałam, muszę koniecznie zapisać twoją radę ;)
            • Gość: sisi Re: tarta - do specjalistow:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.05, 21:36
              No wiec moja tarta juz gotowa i smakuje przepysznie:) Ciasto zrobilam wg
              jednego z forumowskich przepisow (kruche z twarogiem - bardzo dobre).
              Zapiekalam z fasola (kiedys widzialam to w TV:) Na to polozylam gesty budyn
              waniliowy oraz banany, wisnie i troche jagod. Przykrylam pianka (z tego samego
              przepisu). Smakuje naprawde wysmienicie i zostanie jednym z moich popisowych
              ciast:) Dziekuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam.
              • donkej Re: tarta - do specjalistow:) 20.07.05, 23:58
                gratulacje!
              • Gość: ela Re: tarta - do specjalistow:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:52
                congratulations!
          • Gość: ebay Re: tarta - do specjalistow:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:48
            też spróbuję
    • magda.mart Re: tarta - do specjalistow:) 05.08.05, 00:37
      Czy moglabys podac dokladniejszy przepis na to ciasto z twarogiem do
      tarty?Narobilas mi smaku:-)
      Dziekuje z gory.
      • e_katt Magdo, jeśli o cieście z twarogiem mowa 05.08.05, 07:30
        to pewnie o ten przepis chodzi

przeczytaj dokładnie cały wątek - dla niektórych ciasta z podanych proporcji na
        formę śr. 25-28 cm jest ciut za dużo
        • magda.mart Re: Magdo, jeśli o cieście z twarogiem mowa 05.08.05, 12:06
          Dzięki wielkie:-)
        • kwik Re: Magdo, jeśli o cieście z twarogiem mowa 05.08.05, 12:15
          robilam z tego przepisu. jak dla mnie to jest na 1,5 do 2 mniejszych w
          porywach :)

ps. ten spod sprawdza sie takze przy tartach na slono (no, cukru nieco mniej :)
          • magda.mart Re: Magdo, jeśli o cieście z twarogiem mowa 05.08.05, 22:43
            Naprawde wam bardzo dziekuje, zdjecia sa smakowite. Fajnie, ze nadaje sie tez to
            ciasto do nieslodkich tart, bo takie lubie najbardziej, np porowa.
        • Gość: fifi Re: Magdo, jeśli o cieście z twarogiem mowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:47
          dzięki waszym forumowym radom chyba polubię pieczenie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka