aagnes 13.08.02, 16:33 Czy ktos posiada przepis na tzw "kryzysowa czekolade"? Pamietam jakie skladniki sa potrzebne, ale nie za bardzo pamietam proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bin2 Re: Kryzysowa czekolada IP: *.uz.zgora.pl 16.08.02, 21:56 nie ręcze za swoją pamięć, bo ostani raz robiłam taką czekoladę 0k. 16 lat temu, ale to chba było tak: 2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny w stylu Palma, trochę wody jakiś zapach albo cukier waniliowy i całe opakowanie mleka w proszku, chyba pół kilo. Może zrobisz i dasz znać jak wyszło? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Kryzysowa czekolada 19.08.02, 15:33 Witam Dzieki za odpowiedzi, prawde mowiac nie spodziewalam sie, ze ktos jeszcze pamieta takie wynalazki. Ja zrobilam w koncu tak: 1,5 szklanki cukru, kostka masla (chyba jednak troche za tluste i raczej polecam margaryne)rozpuscilam w garze, dodalam ok. 6 lyzek kakao i 3 szklanki mleka w proszku (stopniowo), w pewnym momencie zaczyna sie b. ciezko mieszac, wiec dolalam zwyklego mleka. Wyszlo cudownie, ja wiem, ze to tluste, kaloryczne itd, ale niech ktos powie, ze niedobre... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin2 Re: Kryzysowa czekolada IP: *.uz.zgora.pl 17.08.02, 12:09 No i oczywiście kakao - chyba 6 łyżek stołowych z czubkiem Odpowiedz Link Zgłoś
ithilhin Re: Kryzysowa czekolada 17.08.02, 22:24 ja robię tak: w pół szklanki mleka (lub wody) rozpuszczam na ogniu 2 szklanki cukru i jak juz sie gotuje dodaję 4 (lub 6) łyżek kakao i gotuje jeszcze kilka minut (ciągle mieszam). można dodac zapach waniliowy. potem odstawiam do przestygnięcia. rozpuszczam 3/4 margaryny (czasami całą) i na koniec dodaję całą paczkę mleka w proszku (czasami potrzeba mniej). od ilości mleka zależy chyba gęstość czekolady. wymieszać, wylać na najlepiej duży, płaski talerz i czekać. garnek i łyżkę można wylizać. :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś