parasolka 13.08.02, 21:10 CZY ma ktos jakis sprawdzony przepis na tort orzechowy z kremem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marbor1 Re: TORT ORZECHOWY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 22:00 parasolka napisała: > CZY ma ktos jakis sprawdzony przepis na tort orzechowy z kremem? Witam Podam Ci dwa przepisy na tort orzechowy, oba sprawdzone przeze mnie. 1. ciasto: 25 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag [3 łyżki] cukru, 4 białka, tłuszcz i tarta bułka do formy. masa: 25 dag masła, 20 dag [1 szklanka] cukru pudru, 1,5 łyżki stołowej kawy neski, 4 żółtka, 1-2 łyzeczek cukru wanilinowego, do dekoracji: polówki orzechów włoskich lub tarta czekolada. Orzechy zetrzeć w maszynce do orzechów. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i ubijać dalej. Pianę delikatnie połączyć z orzechami. Ciasto podzielić na dwie równe części. Upiec oddzielnie dwa krążki w umiarkowanie gorącym piekarniku. Przygotować masę: utrzeć masło z przesianym cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kawą. Na koniec dodać żółtka [po jednym]. Masę dokładnie wymieszać. Przełożyć nią krążki ciasta. Warstwę masy ułożyć na wierzchu. Tort udekorować orzechami lub posypać tartą czekoladą. 2. Ciasto: 8 szt. jaj, 25 dag cukru, 30 dag orzechów włoskich lub laskowych, 10 dag bułki tartej, tłuszcz do samrowania tortownicy [ok.2 dag], sok z 1 cytryny. Krem orzechowy: 20 dag orzechów włoskich, 20 dag cukru pudru, 1/2 paczki masła, 2 żółtka, 3 krople olejku migdałowego. Przygotować ciasto: orzechy zetrzeć na maszynce do orzechów. Zółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać białka ubite na sztywną pianę,sok z cytryny, rozdrobnione orzechy, bułkę tartą. Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem. Piec w temp. 190 st.C około 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki. Przygotować krem:Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać stopniowo żółtka, starte orzechy, olejek migdałowy, wymiesać. Przełożyć masą krążki tortu, wierzch posmarować kremem i udekorować połówkami orzechów. Pierwszy przepis jest mniej pracochłonny. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
parasolka Re: TORT ORZECHOWY 13.08.02, 22:45 dzieki ! ide robic ! jak zrobie napisze co wyszlo! Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: TORT ORZECHOWY 13.08.02, 23:24 Gość portalu: Marbor1 napisał(a): > Witam > Podam Ci dwa przepisy na tort orzechowy, oba sprawdzone przeze mnie. > 1. ciasto: 25 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag [3 łyżki] cukru, > 4 białka,tłuszcz i tarta bułka do formy. Ja robię z nieco większej ilości orzechów. Cukier ma być puder. Natomiast masa MUSI być kawowa!!! Nie z jakiejś neski, tylko z naparu, mocnego, aromatycznego, można dać trochę fusów, żeby było mocniejsze i trochę skrzypiało. No i koniecznie 3 łyżeczki alkoholu - rum, brandy itp. do masy plus skropienie nim krążków ciasta. Tort orzechowy z masą kawową jest jedyny, niepowtarzalny ( u mnie wigilijny) i w ogóle... No właśnie, co do krążków ciasta. Piszesz: > Ciasto podzielić > na dwie równe części. Upiec oddzielnie dwa krążki w umiarkowanie gorącym > piekarniku. > nią krążki ciasta. Ja piekę całość w jednej tortownicy i potem przekrajam nożem, a właściwie nożami na 3 części. Może to trochę mniej wygodne, ale lepszy jest tort wielowarstwowy, poza tym góra schnie i przypieka się, a ciasto musi być lekko wilgotne i soczyste. To się zgadza: > Warstwę masy ułożyć na wierzchu. > Tort udekorować orzechami lub posypać tartą czekoladą. Moja dekoracja nie ma sobie równych - rodzina nie wierzy, że robię tort sama. Co roku fotografuję go z dumy. Na środku kółko z migdałów, wokoło połówki orzechów na przemian w "kupkami" nutelli lub gotowymi dekoracjami od Lindta, po bokach tarte orzechy lub chrupki orzechowe (crips)... Ach, ależ mi ślinka cieknie!!!! MNIAM! Odpowiedz Link Zgłoś