Dodaj do ulubionych

Przepis na niskokaloryczny deser

29.07.05, 18:39
Uwielbiam słodycze, ale co za dużo to niezdrowo i brzuch rośnie. Znacie jakieś fajne przepisy na niskokaloryczne desery? Najlepiej wypieki lub coś z czekoladą.

Ja mogę zaproponować najprostsze ciasto na świecie:
Szkalnka mąki, szklanka cukru, 3 jaja, czubata łyżeczka proszku do pieczenia - wszystko zmieszać i zalać tym owoce (np. jabłka, gruszki, śliwki itp). Owoców powinna być prawie cała tortownica. Ciasto wleje się między nie a potem urośnie. W rezultacie otrzymamy bardzo smaczne ciasto z owocami, a może raczej owoce w cieście. Przygotowuje się migiem, kalorii ma mało (bo zero tłuszczu). Co prawda nie liczyłem dokładnie, ale szacuję na nie więcej niż 150kcal na 100g gotowego ciasta, a może jeszcze mniej - wszak to głównie owoce! Je sie też szybko. Za szybko :)
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re:Zastanów się. 29.07.05, 18:46
      Niskokaloryczny wypiek (węglowodany) lub coś z czekoladą (najbardziej
      kaloryczny produkt spożywczy). Nie ma nic z niczego. Twój placek zaś ma około
      300 kalorii i to jedna porcja.
      • 0golone_jajka Re:Zastanów się. 29.07.05, 19:06
        > Niskokaloryczny wypiek (węglowodany) lub coś z czekoladą (najbardziej
        > kaloryczny produkt spożywczy)

Zdaję sobie z tego sprawę. Ale są wypieki czy desery które mają 500-600 kcal/100g a są i takie które mają ich poniżej 200.

> Twój placek zaś ma około 300 kalorii i to jedna porcja.

Za kilka tygodni zrobię go ponownie i dokładnie wszystko zważę i wyliczę. Może troche zbyt optymistycznie to oszacowałem, ale 300 kcal to gruba przesada.
        • ba_nita Re:Zastanów się. 29.07.05, 19:30
          Wartość kaloryczna [kcal] i zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów [g]
          dotyczy 100 [g] lub 100 [ml] części jadalnych produktu.

Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcz [g] Węglowodany[g]

Mąka pszenna 550 348 9,4 1,6 74,1
          (1 szkl. 100 g)
          Cukier 399 0 0 99,8
          (1 szkl. 250 g)

Jajo kurze, całe x 3 450 37,5 32,1 3

bez owoców oczywiście.

• 0golone_jajka Re:Zastanów się. 29.07.05, 21:18
            Moje szklanki są nieco inne, poza tym w Twoich obliczeniach jest chyba błąd.

Cukier: 220g
            Mąka: 125 g
            A jajo ma ok. 80 kcal więc 3 mają 240

Do tego kilo jabłek razy 36 kcal

Razem około 1900 kcal na 1500 g masy surowego ciasta. Daje to ok 125 kcal na 100g. Pytanie ile wody odparuje z ciasta w procesie pieczenia? Nie bardzo mam pojęcie, ale nie uwierzę że wypiek traci blisko KILOGRAM WODY (wtedy kaloryczność wypieku przekroczy 300 kcal/100g).
            Cały sekret tego ciasta polega na tym, że w 2/3 składa się ono ze stosunkowo niskokalorycznych jabłek.

No chyba, że ja się gdzieś kropnąłem w obliczeniach
            • 0golone_jajka sekret ciąg dalszy 29.07.05, 21:20
              no i oczywiście gwóźdź programu to brak wysokokalorycznego tłuszczu!
    • Gość: agata Re: Przepis na niskokaloryczny deser IP: *.toya.net.pl 29.07.05, 20:00
      Niestety bez czekolady i na zimno.
      Rozpuszczasz galaretkę w małej ilości wody, odstawiasz do ostygnięcia. Ubijasz
      śmietanę 30% z cukrem (mała butelka). Na dno małej tortownicy kładziesz
      biszkopty, niewiele, tylko żeby zakryły dno. Gdy galaretka zaczyna się ścinać,
      mieszasz ją ze śmietaną. Do tortownicy, na biszkopty wsypujesz jakieś miękkie
      owoce (najlepiej maliny, tak by wypełniły prawie cała tortownicę). Zalewasz
      śmietaną i na godzinę do lodówki.
      • karmilla Re: Przepis na niskokaloryczny deser 01.08.05, 12:38
        chudsze chyba będzie miksowanie jogurtu z galaretką i smakowo całkiem niezłe
        nie wiem ile kalorii mają słynne swojego czasu na tym forum ciasteczka
        ziarenkowe ale przynajmniej są zdrowe i sycące:
        2 szkl. płatków owsianych (albo 1,5 szkl. płatków i 0.5 szkl. otrębów (otrąb?)
        pszennych)
        0,5 szkl. mąki
        1 jajo (opcjonalnie)
        1/2 szkl. cukru (najlepiej brązoweg0)
        1/2 szkl. roztopionego masła (może i chudziej będzie z margaryną ale ja nie
        lubię)
        1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
        dowolna ilość ziaren i/albo orzechów, wiórków kokosowych etc
        może być cynamon i cukier waniliowy do smaku
        wymieszać suche składniki, dodać do nich jajko, masło, śmietanę (jak się nie
        chce skleić to ew. wodę lub mleko, dopóki się nie utworzy gęsta breja,
        rozprowadzić ja cienko na blasze, piec w 180 st/. na złoty kolor, od razu po
        upieczeniu pociąć na ciastka. Sycące, więc mało wchodzi na raz. Bardzo smaczne
        i w dodatku można robić inne za każdym razem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka