GoĹÄ: Mary IP: *.pomorzany.v.pl 29.07.05, 19:12 Czy tak zwyczajnie można upiec ciasto ze śliwkami? (mam całe mnóstwo śliwek ) nie wyjdzie jakaś niespodziewajka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0golone_jajka Re: ze śliwkami ... 29.07.05, 19:23 Zależy jakie ciasto. Jest mnóstwo przepisów na ciasta ze śliwkami. Tylko musisz zwrócić uwagę czy śliwki nie są zbyt wodniste, bo się z ciasta może błotko zrobić i nigdy się nie upiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mary Re: ze śliwkami ... IP: *.pomorzany.v.pl 29.07.05, 19:27 zapomniałam dodać (sorry) że jestem ostatnio fanką ciasta drożdzowego. O drodżdzowe mi chodzi - samo sie udaje :) ale śliwek boje się dodać... są bo ja wiem normalne i czy tak gęsto można ? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: ze śliwkami ... 30.07.05, 01:12 Im gęściej tym lepiej. Ciasto rośnie i jak ułożysz śliwki rzadko, to potem ciasto będzie suche. Poza tym ciasto nie powinno być za wysokie, bo znów będzie suche. Ew. można spróbować wcisnąć śliwki w środek. Niestety zawsze robię na oko i raz wychodzi lepiej raz gorzej. Nie znam idealnych proporcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia214 Re: ze śliwkami ... 30.07.05, 13:16 Drożdżówka ze śliwkami pychota tylko kładź te sliwki przed włożeniem ciasta do piekarnika.Pokrój je w mniejsze cząstki i kładź na ciasto od strony skórki a dogóry miąszem, unikniesz wyciekania soku podczas pieczenia do ciasta _____________ Pa pozdrowienia i miłego pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś