Dodaj do ulubionych

Dania na parze - POMOCY!!!!

IP: 82.139.8.* 03.08.05, 23:48
Witam,
muszę schudnąć i to sporo - ze względów zdrowotnych. Zaczynam pozbywać sie
27kg nadwagi. Kupiłam juz garnek do gotowania na parze. Nie znam takiego
jedzenia. Czy możecie mi podpowiedzieć jakieś smaczne przepisy? Czy
przyprawiać, by dało to się zjeść?
Mam prośbę - proszę w tytule zaznaczać czego dotyczą - wtedy będzie mozna
łatwiej korzystać.
Z góry dziękuję za pomoc (i trzymajcie kciuki )
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Dania na parze - POMOCY!!!! 04.08.05, 01:23
      Wpisz w wyszukiwarce forumowej w "w temacie" NA PARZE - 124 posty na ten temat.
      Znajdziesz tam dużo dobrych rad. Powodzenia w trudnym dziele zrzucania pulchnosci.
      • krysiaa7 Re: Dania na parze - POMOCY!!!! 08.08.05, 00:02
        Dziekuje
    • poziomka76 Re: Dania na parze - POMOCY!!!! 04.08.05, 09:15
      Podobno na parze można ugotować (prawie) wszystko :) Ja ograniczam się na razie
      do przyrządzania w ten sposób drobiu, ryb i warzyw, bo są najmniej kaloryczne i
      gotowanie ich opanowałam do perfekcji :) Najgorzej było z przyprawami, co i
      ile, żeby nie wyszło jałowe. Ale i to pokonałam :) A zatem z drobiu polecam
      pierś. Kroję ją na plastry (tak jak do smażenia), solę i przyprawiam ziołami do
      drobiu albo nacieram czosnkiem utartym z solą, generalnie przyprawy wg.
      uznania. Zostawiam te plastry na 0,5 godz. aby się "przegryzyły" z przyprawę i
      dopiero potem układam w garnku. Gotuję ok. 15 min. Rybę (np. pstrąga w całości,
      dzwonka łososia) nacieram obficie solą i po odczekaniu 0,5 godz. gotuję (ok. 30
      min). W przypadku ryb zamiast wody wlewam do pojemniczka bardzo esencjonalny
      wywar (z kostki). Z warzyw gotuję najczęściej paprykę czerwoną (paseczki) z
      pieczarkami (ćwiartki lub ósemki jeśli są większe), brokuły i kalafiora (same
      różyczki), marchewkę (słupki lub w całości), kolby kukurydzy, fasolkę
      szparagową, itd., itp. Warzywa solę podczas gotowania, jak już troszkę zmiękną.
      To wszystko :) Pozdrawiam
    • alchemilla Re: Dania na parze - POMOCY!!!! 08.08.05, 00:11
      Pierś kurczaka, marchewka w plasterkach, przekrojone ząbki czosnku, małe
      cebulki lub większe pokrojone w ćwiartki (fajnie wychodzi szalotka, jest
      słodka), groszek, do tego sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, odrobina oliwy i
      wszystko zawinięte w pergamin. Jakieś 30 min. Niestety umiem tylko to i już mi
      się znudziło, ale jest pyszne.
    • ampolion Re: Dania na parze - POMOCY!!!! 08.08.05, 00:54
      sixsicup.notlong.com
      • Gość: Aga Re: Dania na parze - POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 15:11
        Mam raczej pytanie. Czy gotujecie na parze używając zwykłego garnka czy
        parowaru ? Mam parowar i w instrukcji jest napisane, żeby potraw nie solić
        tudzież nie używać przypraw. Czy używanie soli skraca "żywot" parowara ? O co
        chodzi ?
        • ba_nita Re: Dania na parze - POMOCY!!!! 08.08.05, 15:17
          Po prostu tak jest bardziej dietetycznie. Mam parowar Browna jakieś 7 lat i
          używanie przypraw mu nie szkodzi, za to woda tak i od czasu do czasu trzeba go
          odkamieniać, do czego wykorzystuję wodę z octem. Mało tego nie raz go już
          rozkręcałem, żeby usunąć kamień spod uszczelki na grzałce i nadal ma się
          dobrze. Te zalecenia dotyczące przypraw mnie nie przekonują, podobnie jak przy
          garnkach Zeptera, bo w końcu to one robią smak potrawy a nie ilość mięsa w
          mięsie, czy skrobi w ziemniaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka