Gość: Anna Maria IP: 212.122.214.* 05.08.05, 20:41 j.w Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Jak długo może stać Tiramisu w lodówce? 05.08.05, 21:00 Najlepsze jest nastepnego dnia. Nie trzymam nigdy dlugo, wiec trudno mi powiedziec. Sa tam surowe jajka; po co ryzykowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Maria Re: Jak długo może stać Tiramisu w lodówce? IP: 212.122.214.* 05.08.05, 21:05 Dzięki bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Jak długo może stać Tiramisu w lodówce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:22 Haj, Anna Maria, a masz jakis przepis na tiramisu, który się udaje ? Bo mi jeszcze nigdy nie wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Maria Re: Jak długo może stać Tiramisu w lodówce? IP: 212.122.214.* 05.08.05, 22:45 Dziś robiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjne! Mmm cudo. To przepis z gazety.pl, ale przerobione przeze mnie na jedno opakowanie Mascarpone (250g), bo miałam tylko jedno opakowanie, a w oryginalnym przepisie były dwa opakowania, więc zmniejszyłam wszystko o połowę. Oto mój przepis: Składniki: - 15 dag podłużnych biszkoptów - 1 opakowanie (25 dag) mascarpone - 2 jajka - 2-3 łyżki bardzo drobnego cukru kryształu - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (Jacobs Kronung) - 25 ml alkoholu (likier kawowy) - 1 łyżka ciemnego kakao Potrzebne będą: - mikser elektryczny lub łyżka do ubijania - miseczka na kawę - miska na pianę z białek - miska lub wysoki dwulitrowy garnek na krem - małe sitko - łyżka - porcelanowa bądź szklana prostokątna Sposób przyrządzania: 1. Wsyp do miseczki kawę rozpuszczalną, wlej niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej wody, wymieszaj. Pozostało już tylko wlać alkohol. Efekt jest znakomity. Połącz trunek z kawą i odstaw do ostygnięcia. 2. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp 3/4 przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem. Miksuj, aż składniki się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać pianę. Gdy zesztywnieje, wsyp pozostały cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką. 3. Bierz po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w naparze. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układaj rzędami aż przykryją dno naczynia. Nie przejmuj się 'nieszczelnością' spodu. Szparki wypełnia się kremem, a nie okruchami 4. Wyłóż na ciastka połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu resztą kakao. Gdy deser mocno stężeje, pokrój go na 8-10 kawałków i już na stole nakładaj łopatką. Gdyby nie dał się kroić, nakładaj łyżką. Może nie wygląda to zbyt efektownie, ale na smaku nie traci. Pozdrawiam i życzę pyszności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Jak długo może stać Tiramisu w lodówce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:48 Dzięki. Wydrukowałam sobie, bo mi slinka pociekła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Tiramisu IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.13, 18:28 Ja robię bez jajek. 2 serki mascarpone bita śmietana w proszku 3-4 łyzki cukru pudru śmietanka 30% 4łyżki kawy rozpuszczalenej wrzątek wódka czysta na oko z 2-3 kieliszki okrągłe biszkopty Do garnka wlewam śmietankę , wsypuje bitą śmietane w proszku i miksuje następnie dodaje cukier puder miksuje i dodaje mascarpone ale porcjami co chwilę dodaje i tak jest gotowa masa . Zalewam kawe no nie powiem ile tego wrzątku (odstawiam żeby przestygła ) ale żeby nie była za gorzka ale też żeby było czuć aromat kawy i wlewam wódkę, i maczam biszkopty ale żeby się nie rozpadły i zaklejam dziury dodaje pół masy i następnie robimy ta samą czynność i na samym końcu dodajemy kakao ( przez sitko ) żeby zakryło mase nie żałować kakao ,wstawić najlepiej do lodówki na całą noc. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bkjhg Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.13, 18:59 To nie jest juz tiramisu Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Tiramisu 13.11.13, 19:36 Wlasnie - to jest bardzo smaczna wariacja na temat tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Krem IP: *.free.aero2.net.pl 13.11.13, 22:07 Robisz krem na bazie mascarpone, ale z cala pewnoscia nie tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu 14.11.13, 00:26 Gość portalu: Justyna napisał(a): > Ja robię bez jajek. > > 2 serki mascarpone > bita śmietana w proszku > 3-4 łyzki cukru pudru > śmietanka 30% > 4łyżki kawy rozpuszczalenej > wrzątek > wódka czysta na oko z 2-3 kieliszki > okrągłe biszkopty > brrrrr. Ta śmietana i kawa rozpuszczalna.. > szkoda było wyciągac stary wątek.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rustika Re: Tiramisu IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.17, 20:30 To już nie tiramisu a coś jakby tiramisu Odpowiedz Link Zgłoś