Dodaj do ulubionych

Bakłażany-tym razem przetwory

12.08.05, 14:58
Witam;
jako że piszę pracę magisterską z bakłażanów, mam dostęp do mnóstwa tych
warzyw. Jem je przez 6 dni w tygodniu (minimum :)) ale chciałabym je jakos
zachować na chłodniejsze dni. Widziałam przepis na kiszone, ale jakoś nie do
konca mi pasuje:/ Nie mam pomysłu: mrozić (surowe? pieczone? zblanszowane?)?
coś w słoikach (co?:))?
Znacie jakiś sposób na dłuższe przechowywanie?
pozdrawiam serdecznie
Martva
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re:Aleś trafiła!!!! 12.08.05, 15:15
      Jestem w trakcie robienia pasty z bakłażanów. 5 kg bakłażanów przekrojonych na
      połówki upieczonych w piekarniku i pozbawionych skórki zmieszałem z 1 kg
      papryki równiez upieczonej i oskórowanej, bez nasion. To wszystko zmiksowałem i
      w tej chwili odparowuję w garnku z 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra vergine.
      Nie wiem jeszcze na jakie zdecyduję się przyprawy. Na wstępie sól i pieprz na
      pewno, do tego 2 łyżeczki zmielonej i wysuszonej pepperoni. Zastanawiam się
      jeszcze nad kminkiem. Dojdzie pewnie jeszcze bazylia. Ale czy to definitywny
      zestaw okaże się podczas smakowania.
      • Gość: pyza Re:Aleś trafiła!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.05, 20:28
        przygotowuje baklazany tak jak ba_nita,tyle ze dodaje potem pomidory,czosnek i
        swieze chili,uzywamy to jako dip
        nie dodawac za duzo pomidorow,bo robi sie wodnite,
        pozdrawiam
    • ba_nita Re: Zapomniałbym 12.08.05, 15:24
      W skład jeszcze weszły dwie cebule (na straganie napisali, że "czosnkowe") i 5
      ząbków czosnku marynowanego w oliwie. Potem to dam do małych słoików i
      zapasteryzuję. Myślą, że nie dłużej niż 5 minut pasteryzacji wystarczy.
      • reniferek6 Re: Zapomniałbym 12.08.05, 23:06
        Napiszcie co robicie potem z tą pastą.
        • ba_nita Re: Zapomniałbym 12.08.05, 23:22
          Dodatek do sosu, do pizzy, do mięs wszelakich, doskonałe jako smarowanie do
          pieczywa zwykłego, pitty. Można dodać do jajecznicy. Doskonała przystawka
          zaostrzająca apetyt to na przykład plasterki łososia wędzonego skropionego
          cytryną i zwinięte w rulonik a w środku pasta z bakłażanów. Nie wiem do czego
          jej NIE użyć. Faszerowane jajka, pomidory koktailowe...Można by do rana
          wymieniać.
          • martvica Re: Zapomniałbym 13.08.05, 09:51
            Dziekuję ślicznie, pidea pasty mi się bardzo podoba:) Czekam na dalsze pomysły...
            pozdrawiam serdecznie
            Martva
            • ba_nita Re:Niedawno robiłem 13.08.05, 10:20
              kotlety z bakłażana i kalafiora. Kalafior ugotowany na parze miksujesz,
              bakłażana uprzednio natartego solą i odsączonego z soku, kroisz w bardzo drobną
              kostkę, dodajesz do kalafiora, 1 jajko, bułka tarta do zagęszczenia masy,
              przyprawy: sól, pieprz, sos ostrygowy (w moim przypadku), bazylia, majeranek.
              Wilgotnymi dłońmi formujesz kotlety, obtaczasz w mące pszennej i smazysz na
              złoto na patelni. Podawałem z sałatką pomidorową z cebulą, oliwą, octem
              balsamicznym, solą i pieprzem.
              • martvica Re:Niedawno robiłem 13.08.05, 18:00
                O, kotlety wyglądają fajnie, na pewno wypróbuję... ale ja raz w tygodniu
                przynoszę do domu przynajmniej parę kilo, i zrobiłabym z nich chetnie coś
                bardziej trwałego, na czasy kiedy będę mogła tylko pomarzyć o świeżych ;)
                Pasty ajvaropodobne mi się podobają. Tylko tu pytanie: czy je można normalnie
                pasteryzować, czy trzeba dolewać czegoś kwaśnego? Słyszałam o jadzie
                kiełbasianym w przetworach i się boje na wszelki wypadek :/
                pozdrawiam serdecznie
                Martva
                • ba_nita Re:Pasta oczywiście została zapasteryzowana. 13.08.05, 19:17
                  10 minutMożesz bakłażana zakonserwować w kostkach dokładnie tak jak ogórki,
                  możesz kombinować sałatki z innymi warzywami. W sieci jest mnóstwo przepisów
                  na "kawior z bakłażana", oto jeden z nich:
                  www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=192 - też do pasteryzacji oczywiście.
      • Gość: CZEGIE Re: Zapomniałbym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:24
        CEBULĘ I CZOSNEK PODDUSZASZ NA OLIWIE?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka