annkier 17.08.05, 19:15 Podczas smazenia sliwek na powidła przypaliłam 3 garnki, niestety nie udaje mi sie ich doczyścić, czy jest jakiś sprawdzony sposób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 17.08.05, 19:23 zagotowac duzo soli w malej ilosci wody w przypalonym garnku, zostawic do wystudzenia powinno w ten sposob odmieknac, potem normalnie poszorowac ostra myjka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 17.08.05, 20:07 spróbuj wlać ok.2 cm mleka, dać trochę kefiru(żeby skwaśniało).Gdy już zrobi się zsiadłe, powinno dno być b. miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: soda 17.08.05, 20:19 Wsypac garsc sody, zalac woda, pogotowac i odstawic na godzine lub dwie / zalezy od stopnia przypalenia /. Powinno odejsc bez szorowania. Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 zmywarka 17.08.05, 20:52 Do zmywarki. Odmięknie i można dokończyć gąbką-zmywakiem z jakimś ludwikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
annkier Re: zmywarka juz była 17.08.05, 23:47 zmywarka już była, gotowałam tez garnek z proszkiem do prania i nic nie puściły dzisiaj dwa garnki zagotowałam z soda a trzeci z solą, odstawiłam, zobaczymy jutro czy coś Wasze sposoby pomogą, w każdym razie dziękuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: zmywarka juz była 17.08.05, 23:49 miałam ostatnio straszliwie przypalony garnek (zapomniane morele), poświęciłam kilo soli, pomogło ale gotowałam i studziłam kilka razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jodo Re: zmywarka juz była IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:08 Jest taki środek do czyszczenia przypalonych miejsc Termax się nazywa.POlewasz przypalone zostawiasz na czas podany na opakowaniu i gotowe prawie bez szorowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: zmywarka juz była IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 11:14 wyprobowane, choc nie przeze mnie, a podane przez e_katt: "nasyp soli, wlej wody.wody tak o poziom, dwa więcej niż soli - i wolno gotować (jakby tej wody za dużo wyparowało, to dolać) pomaga, ale czasem trzeba pogotować, odstawić i jeszcze raz gotować" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? IP: 213.17.230.* 18.08.05, 13:54 Jednak soda z małą ilością wody doprowadzona do wrzenia i pogotowana, powinna moim zdaniem (i moim 'smutnym' doświadczeniem) załatwić sprawę całkowicie i znacznie szybciej niż sól. Ważne, że garnek wychodzi z tego bez zadrapań, które stanowią idealne miejsce początku kolejnych przypaleń. Odpowiedz Link Zgłoś
annkier Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 19.08.05, 12:54 nie pomogło:( była soda 1 paczka na 1 garnek, potem sól 1 kg na 3 garnki i nic zdołałam odczyścić częściowo jeden garnek emaliowany,ten na ktorym mi najmniej zalezało, 2 pozostałe ze stali nie puściły, trochę mi ich szkoda bo kupe kasy za nie dałam w duce gdzie mozna dostac w Warszawie ten srodek Termax? w supermarkecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mufka_z_jeza Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 19.08.05, 13:43 Spróbuj octu. Tylko nie gotuj. Zagrzej silnie. Ale śmierdzi jak potępieniec. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 19.08.05, 14:03 Moja mama kiedys znalazla w poradniku domowym rade na przypalone garnki, ktora od tamtej pory skutecznie stosujemy. Zagotuj wode z proszkiem do prania w danym garnku i odstaw na noc, rano znowu zagotu. Odejdzie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 19.08.05, 14:11 Czasem trzeba dluzej pogotowac i na dluzej odstawic. Mnie pomoglo zawsze, a sody wcale nie trzeba tak duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? IP: 213.17.230.* 19.08.05, 14:14 Monia ma rację. Ten proszek działa podobnie jak soda. Faktycznie dawno już nie przypaliłam niczego w tak silnym stopniu i stąd zapomniałam, że po zagotowaniu trzeba poczekać z 8 godzin i chyba gotować jeszcze raz, a wszystko schodzi świetnie. Przypalenie mniejsze złazi po jednokrotnym zagotowaniu, a w przypadku całej grubszej warstwy solidnie przytwierdzonej do dna obowiązuje jeszcze nocne moczenie. Jeśli działania z solą niczego nie pogorszyły, to masz szansę odzyskać garnki, ale nie bierz do ręki ostrych narzędzi! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 19.08.05, 17:22 Nigdy nie nalezy skrobac: w tym miejscu bedzie sie zawsze przypalac. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 19.08.05, 22:32 Też mi się to kiedyś przytrafiło . Ale ja przypaliłam jeden garnek . Z rozpaczy nalałam do niego zimnej wody i wyniosłam na balkon . Wciąż bałam się do niego zajrzeć . Po kilku dniach moczenia , bez żadnych eksperymentów , drapania , przypalone miejsce , dało się spokojnie umyć . A ja odzyskałam garnek . W tym roku smażyłam dżem z truskawek - z cukrem , w stalowym garnku , nawet nie z tych bardzo drogich . Często mieszałam i nie zauważyłam , aby dżem próbował się przypalić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanilia Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:57 A ja mam dla Was dobry pomysł,żeby sie garnki nie przypalały jak robicie np. śliwki.Wstawiam garnek po prostu do piekarnika..super.Sama na to wpadłam jak kilka garnków przypaliłam.Acha-śliwki robię bez odrobiny cukru-po odparowaniu wody są pyszne,słodziutkie same z siebie...truskawki czy inne owoce odcedzam po zagotowaniu,owoce odkładam,odparowuję-czyli gotuję sam sok aż będzie go duuuuuuuużo mniej i dopiero wtedy wrzucam te odcedzone owoce i jeśli trzeba cukier,zawsze z odrobiną soku z cytryny(dla ładniejszego koloru).I wtedy dogotowuję do odpowiedniej konsystencji,wrzucam gorące do słoików i przewracam słoiki "do góry dnem".Koniec.I pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: pomocy- jak doczyscić przypalone garnki? 22.08.05, 21:50 Widzę że rad tu od liku. Jak ktoś jest tu z Wlk Brytanii to może kojarzy program "How Clean is your House?" Tam dwie babki czyszczą obrzydliwie brudne chałupy i mają czasami niezłe porady jak sprzątać i czym. Facio miał ostatnio przypalone garnki więc babka wlała do nich trochę coca coli i postawiła na gaz, coca cola zmiękczyła przypalenia które można było usunąć łatwo szczotką do naczyń. Ja też taki miałam garnek na brzegach przypalony więc zastosowałam się do tej metody i odczyściło się pięknie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś