Dodaj do ulubionych

prosze o litosc:)

26.08.05, 11:14
glupie jak but pytanie, ale jestem juz otepiala umyslowo tak, ze myslenie nie
wychodzi...
co na obiad? na zwykly obiad... mam dosc schabowych, ryba byla wczoraj,
gulasz wczesniej, mielone tez, spagetti tez....
jestem w 9 miesiacu ciazy, boli mnie kregoslup itd... i nie mam sily stac w
garach... moze cos sprytnego i na szybko?
litosci...:)
Obserwuj wątek
    • forgetmenot13 Re: prosze o litosc:) 26.08.05, 11:18
      Ja wczoraj w tempie ekspresowym zrobilam potrawke z z piersi kurczaka w sosie
      pomidorowym. Poza tym ryzowa zapiekanka w kurczakiem i warzywami tez jest oki :)
      • ppolkaa Re: prosze o litosc:) 26.08.05, 11:21
        spróbuj poszukać inspiracji w galerii potraw:-)
    • w.szparag Re: prosze o litosc:) 26.08.05, 11:48
      Moje szybkie danie obiadowe.
      Składniki:
      1 słuszny brokuł, lub paczka mrożonego (lepiej półtora :-) )
      1 paczka makaronu, ja używam Malmy pene (takie ukośne rurki)
      1 główka czosnku
      trochę sera (najlepiej parmezanu)
      oliwa z oliwek lub dobre masło (wolę oliwę)
      sól i zielony pieprz (ale obowiązkowo świeżo zmielony ;-) )

Do wrzątku wrzucam brokuły i gotuję (mrożone do chwili zagotowania się wody
      świeże 3-4 minuty). Wyciągam z wody i odkładam na talerz. Potem gotuję makaron
      (jak mi się bardzo spieszy to w tej samej wodzie co gotowałem brokuły). Na 5
      minut przed ugotowaniem makaronu na głęboką patelnię wlewam oliwę z oliwek i
      podsmażam (raczej szklę) posiekany czosnek. Potem dodaję brokuły i po 2-3
      minutach makaron. Chwilę podsmażam, dodaję sól i pieprz (lubię dużo pieprzu).
      Teraz na talerz i posypuję tartym serem.
      Trwa to góra 30 minut

Pozdrawiam i smacznego
    • Gość: Edyta może pieczarki z grubym makaronem? IP: *.nowiny.net 26.08.05, 12:08
      W brytfance dusimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone pieczarki (ja
      dla 4 osób daję około 70 dag. pieczarek), podlewamy wodą, wszystko dusimy.
      Wody ma być tyle ile chcemy mieć sosu z pieczarkami (ja wlewam 3/4 brytfanki
      wody). Przyprawiamy do smaku - kucharkiem, solą, pieprzem itp. Makaron
      gotujemy w osolonej wodzie (najlepszy jest taki grubszy makaron typu świderki,
      rurki, muszelki itp.) Gdy pieczarki będą już miękkie podprawiamy mąką
      rozmieszną w zimnej wodzie, wlewamy do całości (ma być ten sos dość kleisty,
      gęstawy). Dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na talerz wykładamy
      makaron, polewamy sosem pieczarkowym. Pyszne, nie czasochłonne, sycące. Acha,
      nie wiedziałam "pimpusiu", że spodziewasz się dzieciątka. Jestem stałą
      bywalczynią tego forum dopiero od jakiś dwóch miesięcy. Gratuluję i życzę
      szczęśliwego rozwiązania.
      • Gość: x Re: może pieczarki z grubym makaronem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 18:44
        jest ok!
    • ba_nita Re: jajko w koszulce i... 26.08.05, 12:12
      ziemniaki puree lub ryż. Do tego pomidory w cząstkach. Podać szczegóły? Czas
      wykonania nie licząc gotowania ziemniakó lub ryżu jakieś 5-10 minut.
      • linn_linn Re: makaron na upaly 26.08.05, 13:55
        Makaron na upalne dni

Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni.
        Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale
        takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym
        tylko zyskac.

Postawe dania stanowi oczywiscie:

makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. /

Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu* bierzemy spora miske / salaterke
        itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka
        wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu.

* nie znaczy, ze makaron gotujemy przez pol godziny

Ja lubie nastepujace:

pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone /

ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony

tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki,
        gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w
        Polsce /

kapary

oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka /

kilka kropli octu balsamicznego

sol

pieprz

bazylia

oregano

troche oliwy extravergine z oliwek

Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie
        skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron,
        odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem,
        szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp.

No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego.
        Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami.
    • Gość: bambus24 ryz z kurczakiem i kukurydza IP: *.jpk.pl / *.crowley.pl 26.08.05, 12:16
      polecam szybko sie robi(ok 30 min)i jest naprawde pyszne.a wiec tak;smazysz
      cebule do tego ok 20 dkg boczku wedzonego+2 piersi z kurczaka wszystko to razem
      smazysz ok 5 min wsypujesz 3woreczki ryzu,chwilke smazysz,zalewasz woda tak by
      ryz przykryla dajesz malo puszke koncentratu pomidorowego i serek topiony
      (smietankowy)doprawiasz sola(ja daje kostke rosolowa)czekasz az ryz bedzie
      miekki na koniec dodajesz do tego puszke czerwonej fasoli i kukurydzy.polecam!
      warto sprobowac!pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka