Dodaj do ulubionych

koperek i natka-pęczki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 11:18
co zrobic z koperkiem i natka?Dostałam troche ze wzi(peczki).Nie opłaca sie
mrozic.Moze wiecie jak i gdzie przetrzymywac?W lodowce?W szklance z woda?
Tak zeby bylo codziennie do ziemniaczkow.
Obserwuj wątek
    • agnieszekp Re: koperek i natka-pęczki 30.08.05, 11:21
      myślę, że jednak najlepiej zamrozić,
      Ja nawet jak kupię pęczek i całego nie zużyję i wiem, że w najbliższym czasie
      mi się nie przyda to go kroję drobno i wrzucam do plastikowego pojemniczka z
      przykrywką i zamrażam
    • marghot Re: koperek i natka-pęczki 30.08.05, 11:29
      spróbuj wstawić do szklanki z wodą i calość umieść w lodówce
    • Gość: ingrid Re: koperek i natka-pęczki IP: *.dhcp.fdul.wi.charter.com 30.08.05, 11:31
      Js też mrożę drobno pokrojoną zieleninę np. w kubkach po śmietanie, a później
      jak chcę gdzieś dodać to po prostu wydziabuję odpowiednią ilość widelcem do
      potrawy i reszta z powrotem do zamrażalnika.Jeśli chcesz na ziemniaki radzę
      zrobić to samo.Bez problemu rozmrozi się od razu na nich.
      • joko5 Re: koperek i natka-pęczki 30.08.05, 11:36
        Od lat mrożę zieleninę na cały sezon, i tak np. zimą, zajadamy pyszne
        ziemniaczki ze świeżym koperkiem, do zupy dodaję zawsze pachnącą natkę
        pietruszki, ta suszona nie dość, że prawie nie ma aromatu to i kolor jest taki
        wyblakły.
        • Gość: Maria Re: koperek i natka-pęczki IP: *.inpoland.pl 30.08.05, 13:01
          Aby przechować w stanie świeżości koperek i natkę należy umyć je, włożyć do
          wysokiego słoika [twista] i wstawić do lodówki. Przez okre 5-6 dni zachowuje
          świeżość. Sprawdzone.
          Maria
          • rojew84 Re: koperek i natka-pęczki 30.08.05, 22:27
            maria:przechowujesz w tym słoiku bez wody?
            • Gość: Maria Re: koperek i natka-pęczki IP: *.inpoland.pl 30.08.05, 23:18
              Można na dno słoika wlać parę kropelek wody, ale nie koniecznie. Ja płuczę w
              zimnej wodzie i lekko otrząsam z wody i taką zieleninkę wkładam do słoika i
              zamykam. W lodówce trzymam słoik w bocznej kieszonce drzwi lodówki. Naprawdę
              bardzo skuteczne.
              Pozdrawiam - Maria
          • ba_nita Re: A guzik sprawdziłem. 08.09.05, 09:58
            Gość portalu: Maria napisał(a):

> Aby przechować w stanie świeżości koperek i natkę należy umyć je, włożyć do
            > wysokiego słoika [twista] i wstawić do lodówki. Przez okre 5-6 dni zachowuje
            > świeżość. Sprawdzone.

Po 48 godzinach zgnił i to doszczętnie. Nie gustuję w zgniłych, rozpływających
            się zieleninach.
    • ba_nita Re: Nie opłaca się mrozić? 30.08.05, 13:07
      Czegoś co za miesiac dwa będzie kosztować ze dwa złote i to w dodatku za mikrą
      gałązkę? No to ja się dziwię.
    • Gość: Gocha Re: koperek i natka-pęczki IP: *.koscielisko.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 10:03
      My natomiast w domu siekamy natkę i zasypujemy solą i tak przygotowaną wkładamy
      do zamrażalnika.
      Ta natka nie traci walorów smakowych i nie jest zamarznięta.
      • Gość: lidka Re: koperek i natka-pęczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 10:54
        gocha-przyda sie ten sposob.Nie lubie jak jest taka jak kryształki lodu.
        Moze nawet lepiej z sola,smacznie;)
        • mika_p Re: koperek i natka-pęczki 31.08.05, 12:11
          W szkole na ZPT siekany koperek z solą miał być przetworem do rpzechowywania w
          lodówce, nie w zamrażalniku. Ale za diabła nie pamiętam, jak się uchował.
    • lodziasta Re: koperek i natka-pęczki 31.08.05, 12:22
      Mam malutką lodówkę, zamrażarka w nim mieści niewiele, więc z tego powodu obie zieleniny suszę. Myję, odsączam, siekam na drobno, rozkładam na papierze śniadaniowym w suchym i ciemnym miejscu. Po mniej więcej 3 dniach zsypuję do słoiczków.

Potem jak chcę ziemniaki z koperkiem, to po ugotowaniu i odlaniu wody posypuję te ziemniaki suszoną zieleniną i na kilka minut przykrywam garnek pokrywką. Para z ziemniaków skutecznie reanimuje koperek. W sosie suszony koper sprawdza się jeszcze lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka