Dodaj do ulubionych

jak zrobić "pierzynkę" na zupę cebulową??

05.09.05, 20:33
Bardzo często zupę cebulową podaje się pod pierzynką. Wiecie może jak to się
robi - nie tylko ciasto, ale cały proces "otulania" rzeczoną pierzynką? Póki
co zadowalałam się wyrobami pierzynko-podobnymi - chlebem PITA albo
tortillami, ale chciałabym sama. Za tow.G.:Pomożecie???
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re:A możesz bardziej sprecyzować? 05.09.05, 22:33
      Ja robię zupę cebulową w ten zposób, że najpierw układam w garnku warstwami
      pokrojone bułki pszenne (w poprzek na 3 części) posmarowane dobrym masłem i
      przecierem lub koncentratem pomidorowym, na to kładę plastry cebuli i żółtego,
      łatwo topliwego sera. Całość zalewana jest bulionem i gotowana na małym ogniu
      do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników. Można sobie pomóc mikserem
      lub blenderem.
      Przypuszczam, że tę wersję zupy cebulowej możnaby przed podaniem wstawić na
      jakieś 20 minut do rozgrzanego piekarnika i na wierzchu rzeczywiście może
      zrobić się "kołderka" z zapieczonego sera.
      • manaus1 Re:A możesz bardziej sprecyzować? 06.09.05, 11:07
        Chodzi mi o "przykrywkę" z ciasta. Spotkałam różne - jedne bardziej wyrośnięte,
        inne płaskie, przypieczone, znajdujące się nad zupą, otaczające z zewnątrz
        miskę/talerz. Tak ze najpierw musisz się przez to "przebić" by dotrzec do zupy.
        Rozjaśniłam czy zamotałam :)) ?
        • ba_nita Re:Bardzo prosto... 06.09.05, 11:38
          Robisz ciasto chlebowe z drożdży, mąki i soli lub kupujesz gotowe ciasto
          francuskie i nim przykrywasz zupę.
          • manaus1 na pewno? 06.09.05, 13:24
            jak to zapiec? Tzn mi się drożdżowe kojarzy z ciastem mimo wszystko rozłażącym
            się. Jak przykryję talerz to zanim się zapiecze nie spłynie? Czyli placek na
            talerz i do piekarnika? Nie mam przekonania. Robiłeś tak szanowny wy-chodźco? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka